Friday, October 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip dnes prídu do Popradu a Vysokých Tatier

11:00 24.10.2008

Her majesty Queen Elizabeth the 2nd and his royal highness prince Philip will pay an official visit to Poprad and High Tatras today.

Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip dnes prídu do Popradu a Vysokých Tatier.

The oil producers' cartel Opec meets in Vienna to discuss possible production cuts as it tries to shore up falling prices.

Viedni sa schádzajú členovia skupiny OPEC a snažia sa zastaviť klesanie cien ropy.

Japan's Nikkei stock index continues to fall, losing 5%, as South Korea says its economy is at a four-year low.

Japonský index Nikkei naďalej klesá a stráca ďalších 5%. Južná Kórea hovorí, že jej ekonomika je na štvorročnom minime.

*********************

Dnes pred obedom odletí kráľovná a vojvoda z Bratislavy do Popradu. Na poludnie sa v sprievode prezidentského páru prejdú po Starom Smokovci a vyvezú na Hrebienok. Slávnostne pomenujú chodník postavený v rámci projektu Tatry bez bariér. Následne sa program britského kráľovského páru načas rozdelí.

Kráľovná si v sprievode prezidenta v Spišskej Sobote prezrie kostol Svätého Juraja s historickým oltárom Majstra Pavla. Námestie v Spišskej Sobote zaplnia viacerí ľudoví umelci, medzi nimi aj hendikepovaní tvorcovia, rómska hudba a slovenský folklórny tanec.

Princ Filip sa zatiaľ v Starom Smokovci spolu so Silviou Gašparovičovou zastaví na konferencii Tatranskej školy regionálneho rozvoja. Princ Filip bol dlhé roky predsedom Svetového fondu na ochranu prírody, v Tatrách zasadí strom. Potom si v Hoteli Aquacity v Poprade vypočujú argumenty mladých "advokátov klímy“ pracujúcich v rámci projektu Britskej rady na Slovensku a prezrú si expozíciu o geotermálnom fungovaní akvaparku.

Kráľovský pár sa opäť stretne okolo 13:00 v Poprade. Na záver návštevy zavíta kráľovná Alžbeta a princ Filip na popradský zimný štadión, kde sa bude hrať priateľský hokejový zápas medzi miestnym Popradom a anglickým tímom Guildford Flames. Britský kráľovský pár odletí z Popradu do vlasti krátko popoludní.

ZVUK

Len štvrtina Američanov je spokojná so súčasnou situáciou v krajine, zvyšok má obavy a strach. Vyplýva to z prieskumu CNN . Väčšina Američanov nie je spokojná s politikou prezidenta Georgea Busha.

Ukrajina odmietla ruský návrh na predĺženie prenájmu základne v krymskom prístave Sevastopoľ, ktorú využíva ruská Čiernomorská flotila. Ruské lode budú musieť opustiť ukrajinské vody v roku 2017, keď skončí platnosť príslušnej zmluvy.

SPORT

Hokejový Klub Aquacity ŠKP Poprad včera v predohrávke porazil Slovenskú 20 - 3:0 Všetky tri góly Popradu vsietil Bartánus.

Vo štvrtkových stretnutiach NHL sa tešili traja Slováci. Brankár Peter Budaj prispel k triumfu Colorada nad Edmontonom 4:1, keď zneškodnil 25 z 26 striel súpera a vyhlásili ho za druhú hviezdu duelu. Jeho spoluhráč Marek Svatoš pridal jednu asistenciu, v II. tretine počas presilovky prihral na víťazný gól Paula Štastného.

Na výhre Buffala v Minnesote 4:3 po predĺžení sa podieľal obranca Andrej Sekera, ktorý v 57. min asistoval Thomasovi Vanekovi pri vyrovnávajúcom góle na 3:3. Domáci zaznamenali prvú prehru v sezóne.

Futbalisti MŠK Žilina prehrali v 1. kole F-skupiny hlavnej súťaže Pohára UEFA s nemeckým Hamburgerom SV 1:2 (0:2).

**********************

Jasno až polooblačno.
Najvyššia denná teplota 10 až 14 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st.
Prevažne slabý, na východe spočiatku severný vietor 10 až 20 km/h.