Wednesday, October 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Pakostan postihlo silné zemetrasenie

9.00
Juhozápad Pakistanu postihlo dnes zemetrasenie so silou 6,4 stupňa. Počet obetí stúpol na 135. Zničené sú stovky domov. Očakáva sa, že bilancia obetí sa bude naďalej zvyšovať, pretože správy o mŕtvych prichádzajú postupne z odľahlých horských oblastí chudobnej pakistanskej provincie Balúčistan pri hraniciach s Afganistanom.

Americké akcie včera rástli desaťpercentným tempom a hlavný index Dow Jones sa opäť prepracoval nad hranicu 9000 bodov. Investori nakupovali prevažne akcie, ktoré v predošlých dňoch prudko klesali. Trhy podporila aj nádej, že v USA opäť klesnú úrokové sadzby.

Maďarská ekonomika dostane 25,1 miliardy dolárov na pomoc proti finančnej kríze. Prispejú Medzinárodný menový fond, Svetová banka a Európska únia. Podľa agentúry Reuters je to najväčší medzinárodný záchranný balík pre rozvíjajúcu sa ekonomiku od začiatku krízy.

Americký prezident George Bush navštívil ústredie svojej republikánskej strany vo Washingtone, kde sa stretol s dobrovoľníkmi v kampani prezidentskej kampani senátora Johna McCaina. Prezident poďakoval dobrovoľníkom za ich úsilie a vyzval ich, aby "tvrdo pracovali v prospech Johna McCaina... až do odovzdania posledného hlasu" v budúcotýždňových voľbách.

Týždeň pred americkými prezidentskými voľbami si kandidát demokratov Barack Obama udržiava vo väčšine prieskumov náskok pred republikánom Johnom McCainom, podľa niektorých prieskumov sú však šance oboch hlavných kandidátov stále vyrovnané.

Počas Sviatku všetkých svätých posilnia železnice vlakovú dopravu. Vypravia 26 posilových vlakov od štvrtka 30. októbra do pondelka 3. novembra. Najviac, 12 posilových vlakov, je naplánovaných na nedeľu. Podrobnosti o vlakových spojeniach možno získať na telefónnom čísle 18 188, v pokladniciach železničných staníc spoločnosti alebo na internetovej stránke www.slovakrail.sk.

Ak ste ešte neprezuli svoje auto, mali by ste najmä ak s ním cestujete aj do zahraničia. Zimné pneumatiky musíte mať od prvého novembra v Rakúsku aj Českej republike.

Sledovanú formuly 1 čaká v nedeľu veľké finále, o majstrovi sveta sa na Veľkej cene Brazílie na okruhu Interlagos rozhodne medzi Lewisom Hamiltonom a Felipem Massom. Rovnako dramatických súbojov bolo v histórii formuly 1 už viacero, niektoré sa skončili aj tragédiami, iné haváriami. Hamilton bojoval o titul aj vlani, v Brazílii potreboval skončiť piaty a mal by isté prvenstvo.

Legendárny Diego Maradona sa stal trénerem národného tímu Argentíny. Hráč, ktorý je spoločne s Brazílčanom Pelém považovaný za nejlepšieho futbalistu v historii, tak nahradí Alfia Basileho, ktorý odstúpil po zlých výkonoch reprezentácie v kvalifikácii o postup na MS 2010.

Slovenský tenista Dominik Hrbatý zvíťazil v 1. kolena challengerovom turnaji v Aachene nad Francúzom Thierrym Ascionem 6:4, 4:6, 7:6 (3). Darilo sa i Karlovi Beckovi, ktorý zdolal domáceho Nemca Denisa Gremelmayra 6:3, 6:2.

Euro 30,48, americký dolár 24,33 a britská libra 38,17
**************************************
Oblačno až zamračené a ojedinele slabý občasný dážď. V nižších
polohách miestami hmlisto. Najvyššia denná teplota 10 až 15 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st. Na horách silnejší vietor do 15 m/s.