Tuesday, October 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Poľská vláda včera potvrdila, že chce splniť konvergenčné kritériá, aby krajina mohla v r. 2012 vstúpiť do eurozóny

29.10. 7.00
Poľská vláda včera  potvrdila, že chce v roku 2011 splniť konvergenčné kritériá, aby krajina mohla 1. januára 2012 vstúpiť do eurozóny. Viacerí ekonómovia však ostávajú skeptickí, keďže vláde sa stále nedarí získať podporu hlavnej opozičnej a euroskeptickej strany Právo a spravodlivosť. Len s jej pomocou môže zmeniť ústavu, čo je nevyhnutné na prijatie novej meny.

Dopady finančnej krízy na reálnu ekonomiku budú viesť k spomaleniu ekonomického rastu a zrejme aj k ďalšiemu znižovaniu zamestnanosti v niektorých sektoroch. Myslí si to viceguvernér Národnej banky Martin Barto. "Je isté, že odhady ekonomického rastu budeme revidovať, tie čísla budú nižšie. Ako sa to prejaví na zamestnanosti ťažko povedať, ale skúsenosti hovoria, že sa to prejaví aj na raste počtu nezamestnaných,“ povedal Barto.

Národná diaľničná spoločnosť plánuje v druhej polovici novembra otvoriť približne 18-kilometrový diaľničný úsek Mengusovce – Jánovce okolo Popradu. Do otvorenia nového úseku diaľnice musia cestári dokončiť križovatku medzi Popradom a Svitom, ktorá napojí cestu I/18 na novú diaľnicu. Diaľnica okolo Popradu odkloní tranzitnú dopravu z centra mesta nielen v smere západ – východ, ale aj v smere Svit – Poprad – Kežmarok.

Počas Sviatku všetkých svätých posilnia železnice vlakovú dopravu. Vypravia 26 posilových vlakov od štvrtka 30. októbra do pondelka 3. novembra. Najviac, 12 posilových vlakov, je naplánovaných na nedeľu 2. novembra. Podrobnosti o vlakových spojeniach možno získať na telefónnom čísle 18 188, v pokladniciach železničných staníc spoločnosti alebo na internetovej stránke www.slovakrail.sk.

Ak ste ešte neprezuli svoje auto, mali by ste najmä ak s ním cestujete aj do zahraničia. Zimné pneumatiky musíte mať od prvého novembra v Rakúsku aj Českej republike.

Minister životného prostredia Ján Chrbet pripúšťa, že jeden zo spôsobov, ako odstrániť zo slovenskej prírody odpad z PET fliaš, bude ich zálohovanie. Umožniť by to mal nový zákon o obaloch. Zálohovanie PET fliaš znižuje podľa ochranárskych organizácií množstvo nezákonne pohodeného odpadu.

Hokejovú Bratislavu čaká v tejto sezóne ďalšia lahôdka, po víťazovi Stanleyho pohára spred štyroch rokov privíta Slovan na svojom ľade v zápase C-skupiny Ligy majstrov úradujúceho ruského šampióna a súčasného lídra Kontinentálnej hokejovej ligy Salavat Julajev Ufa. Na ľade Samsung Arény sa od 19.30 h predstaví jeden z najbohatších európskych klubov, ktorý len na platy hráčov vynakladá trikrát viac, ako je celý rozpočet Slovana na jednu sezónu. V rebríčku európskych klubov patrí Ufe 1. miesto.

Hokej, predohrávka 32 kola: Poprad - Zvolen 3:5, Žilina - L. Mikuláš 3:6, B. Bystrica - Skalica 3:2n, Martin - Nitra 0:3, Košice - Kežmarok 5:3.

Slovenský tenista Dominik Hrbatý zvíťazil v 1. kolena challengerovom turnaji v Aachene nad Francúzom Thierrym Ascionem 6:4, 4:6, 7:6 (3). Darilo sa i Karlovi Beckovi, ktorý zdolal domáceho Nemca Denisa Gremelmayra 6:3, 6:2.

Euro 30,48, americký dolár 24,33 a britská libra 38,17
**************************************
Oblačno až zamračené a ojedinele slabý občasný dážď. V nižších
polohách miestami hmlisto. Najvyššia denná teplota 10 až 15 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st. Na horách silnejší vietor do 15 m/s.