Tuesday, October 28, 2008

Pripravil Michal Novák: Kim Čong-il je zrejme v nemocnici

9:00 28.10.2008

Severokórejský vodca Kim Čong-il je zrejme v nemocnici, ale stále je schopný prijímať rozhodnutia, uviedol dnes japonský premiér Taro Aso, ktorý citova správy tajných služieb. "Jeho stav nie je dobrý. " dodal.

Severná Kórea dnes pohrozila, že vojensky zaútočí na svojho južného suseda, ak sa nevzdá politiky, ktorú Pchjongjang považuje za konfrontačnú. Ako uviedla vo vyhlásení severokórejská armáda, juhokórejské "bábkové orgány by mali mať na pamäti, že pokročilý preventívny úder vlastným štýlom premení všetko... na trosky". Dodáva, že postup Severu sa "ukáže byť spravodlivou vojnou", ktorá vytvorí základ pre "nezávislý, zjednotený štát".

Britský premiér Gordon Brown bude dnes vo Francúzsku rokovať s prezidentom Nicolasom Sarkozym o finančnej kríze. Stretnutie vo Versailles sa uskutoční pred summitom Európskej únie v Bruseli, ktorý bude 7. novembra, a pred stretnutím lídrov skupiny krajín G20 vo Washingtone, ktoré sa očakáva 15. novembra.

Rusko sa stále chce stať členom Svetovej obchodnej organizácie a je otvorené novému partnerstvu s Európskou úniou, a to aj napriek prerušeniu rokovaní nedávnym konfliktom s Gruzínskom. Uviedol ruský premiér Vladimir Putin. "

Vo Veľkých Kapušanoch horelo v noci ďalšie auto. „Pred polnocou sme mali hlásený požiar na Hviezdoslavovej ulici. Išlo pravdepodobne o úmyselné podpálenie,“ uviedol dôstojník operačného strediska v Michalovciach Marián Hric. Požiar spôsobil predbežnú škodu za približne 400 000 korún. V krátkom čase je to už druhý prípad vo Veľkých Kapušanoch. V noci na 20. októbra niekto úmyselne podpálil BMW a chcel podpáliť aj bar Twento, čomu však hasiči a polícia zabránili.

Ceny pohonných látok na Slovensku opäť klesli. Benzín je dnes lacnejší o 80 halierov za liter a nafta o 50 halierov. Priemerná cena 95 sa po zlacnení pohybuje okolo 35,40 Sk za liter a priemerná cena nafty asi 38,40 Sk za liter. Pohonné látky sa tak predávajú približne o 4 Sk lacnejšie ako pred mesiacom.

Ceny ropy včera klesli o takmer 1 USD na 18-mesačné minimum. Pokles ceny ropy sa objavil aj napriek dohode OPECu o znížení dodávok na piatkovom stretnutí vo Viedni, čo by malo pôsobiť naopak na rast cien.

Kurzy NBS:
EUR1 30,53
USD1 24,50
GBP1 37,86

SPORT

Ľuboš Micheľ, ktorý pred niekoľkými dňami z osobných a zdravotných dôvodov náhle ukončil svoju úspešnú kariéru rozhodcu , sa včera stal riaditeľom nového medzinárodného oddelenia ukrajinského klubu Šachťor Doneck. Informáciu o spolupráci 40-ročného stropkovského rodáka s účastníkom skupinovej fázy Ligy majstrov priniesla oficiálna internetová stránka klubu.

V troch stretnutiach 16. kola najvyššej švédskej hokejovej súťaže Elitserien sa zapísal do tabuľky efektivity jediný slovenský hráč. Ľuboš Bartečko svojím presným zásahom rozhodol zápas Lulea – Färjestad. Viac gólov v zápase nepadlo.

Marián Hossa pokračuje v NHL vo výborných výkonoch, v pondelok po zápase v Los Angeles, ktorý jeho Detroit vyhral 4:3 po samostatných nájazdoch, ho vyhlásili za druhú hviezdu stretnutia. Hossa strelil svoj piaty gól v sezóne. Michal Handzuš v domácom drese prihrával na jeden gól.

Do štatistík sa asistenciami zapísali aj obrancovia Andrej Sekera z Buffala a Zdeno Chára z Bostonu. Diváci súboja Edmonton - Boston čakali na gól až do 64. min.

Slovenský brankár Peter Budaj z Colorada Avalanche a útočník Detroitu Red Wings Marián Hossa si v NHL vyslúžili vyhlásenie za druhú a tretiu hviezdu minulého týždňa hokejovej súťaže. Jednotkou sa stal krídelník Calgary Flames Jarome Iginla. Vôbec prvýkrát sú medzi ocenenými v jednom týždni až dvaja Slováci.

Na záverečné podujatie seriálu majstrovstiev sveta F1, Veľkú cenu Brazílie v Sao Paule zostalo k dispozícií už iba zopár vstupeniek, aj to len na voľné tréningy a kvalifikáciu. Tribúny okolo dejiska veľkého finále, v ktorom sa Brit Lewis Hamilton pokúsi v nedeľu odraziť útok domáceho Felipeho Massu na titul, pritom majú kapacitu 75 000 divákov. Lístky na samotnú Grand Prix stáli v prepočte 168 - 525 eur a boli vypredané už v júni.

**********************

Oblačno až zamračené a miestami občasný dážď.
V nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 10 až 14 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st.
Vietor južných smerov 15 až 30 km/h, na hrebeňoch hôr okolo 50 km/h.