Thursday, October 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Viac ako 16 miliónov Američanov už v predstihu odovzdalo svoje hlasy na prezidentské voľby, ktoré budú 4. novembra

31.10. 8.00
Viac ako 16 miliónov Američanov už v predstihu odovzdalo svoje hlasy na prezidentské voľby, ktoré budú 4. novembra. Podľa agentúry DPA ide o rekordný počet hlasov v predčasných voľbách. Zatiaľ jasne vedie demokratický kandidát Barack Obama nad republikánskym rivalom Johnom McCainom. Typickí voliči, ktorí volia listom, sú spravidla "starší, vzdelaní, lepšie zarábajúci a belosi". Tentoraz však listom volili "mladší, väčšinou Afroameričania a prevažne demokrati".

Pakistanskí vojaci začali pomáhať obetiam ničivého zemetrasenia, ktoré si vyžiadalo najmenej 300 ľudských životov a z tisícok ďalších urobilo bezdomovcov. Humanitárna pomoc putuje už aj do odľahlých dedín, kde zaznamenali otrasy zeme s magnitúdou 6,4 stupňa.

Talianski študenti, učitelia a rodičia protestovali proti reforme školstva, ktorú presadzuje vláda premiéra Silvia Berlusconiho. Protestné pochody sa konali vo všetkých veľkých mestách od Milána, Turína a Benátok cez Rím po Palermo. Plán vlády počíta okrem iného so zrušením 130tisíc pracovných miest na školách. Ministerka školstva odmieta ustúpiť s tým, že cieľom reforiem je zníženie nepotrebných výdavkov či zvýšenie disciplíny žiakov zavedením známok za správanie.

Prudký nárazový vietor, ktorý dosahoval na hrebeňoch Vysokých Tatier silu víchrice, včera od skorého rána opäť vyvracal stromy v Tatranskom národnom parku. Najviac postihnutou je oblasť Tatranskej Javoriny a Podspádov. Množstvo popadaných stromov bude možné zrátať až po úplnom utíšení vetra. Počasie zaskočilo aj vodičov, ktorí včera smerovali do Poľska, keďže cesta I/68 k hraničnému prechodu v Lysej Poľane bola opakovane neprejazdná kvôli popadaným stromom. Padajúce stromy spôsobili škody aj energetikom. Strhli vedenie v oblasti Ždiaru, takže okolité obce zostali bez prúdu.

Väčšina majiteľov áut za ich povinné poistenie na ďalší rok zaplatí menej ako platila tento rok. Deväť poisťovní musí zverejniť cenníky povinného zmluvného poistenia pre rok 2009 do dnešného večera. Podľa zákona je 31. október posledným termín, dokedy tak musia urobiť. Poisťovniam sa tak možno už piaty rok po sebe nepodarí zvýšiť priemernú cenu poistenia. Dôvodom je silný súboj o každého vodiča.

Magdaléna Rybáriková je už vo štvrťfinále na turnaji Ritro Slovak Open v bratislavskom NTC. Nasadená päťka si v 2. kole poradila s neznámou litovskou kvalifikantkou Linou Stanciute v dvoch setoch 6:3, 6:4.

Španiel Alberto Contador potvrdil, že do jeho plánov na budúcu cyklistickú sezónu sa nezmestili preteky Giro d´Italia, ktoré tento rok vyhral. Nasledujúci ročník chce 25-ročný člen tímu Astana zasvätiť príprave na Tour de France, kde sa vlani nemohol predstaviť pre embargo zo strany organizátorov, hoci mal obhajovať primát z roku 2007.

EUR1 30,39 USA 23,31 GBP1 38,41
**************************************
Polooblačno až oblačno. Najvyššia denná teplota 12 až 17 st.
Teplota na horách 6 st.
Južný vietor, miestami v nárazoch do 15 m/s. Na hrebeňoch Tatier silný vietor.