Wednesday, October 29, 2008

Pripravil Michal Novák: Finančná kríza spomalí ekonomický rast a povedie k ďalšiemu prepúšťaniu

18:00 29.10.2008

Európska komisia oznámila, že navrhne zvýšenie krízového fondu únie na 25 mld. eur ako súčasť balíčka na záchranu ekonomík EÚ, ktoré balansujú na pokraji recesie. Európsky finančný fond v súčasnosti disponuje 12 mld. Eur

Finančná kríza spomalí ekonomický rast a povedie k ďalšiemu prepúšťaniu. Pripustili to viacerí ekonómovia aj viceguvernér Národnej banky Slovenska Martin Barto. Prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko hovorí aj o alternatíve k prepúšťaniu vo forme znižovania alebo zastavenia rastu platov.

Spoločnosť Whirlpool Corporation plánuje v celosvetovom meradle znížiť do konca roku 2009 náklady vo všetkých oblastiach. Znižovanie sa dotkne asi 5 000 pracovných miest, vrátane asi tisícky v Európe. Spoločnosť však neplánuje zatvárať európske závody. Popradský závod vyrába aj naďalej podľa plánov na tento rok a reaguje len na typickú sezónnosť výroby domácich spotrebičov. Hromadné prepúšťanie zamestnancov popradského závodu v súčasnosti nehrozí.

Silné zemetrasenie o sile 6,4 stupňa, ktoré postihlo juhozápad Pakistanu si dnes vyžiadalo okolo 170 obetí a zničilo stovky hlinených domov. Najpostihnutejší je región Ziarat. Strechu nad hlavou stratilo na základe predbežných údajov 15 tisíc ľudí.

Ceny diaľničných známok pre motorové vozidlá do 3,5 tony sa nebudú v budúcom roku meniť. Tieto vozidlá zaplatia za používanie vymedzených úsekov diaľnic a ciest pre motorové vozidlá ročne 36,5 eur, čo je asi 1 100 Sk. Mesačná diaľničná známka v tejto kategórii motorových vozidiel bude od januára budúce roka stáť 9,9 eur čiže necelých 300 SK.

Motorové vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 ton si v budúcom roku nebudú môcť kúpiť ročnú diaľničnú známku, nakoľko ministerstvo dopravy chce od 1. októbra zaviesť elektronický systém výberu diaľničného mýta.

Gelnica a obce v okrese Spišská Nová Ves dostanú na budúci mesiac z rezervy vlády 30 miliónov korún. Vláda dnes potvrdila uvoľnenie peňazí, ktoré im sľúbila na výjazdovom rokovaní 8. októbra. Okrem Gelnice a okresného mesta si peniaze rozdelí 23 obcí. Použijú ich na opravy ciest, kultúrnych domov, škôlok, obecných rozhlasov.

Žiakom základných a stredných škôl sa zajtra začínajú jesenné prázdniny. Od školy si oddýchnu štyri dni. Približne 700-tisíc školákov sa vráti do lavíc v pondelok 3. novembra. Viac dní voľna ich čaká až počas vianočných prázdnin, ktoré budú od 22. decembra do 7. januára.

Mládežníckemu skokanskému športu vo Vysokých Tatrách pravdepodobne definitívne odzvonilo. Súkromná firma začala minulý týždeň búrať dva skokanské mostíky v areáli Jamy v Tatranskej Lomnici. "To, čo sa stalo minulý týždeň v Tatranskej Lomnici sa nedá pomenovať inak, ako športová tragédia. Obidva mostíky boli bez akéhokoľvek oficiálneho povolenia surovo odpílené a zničené,“ informoval médiá predseda Telovýchovnej jednoty Tatranská Lomnica Ján Vaverčák. Dnes sú búracie práce na mostíkoch pozastavené, na ich mieste však zostali už len železobetónové základy.

Suverénne najväčším divom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú Vysoké Tatry. Na špicu rebríčka spomedzi dvadsiatky zaujímavostí v kraji ich svojím hlasovaním posunuli účastníci minulotýždňového Dňa otvorených dverí na Úrade samosprávy. Do sedmičky divov nášho kraja sa zmestili vodná nádrž Domaša, drevený oltár Majstra Pavla z Levoče, drevené kostolíky, hrad Ľubovňa, centrum mesta Prešov a Pieniny.

Predstavitelia samospráv v Holandsku chystajú stretnutie, na ktorom budú hovoriť o opatreniach proti drogovým turisto. Tí prichádzajú do krajiny, aby využili miestne liberálne zákony v oblasti návykových látok, píše internetový portál Deutsche Welle. Jedným z miest, ktoré je najviac postihnuté je Maastricht, jeho primátor Gerd Leers súčasnú politiku voči drogám považuje za "pokryteckú". Tolerovanie mäkkých drog podľa neho vedie k zvýšenému užívaniu tvrdých drog, napríklad heroínu. Navyše sa v krajine zvyšuje miera kriminality spojenej s drogami. V meste je 16 kaviarní, kde sa dá legálne fajčiť marihuana.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,47
USD1 23,87
GBP1 38,28

SPORT

Hokejovú Bratislavu čaká dnes ďalšia lahôdka, po víťazovi Stanleyho pohára spred štyroch rokov privíta Slovan na svojom ľade v zápase Ligy majstrov úradujúceho ruského šampióna a súčasného lídra Kontinentálnej hokejovej ligy Salavat Julajev Ufa. Na ľade Samsung Arény sa o pol 8-mej večer predstaví jeden z najbohatších európskych klubov, ktorý len na platy hráčov vynakladá trikrát viac, ako je celý rozpočet Slovana na jednu sezónu. V rebríčku európskych klubov patrí Ufe 1. miesto.

Slovenský hokejový obranca Richard Lintner je na najlepšej ceste stať sa ďalším hráčom spod Tatier v ruskej KHL. "Môžem túto informáciu potvrdiť, nechcem však špecifikovať, o ktorý klub ide," prezradil Lintner, ktorý v aktuálnej sezóne nastúpil v dvoch extraligových dueloch za Duklu Trenčín.

Ukrajinský minister pre rodinu, mládež a šport Jurij Pavlenko vyhlásil, že jeho krajina bude kandidovať na usporiadanie majstrovstiev sveta v hokeji v roku 2014. Okrem Ukrajiny sa uchádzajú o usporiadanie svetového šampionátu v ľadovom hokeji v roku 2014 aj Bielorusko, Maďarsko a Česko.

Azda najväčšia postava súčasnej argentínskej futbalovej reprezentácie Messi privítal správu, že novým trénerom Argentíny bude Diego Maradona. Maradonu by mali oficiálne menovať za nástupcu Alfia Basileho zajtra, keď zároveň oslávi svoje 48. narodeniny.

Hviezdny americký plavec Michael Phelps sa zúčastnil na bližšie nešpecifikovanej párty zorganizovanej pre manželku jedného z amerických televíznych magnátov. Na noblesnom večierku v Los Angeles zaplával pre prítomných niekoľko kôl v bazéne a zinkasoval za to tučnú gážu 100 000 USD.

**************************************

V noci bude oblačno až zamračené a miestami občasný dážď alebo prehánky.
Najnižšia nočná teplota 14 až 10 st. pomerne silný vietor 10 až 30 km/h, na horách a v nárazoch v nižších polohách miestami okolo 55 km/h.

Zajtra cez deň veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 14 až 18 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Južný vietor 20 až 30 km/h, na horách a v nárazoch v nižších polohách miestami 55 až 70 km/h. Na hrebeňoch Tatier víchrica.