Tuesday, October 28, 2008

18.00
Občania Slovenska budú môcť cestovať bez víz do Spojených štátov amerických (USA) od 17. novembra. Na tlačovej besede v Bratislave to potvrdil americký minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff. Americký prezident George Bush oznámil 17. októbra zrušenie víz pre sedem krajín, medzi ktorými je aj Slovensko.

***viza1***

Pod bezvízovým stykom sa vždy myslí turistický pobyt do 90 dní, pre študentské a pracovné pobyty platia víza tak ako predtým. 

***viza2***

Presne pred 90-timi rokmi vzniklo Československo Vznik ČSR 28. októbra 1918 vytvoril Slovákom priestor pre ich národný rast. Myslia si to historici. Podľa nich „stali sme sa štátoprávnym národom, s plnou zodpovednosťou, ale aj so všetkými právami slobodného národa za seba a svoj rozvoj.“ Dostali sme priestor pre politické aktivity, začali sa otvárať slovenské školy na všetkých stupňoch vrátane univerzít so slovenským vyučovacím jazykom.

Francúzsko - belgická banková skupina Dexia odvolala najvyšších šéfov svojej slovenskej dcérskej spoločnosti Dexia Banka Slovensko kvôli strate 82 miliónov eur. Strata vznikla tým, že sa banka nechala príliš ohroziť zmenami výmenných kurzov. Kvôli prudkému kolísaniu kurzu títo klienti neboli schopní plniť svoje záväzky.Ústredie Dexie odvolalo generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva. Guvernér NBS Ivan Šramko
***dexia3***

Ďalšie zemetrasenie zaregistrovali dnes seizmologické prístroje i obyvatelia na západe Čiech v okresoch Cheb, Sokolov a Karlovy Vary. Podľa predbežných správ mohli mať otrasy intenzitu okolo štyroch stupňov Richterovej škály. Takáto intenzita je označovaná za slabú, ale napriek tomu ju sprevádzali citeľné záchvevy v bytoch a dunenie. Najvyššia hodnota otrasov, ktoré prístroje za západe Čech namerali v roku 1985, bola až 4,7 stupňa Richtera. Pri otrasoch vtedy praskali steny, padali komíny a vznikali ďalšie materiálne škody.    

Ceny pohonných látok na Slovensku opäť klesli. Benzín je dnes lacnejší o 80 halierov za liter a nafta o 50 halierov. Priemerná cena 95 sa po zlacnení pohybuje okolo 35,40 Sk za liter a priemerná cena nafty asi 38,40 Sk za liter. Pohonné látky sa tak predávajú približne o 4 Sk lacnejšie ako pred mesiacom.

Slovenská polícia má záujem dostať do vlastných rúk Jozefa Roháča, ktorého v minulosti podozrievala z účasti na vražde Róberta Remiáša. Robíme procesné úkony, aby sme mohli požiadať o jeho vydanie na Slovensko," vyhlásil policajný hovorca Martin Korch. Slovenská strana po Jozefovi Roháčovi stále pátrala kvôli zatykaču z Maďarska. Vypočuť ho chce aj v prípade jeho vydania do Maďarska, ktoré na neho vydalo medzinárodný zatykač. Tam mu hrozí doživotie. za zabitie a nedovolené držanie výbušniny.


Minister životného prostredia Ján Chrbet pripúšťa, že jeden zo spôsobov, ako odstrániť zo slovenskej prírody odpad z PET fliaš, bude ich zálohovanie. Umožniť by to mal nový zákon o obaloch. Predseda občianskeho združenie Priatelia Zeme - SPZ Ladislav Hegyi o výhodách zálohovania nápojových obalov. 

***fľaše4***

Zálohovanie PET fliaš znižuje podľa ochranárskych organizácií množstvo nezákonne pohodeného odpadu.

ŠPORT

Dnes sa hrá ďalšie kolo hokejovej extraligy

Po sérií výtržností, incidentov a vandalizmu fanúšikov na štadiónoch v zápasoch Corgoň ligy sa Slovenský futbalový zväz (SFZ) chopil iniciatívy a bude vyhodnocovať rizikovosť jednotlivých zápasov najvyššej súťaže, čím chce predísť nebezpečným situáciám. SFZ vyhodnotil v blížiacom sa 14. kole Corgoň ligy za najrizikovejší sobotný duel medzi Dunajskou Stredou – a Slovanom. Duel v Dunajskej Strede bude o to pikatnejší, že sa naň chystajú stovky maďarských ultras z tímu Ferencváros Budapešť. Zápasu by sa mala zúčastniť aj maďarská šovinistická skupina, ktorá neuznáva usporiadanie po Trianonskej zmluve a hlási sa k "Veľkému Uhorsku".

*****************************************
NOC:
Prevažne veľká oblačnosť a ojedinele občasný dážď.
V nižších polohách miestami hmlisto.
Najnižšia nočná teplota 9 až 5 st.
Juhovýchodný až južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

STREDA:
Oblačno až zamračené a miestami dážď alebo prehánky. V nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 10 až 15, na juhozápade miestami okolo 17 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Juhovýchodný až južný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), na juhozápade v nárazoch a na horách okolo 15 m/s (55 km/h).