Monday, October 27, 2008

Pripravil Michal Novák: Návšteva Popradu Kráľovnou Alžbetou obsadila hlavné stránky britských denníkov

14:00 27.10.2008

Titulky najväčších novín vo Veľkej Británii a po celom svete inormujú o návšteve kráľovnej Alžbety v Aquacity a na zimnom štadióne v Poprade. Jedny z novín túto návštevu označili ako návštevu rockovej hviezdy. Najpredávanejšie noviny v Británii - The Sun použili ako titulok článku Puckingham Palace, spojili tak kráľovský palác s vhadzovaním puku. Ďalšie médiá, ktoré sa zmienili o tejto akcii sú London Times, Telegraph, Hello magazine a ďalší. Sky News zaslali ich reportáž do celého sveta a kráľovnú v Poprade mohli vidieť aj na BBC. Ďalšie prestížne správy boli vo Wall street Journal a USA Today.

Viac z reportáže si možete pozrieť na www.rti.fm kliknutím na obrázok kráľovnej.

Skupina siedmich najvyspelejších ekonomík sveta (G7) varovala dnes pred posilňujúcim japonským jenom, ktorý predstavuje hrozbu pre finančnú a hospodársku stabilitu. Náznaky o rozširovaní krízy sú viditeľné aj v Južnej Kórei, ktorá znížila úrokové sadzby, Austrália intervenovala na devízovom trhu, arabské krajiny v Perzskom zálive plánujú vytvorenie spoločnej menovej únie. Okrem toho sa očakáva, že americká centrálna banka (Fed) koncom týždňa takmer určite zníži úrokové sadzby.

Medzinárodný menový fond včera oznámil, že Ukrajine poskytne pôžičku 16,5 miliardy dolárov a "významnú" sumu poskytne na boj s dôsledkami finančnej krízy aj Maďarsku. So žiadosťou o pomoc sa na fond obrátili aj ďalšie krajiny, vrátane Bieloruska a Pakistanu. Krajinám, ktoré čelia finančným problémom, môže menový fond poskytnúť pôžičky vo výške 200 miliárd dolárov.

Európska banka pre obnovu a rozvoj privítala prísľub Medzinárodného menového fondu, že poskytne Maďarsku finančnú pomoc.Menový Fond sa tak snaží pomôcť rozvíjajúcim sa ekonomikám v čase, keď ich ohrozuje finančná kríza. Maďarsku pomôže aj Európska centrálna banka, ktorá počíta s úverom pre maďarskú centrálnu banku do výšky 5 mld. eur. Finančné problémy Maďarska sú dôsledkom vysokého deficitu bežného účtu ako aj rozpočtového deficitu, čiastočne nadhodnoteného forintu či nízkych devízových rezerv.

Libanonský premiér Fuád Siniora dnes odsúdil útok amerických vzdušných síl na území Sýrie. "Tento zásah americkej armády je nebezpečný, keďže narušuje suverenitu Sýrie... a to je dôvod, prečo ho odsudzujeme," "akýkoľvek útok na arabskú krajinu jednoznačne odmietame" vyhlásil libanonský premiér. Spojené štáty americké sa však od útoku dištancovali. Sýrske média včera informovali, že štyri americké helikoptéry narušili sýrsky vzdušný priestor a následne vojaci zaútočili na pohraničnú dedinu, pričom usmrtili osem ľudí. Potom sýrske územie opustili a odleteli smerom do Iraku.

Slovensko je pre ruskú plynárenskú spoločnosť Gazprom druhou najdôležitejšou krajinou. Uviedol na konferencii Spoločná energetická politika EÚ a energetická bezpečnosť Slovenska vedúci oddelenia pre prípravu kontraktov a tvorbu cien spoločnosti Gazprom Export Sergey Komlev. Slovensko je pre ruského plynárenského giganta spoľahlivým obchodným partnerom a dôležitým partnerom pre transport zemného plynu do západných krajín Európskej únie. Komlev však neupresnil, ktorá krajina je pre Gazprom dôležitejšia ako Slovensko.

Stoprvé výročie Černovskej tragédie si dnes pripomenú v ružomberskej mestskej časti Černová. Pri posviacke kostola v roku 1907 tam zahynulo 15 ľudí, niekoľko desiatok ďalších bolo ľahšie a vážnejšie zranených a mnoho perzekvovaných. Spomienka na tragédiu sa začne o 18:00 svätou omšou.

Posledných päť dní majú turisti na vysokohorské túry vo Vysokých Tatrách. Od soboty 1. novembra sa začína na celom území TANAP-u sezónna uzávera značkovaných turistických a náučných chodníkov. Zatvorená zostane väčšina chodníkov cez vysokohorské sedlá a na sprístupnené vrcholy. Prístupné zostanú len turistické chodníky k vysokohorským chatám. Jedinou výnimkou je Chata pod Rysmi, ktorá bude od soboty pre verejnosť zatvorená. Turistické chodníky budú zatvorené až do 15. júna budúceho roka, kedy sa sezónna uzávera končí.

SPORT

Ani po zaradení slovenského hokejového útočníka Mariána Gáboríka na listinu zranených hráčov neutíchajú špekulácie o jeho ďalšom osude v zámorskej profilige. K množstvu tímov, ktoré majú o jeho služby záujem, sa po víkende pridali aj kanadské mužstvá Edmonton Oilers a Vancouver Canucks.

Absolútnym víťazom 28. ročníka Tatranského pohára v kulturistike mužov sa stal štvornásobný svetový šampión Igor Kočiš, ktorý bol najlepší aj do 80 kg. Aj v ďalších dvoch kategóriách triumfovali slovenskí reprezentanti - do 90 kg vyhral Juraj Vrábel a nad 90 kg Rastislav Solár. Súťaž v klasickej kulturistike bola v réžii Ľuboša Maliňáka a súťaž v body fitnes žien sa stala korisťou Žilinčanky Silvie Frišovej.

Popradský futbalový klub AQC včera zdolal Turčianske Teplice 3:0. Za tri góly na domácom ihrisku získal Poprad tri body, ktoré zaručujú bezpečné zimovanie v 2-ligovej tabuľke. Na Poprad čakajú ešte dve kolá pred zimnou prestávkou.

************************************

Popoludní má byť polojasno až oblačno, v nižších polohách väčšinou zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla.
Najvyššia denná teplota 7 až 12, pri slnečnom počasí do 14 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 5 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h, v horských oblastiach do 35 km/h.