Monday, October 27, 2008

pripravila katarína plavčanová Novinové titulky v Británii sa venujú návšteve kráľovnej na Slovensku

12.00
Jednou z najväčších novinových titulkov vo Veľkej Británii a po celom svete je návšteva kráľovnej Alžbety, ktorá navštívila aj Aquacity a zimný štadión v Poprade. Jedny z novín túto návštevu označili ako návštevu rockovej hviezdy. Najpredávanejšie noviny v Británii - The Sun použili ako titulok článku Puckingham Palace, spojili tak kráľovský palác s vhadzovaním puku. Ďalšie médiá, ktoré sa zmienili o tejto akcii sú London Times, Telegraph, Hello magazine a ďalší. Sky News zaslali ich reportáž do celého sveta a kráľovnú v Poprade mohli vidieť aj na BBC. Ďalšie prestížne správy boli vo Wall street Journal a USA Today.

Viac z reportáže si možete pozrieť na www.rti.fm kliknutím na obrázok kráľovnej.

Medzinárodný menový fond včera oznámil, že Ukrajine poskytne pôžičku vo výške 16,5 miliardy dolárov a "významnú" sumu poskytne na boj s dôsledkami finančnej krízy aj Maďarsku. So žiadosťou o pomoc sa na fond obrátili aj ďalšie krajiny, vrátane Bieloruska a Pakistanu. Inštitúcia so sídlom vo Washingtone uviedla, že krajinám, ktoré čelia finančným problémom, môže poskytnúť pôžičky vo výške 200 miliárd dolárov. MMF sa podieľa na riadení globálnych financií od druhej svetovej vojny.

Tropická búrka, s vetrom dosahujúcim až 80 km/h, sa dnes ráno prehnala južným Bangladéšom, pričom zničila tisícky domov. Údaje o obetiach zatiaľ nie sú známe.
Búrky sužujú tento chudobný štát na juhu Ázie každý rok. Cyklón Sidr, ktorý sa prehnal juhozápadnou časťou krajiny v novembri 2007, si vyžiadal 3500 obetí.

Ľudia, ktorí sa starajú o deti alebo hendikepovaných príbuzných, by mali dostávať od štátu príspevok vo výške minimálnej mzdy. Z tejto sumy by si následne platili príspevky do fondov. Navrhuje to europoslankyňa a predsedníčka Výboru pre práva žien a rovnosť pohlaví Anna Záborská, ktorá považuje súčasný prídavok na dieťa za nedostatočný. Ten v súčasnosti na Slovensku len symbolicky pokrýva náklady na starostlivosť o dieťa prípadne o starého, či chorého človeka.

Minister školstva Ján Mikolaj sčasti ustúpil Maďarom. Zmení sporné učebnice, proti ktorým sa chystajú protestovať školy s vyučovacím jazykom maďarským. Minister si na budúci týždeň pozve vydavateľov a dá im odporúčania, ako tlačiť maďarské knihy, aby v nich boli slovenské aj maďarské názvy. "Slovenské pomenovanie nebude skloňované, za tým bude v lomke názov v maďarčine, ktorý už bude skloňovaný tak, ako si gramatika vyžaduje," povedal minister.

Cestári v Prešovskom kraji finišujú s prípravou na zimnú údržbu ciest. Ich úlohou je počas zimy zabezpečiť zjazdnosť na takmer 2500 kilometroch ciest v kraji. K dispozícii majú 113 posypových vozidiel a 339 vodičov, v zálohe je ešte ďalších 27 vozidiel a špeciálnych strojov, napríklad desať snehových fréz. Predpokladané náklady na nadchádzajúcu sezónu odhadujú cestári na 150 mil. Sk.

Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých vyšli tento rok na víkend. V uliciach, v okolí cintorínov a na frekventovaných cestných ťahoch môžeme teda počítať so zhusteným počtom policajtov. Školákom sa 30-teho októbra začínajú jesenné prázdniny. Do školy sa vrátia až po víkende, v pondelok 3ho novembra.

Ak ste ešte nevyrovnali nedoplatky za ročné zdravotné zúčtovanie, blíži sa konečný termín. Je to v piatok, 31-vého októbra.

Posledných päť dní majú turisti na vysokohorské túry v Tatrách. Od soboty 1. novembra sa začína na celom území TANAP-u sezónna uzávera značkovaných turistických a náučných chodníkov. Zatvorená zostane väčšina chodníkov cez vysokohorské sedlá a na sprístupnené vrcholy. Prístupné zostanú len turistické chodníky k vysokohorským chatám. (Jedinou výnimkou je Chata pod Rysmi, ktorá bude od soboty pre verejnosť zatvorená, keďže sezónna uzávera chodníkov sa vzťahuje aj na chodník od rázcestia pod Žabími plesami až na vrchol Rysov.) Turistické chodníky budú zatvorené až do 15. júna budúceho roka, kedy sa sezónna uzávera končí.

Trojdňový pobyt riaditeľa anglického futbalového klubu West Bromwich Albion Dana Ashwortha v Košiciach je dôkazom toho, že spolupráca funkcionárov MFK Košice so zástupcami tímov z Britských ostrovov sa už niekoľko mesiacov veľmi intenzívne rozvíja. Dan Ashworth si v sobotu pozrel zápasy našich mužstiev do 17 rokov a do 19 rokov. Videl aj súboj A-tímu s Duklou Banská Bystrica.

Austrálčan Casey Stoner na Ducati sa stal spôsobom štart-cieľ víťazom Veľkej ceny Valencie, záverečných pretekov seriálu MS motocyklov v kráľovskej triede MotoGP.
Druhé miesto obsadil so stratou viac ako 3 sekúnd Španiel Dani Pedrosa na Honde a tretí skončil Talian Valentino Rossi na Yamahe.

************************************
Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Môže aj mrholiť. Najvyššia denná teplota 8 až 13 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st.
Južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).