Sunday, October 26, 2008

pripravila katarína plavčanová Medzinárodný menový fond potvrdil, že rokuje s mnohými krajinami o úverovej pomoci

27.10 7.00
Medzinárodný menový fond potvrdil, že rokuje s mnohými krajinami o úverovej pomoci. Odmietol však špekulácie, podľa ktorých sa chystá požičať až bilión dolárov. MMF má k dispozícii značné zdroje, ktoré môže v prípade potreby rýchlo uvoľniť," informoval MMF. "Úvery MMF majú katalytický efekt tým, že generujú ďalšie financovanie zo súkromných i verejných zdrojov. K číslu bilión dolárov sa však nehlásime," uviedol fond.

Náskok demokratického prezidentského kandidáta Baracka Obamu pred jeho republikánskym rivalom Johnom McCainom sa v USA znížil na päť percent - v sobotu to bolo deväť percent. Obama má momentálne podporu 49 percent amerických voličov a McCaina by podporilo 44 percent. McCainove čísla rastú a Obamove klesajú. McCain sa snaží dištancovať od nepopulárneho prezidenta Busha. Chce tak čeliť útokom Obamu, podľa ktorého je medzi McCainom a Bushom "len malý rozdiel".

Litovskí opoziční konzervatívci zdrvujúco porazili vládnucich sociálnych demokratov vo včerajšom druhom kole parlamentných volieb a po ôsmich rokoch sa opäť vracajú k moci. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov ústrednej volebnej komisie, podľa ktorých Vlastenecký zväz expremiéra Andriusa Kubiliusa po prvom kole pred dvoma týždňami rozšíril svoje vedenie a získal celkove 44 parlamentných kresiel oproti 26 pre Litovskú sociálnodemokratickú stranu premiéra Gediminasa Kirkilasa.

Voľby do Senátu boli referendom o premiérovi Mirkovi Topolánkovi, vyhlásil český prezident Václav Klaus. Týmto výsledkom ľudia požiadali o zmenu štýlu politiky, podobne ako to podľa neho bolo pri voľbách do Snemovne za vlády Jiřího Paroubka z ČSSD. Práve sociálna demokracia totiž v kampani vyzývala obyvateľov na referendum.

Zdeno Cíger je po Františkovi Hossovi druhým trénerom tejto sezóny v slovenskej hokejovej extralige s predčasným rozviazaním zmluvy. Tréner Slovana Bratislava sa s klubom úradujúceho majstra dohodol na ukončení spolupráce. Vo včerajšom extraligovom dueli v Trenčíne už "belasých" viedli doterajší asistent Róbert Pukalovič s trénerom brankárov Rudolfom Jurčenkom. Vedenie Slovana by malo zasadnúť v najbližšom čase a určiť Cígerovho nástupcu.

Včera sa hralo 16-te kolo hokejovej extraligy: Skalica – Poprad3:2n, Kežmarok – Košice 1:2 , Orange "20" – Žilina3:2, Nitra – Martin3:2p, Trenčín - Slovan 3:4n

Víťazom tenisového turnaja ATP v Bazileji  sa stal najvyššie nasadený Švajčiar Roger Federer, keď vo finále dvojhry zdolal Argentínčana Davida Nalbandiana 6:3, 6:4.

Euro 30,50, americký dolár 24,22 a britská libra 37,91
************************************

Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Môže aj mrholiť. Najvyššia denná teplota 8 až 13 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st.
Južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).