Wednesday, October 29, 2008

Pripravil Michal Novák: Robert Fico chce stále prepojiť Bratislavu a Košice diaľnicou do roku 2010

15:00 29.10.2008

Medzinárodný menový fond, Európska únia a Svetová banka sa dohodli na poskytnutí finančného záchranného balíčka Maďarsku v hodnote vyše 25 mld. USD. Ten by mal krajine pomôcť vyrovnať sa s následkami svetovej finančnej krízy. Záchranný balíček zo strany MMF je viac než 10-násobne vyšší ako členská kvóta Maďarska v MMF a viac než trojnásobne prevyšuje kvótu, ktorá je stanovená pre krajiny s finančnými problémami. No maďarský premiér Ferenc Gyurcsany sa vyjadril, že krajina budúci rok pravdepodobne aj tak upadne do recesie.

Premiér Robert Fico chce stále prepojiť Bratislavu a Košice diaľnicou do roku 2010. "Tento plán stále zostáva v hre, samozrejme za predpokladu, že sa nám podaria zrealizovať PPP projekty," povedal Fico. Podľa premiéra jedine zlyhanie projektov formou verejno-súkromného partnerstva (PPP) kvôli finančnej kríze môže spomaliť plán výstavby diaľnic a rýchlostných ciest.

Ceny diaľničných známok pre motorové vozidlá do 3,5 tony sa nebudú v budúcom roku meniť. Tieto vozidlá zaplatia za používanie vymedzených úsekov diaľnic a ciest pre motorové vozidlá ročne 36,5 eur, čo je asi 1 100 Sk. Mesačná diaľničná známka v tejto kategórii motorových vozidiel bude od januára budúce roka stáť 9,9 eur čiže necelých 300 SK.

Motorové vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 ton si v budúcom roku nebudú môcť kúpiť ročnú diaľničnú známku, nakoľko ministerstvo dopravy chce od 1. októbra zaviesť elektronický systém výberu diaľničného mýta.

Bývalý futbalový rozhodca a súčasne poslanec Národnej rady Ľuboš Micheľ by mal podľa predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu vrátiť svoj poslanecký mandát. Micheľ sa dostal do parlamentu po voľbách v roku 2006 na kandidátke SDKÚ-DS. V júli však vystúpil z jej poslaneckého klubu, aj keď členom strany zostal. Minulý týždeň ukončil rozhodcovskú kariéru a zamestnal sa v ukrajinskom futbalovom klube Šachtar Doneck.

Žiakom základných a stredných škôl sa zajtra začínajú jesenné prázdniny. Od školy si oddýchnu štyri dni. Približne 700-tisíc školákov sa vráti do lavíc v pondelok 3. novembra. Viac dní voľna ich čaká až počas vianočných prázdnin, ktoré budú od 22. decembra do 7. januára.

Mládežníckemu skokanskému športu vo Vysokých Tatrách pravdepodobne definitívne odzvonilo. Súkromná firma začala minulý týždeň búrať dva skokanské mostíky v areáli Jamy v Tatranskej Lomnici. "To, čo sa stalo minulý týždeň v Tatranskej Lomnici sa nedá pomenovať inak, ako športová tragédia. Obidva mostíky boli bez akéhokoľvek oficiálneho povolenia surovo odpílené a zničené,“ informoval médiá predseda Telovýchovnej jednoty Tatranská Lomnica Ján Vaverčák. Dnes sú búracie práce na mostíkoch pozastavené, na ich mieste však zostali už len železobetónové základy.

Predstavitelia samospráv v Holandsku chystajú stretnutie, na ktorom budú hovoriť o opatreniach proti drogovým turisto. Tí prichádzajú do krajiny, aby využili miestne liberálne zákony v oblasti návykových látok, píše internetový portál Deutsche Welle. Jedným z miest, ktoré je najviac postihnuté je Maastricht, jeho primátor Gerd Leers súčasnú politiku voči drogám považuje za "pokryteckú". Tolerovanie mäkkých drog podľa neho vedie k zvýšenému užívaniu tvrdých drog, napríklad heroínu. Navyše sa v krajine zvyšuje miera kriminality spojenej s drogami. V meste je 16 kaviarní, kde sa dá legálne fajčiť marihuana.

SPORT

Slovenský hokejový obranca Richard Lintner je na najlepšej ceste stať sa ďalším hráčom spod Tatier v ruskej KHL. "Môžem túto informáciu potvrdiť, nechcem však špecifikovať, o ktorý klub ide," prezradil Lintner, ktorý v aktuálnej sezóne nastúpil v dvoch extraligových dueloch za Duklu Trenčín.

**************************************

V noci bude oblačno až zamračené a miestami občasný dážď alebo prehánky.
Najnižšia nočná teplota 14 až 10 st. pomerne silný vietor 10 až 30 km/h, na horách a v nárazoch v nižších polohách miestami okolo 55 km/h.

Zajtra cez deň veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 14 až 18 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Južný vietor 20 až 30 km/h, na horách a v nárazoch v nižších polohách miestami 55 až 70 km/h. Na hrebeňoch Tatier víchrica.