Wednesday, October 29, 2008

Pripravil Michal Novák: Fico nazval novinárov idiotmi

13:00 29.10.2008

Silné zemetrasenie, ktoré dnes postihlo juhozápad Pakistanu, si vyžiadalo zatiaľ 160 obetí, mnohých ľudí zranilo a zničilo stovky hlinených domov, informovali úrady. Očakáva sa však, že počet mŕtvych ešte stúpne. Armáda už informovala, že do postihnutej oblasti vysiela vo vrtuľníkoch lekárske tímy. Strechu nad hlavou stratilo asi 15 tisíc ľudí.

Medzinárodný menový fond, Európska únia a Svetová banka sa dohodli na poskytnutí finančného záchranného balíčka Maďarsku v hodnote vyše 25 mld. USD. Ten by mal krajine pomôcť vyrovnať sa s následkami svetovej finančnej krízy. Záchranný balíček zo strany MMF je viac než 10-násobne vyšší ako členská kvóta Maďarska v MMF a viac než trojnásobne prevyšuje kvótu, ktorá je stanovená pre krajiny s finančnými problémami. No maďarský premiér Ferenc Gyurcsany sa vyjadril, že krajina budúci rok pravdepodobne aj tak upadne do recesie.

Finančná kríza spomalí ekonomický rast a povedie k ďalšiemu prepúšťaniu. Pripustili to viacerí ekonómovia aj viceguvernér Národnej banky Slovenska Martin Barto. Prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko hovorí aj o alternatíve k prepúšťaniu vo forme znižovania alebo zastavenia rastu platov.

Premiér Robert Fico sa bude sťažovať na médiá a podnikne aj právne kroky. Oznámil to po dnešnom rokovaní vlády. Fica pobúrilo informovanie o jeho návšteve Vietnamu. Novinárov opakovane nazval idiotmi. Podľa neho bola kedysi komunistická tlač ústretovejšia k disidentom, ako je dnešná tlač k jeho vláde. „Hulvátskym, idiotským spôsobom atakujete vládu Slovenskej republiky,“ vyhlásil Fico. „My sme tam zase prišli poslední, všetci sú tam. A idiot napíše, že idem robiť kšeft pre J&T, komentoval článok v dnešnej Pravde.“ Dodal, že tento „kšeft“ znamená prácu pre 2 200 ľudí Tlmačoch na desať rokov.

Gelnica a obce v okrese Spišská Nová Ves dostanú na budúci mesiac z rezervy vlády 30 miliónov korún. Vláda dnes potvrdila uvoľnenie peňazí, ktoré im sľúbila na výjazdovom rokovaní 8. októbra. Okrem Gelnice a okresného mesta si peniaze rozdelí 23 obcí. Použijú ich na opravy ciest, kultúrnych domov, škôlok, obecných rozhlasov.

Žiakom základných a stredných škôl sa zajtra začínajú jesenné prázdniny. Od školy si oddýchnu štyri dni. Približne 700-tisíc školákov sa vráti do lavíc v pondelok 3. novembra. Viac dní voľna ich čaká až počas vianočných prázdnin, ktoré budú od 22. decembra do 7. januára.

Milovníci vysokohorských túr sa v tomto roku môžu na túry končiace na vrcholoch tatranských štítov vybrať v piatok 31. októbra naposledy. Od soboty 1. novembra sú totiž pre turistov v Tatranskom národnom parku všetky značkované turistické chodníky nad vysokohorskými chatami uzavreté. Chaty, okrem chaty pod Rysmi, zostanú však prístupné aj počas zimnej turistickej sezóny.

Suverénne najväčším divom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú Vysoké Tatry. Na špicu rebríčka spomedzi dvadsiatky zaujímavostí v kraji ich svojím hlasovaním posunuli účastníci minulotýždňového Dňa otvorených dverí na Úrade samosprávy. Do sedmičky divov nášho kraja sa zmestili vodná nádrž Domaša, drevený oltár Majstra Pavla z Levoče, drevené kostolíky, hrad Ľubovňa, centrum mesta Prešov a Pieniny.

SPORT

Azda najväčšia postava súčasnej argentínskej futbalovej reprezentácie Messi privítal správu, že novým trénerom Argentíny bude Diego Maradona. Maradonu by mali oficiálne menovať za nástupcu Alfia Basileho zajtra, keď zároveň oslávi svoje 48. narodeniny.

Ukrajinský minister pre rodinu, mládež a šport Jurij Pavlenko vyhlásil, že jeho krajina bude kandidovať na usporiadanie majstrovstiev sveta v hokeji v roku 2014. Okrem Ukrajiny sa uchádzajú o usporiadanie svetového šampionátu v ľadovom hokeji v roku 2014 aj Bielorusko, Maďarsko a Česko.

Hokejovú Bratislavu čaká dnes ďalšia lahôdka, po víťazovi Stanleyho pohára spred štyroch rokov privíta Slovan na svojom ľade v zápase Ligy majstrov úradujúceho ruského šampióna a súčasného lídra Kontinentálnej hokejovej ligy Salavat Julajev Ufa. Na ľade Samsung Arény sa o pol 8-mej večer predstaví jeden z najbohatších európskych klubov, ktorý len na platy hráčov vynakladá trikrát viac, ako je celý rozpočet Slovana na jednu sezónu. V rebríčku európskych klubov patrí Ufe 1. miesto.

**************************************

Popoludní má byť oblačno až zamračené a na strednom a východnom Slovensku miestami občasný dážď alebo prehánky. Na východe spočiatku, na západe neskôr miestami zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 12 až 18 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 8 st.
Juhovýchodný až južný vietor 10 až 30 km/h, na horách v nárazoch okolo 55 km/h.