Friday, October 31, 2008

pripravila katarína plavčanová British Sky Broadcasting - digitálny servis RTI má viac ako 9 mil. užívateľov

10.00
British Sky Broadcasting - digitálny servis RTI na Kanáli 0195, ktorý pokrýva Veľkú Britániu a Írsko ohlásil, že má viac ako 9 mil. užívateľov, čo znamená že ešte viac ľudí môže počuť medzinárodné vysielanie RTI. Prieskum bol uzavretý 30 septembra 2008. British Sky Broadcasting tvrdí, že stále viac ľudí môže počúvať RTI cez medzinárodný servis. Za minulý rok je to nárast o viac ako 300 tisíc. Slovenské vysielanie môžete počúvať od 7-mej od 19-tej a anglické od 19-tej do 7-mej ráno.

Kandidátom na funkciu amerického prezidenta zostávajú do otvorenia volebných miestností iba štyri dni, preto demokratický senátor Barack Obama a republikánsky senátor John McCain najnovšie pokračovali v kampani v štátoch, ktoré zrejme rozhodnú o výsledku. Obama sa z Floridy presunul do Virgínie a jeho politický oponent obhajoval republikánske pozície v Ohiu.

V dôsledku svetovej finančnej krízy môže prísť na Slovensku ešte tento rok o prácu viac ako 5000 ľudí. Po stretnutí niektorých členov vlády so zástupcami zamestnávateľov a odborov to povedala ministerka práce Viera Tomanová. Predstavitelia firiem a vlády sa však zhodli, že chcú udržať zamestnanosť "za každú cenu". Premiér Fico tiež firmám prisľúbil pomoc, aby k prepúšťaniu nemuseli pristupovať.
Zamestnancov pritom už niektoré podniky začali uvoľňovať. Napríklad výrobca kompresorov Embraco prepustí zo svojho východoslovenského závodu tento rok asi 450 pracovníkov, okolo 400 ľudí vraj príde o miesto aj u troch výrobcov súčiastok pre automobilový priemysel vo Vrábľoch.
Podniky ohrozuje nielen pokles objednávok zo zahraničia, ale aj možné obmedzenie financovania zo strany bánk.

Stovky ľudí v obciach Ždiar a Tatranská Javorina v okrese Poprad zostali včera bez elektriny. Výpadok prúdu spôsobili stromy, ktoré postrhávali vysokonapäťové vedenie. Silný nárazový vietor dnes váľal stromy v oblasti Vysokých Tatier nielen na elektrické vedenie, ale aj na cesty. Štátna cesta 1/64 medzi Tatranskou Javorinou a hraničným priechodom Lysá Poľana bola včera dvakrát zavalená stromami. Popradskí hasiči s miestnymi obyvateľmi odstránili z cesty popadané stromy. Najviac sú postihnuté ochranné obvody a Tatranská Javorina. Presný rozsah škôd zatiaľ nie je známy, keďže lesníci sa pre silný vietor zatiaľ neodvážili vstúpiť do lesa.

Školáci majú dnes druhý prázdninový deň. Týka sa približne 770-tisíc detí a sú to ich prvé prázdniny v tomto školskom roku.

Väčšina majiteľov áut za ich povinné poistenie na ďalší rok zaplatí menej ako platila tento rok. Deväť poisťovní musí zverejniť cenníky povinného zmluvného poistenia pre rok 2009 do dnešného večera. Podľa zákona je 31. október posledným termín, dokedy tak musia urobiť. Poisťovniam sa tak možno už piaty rok po sebe nepodarí zvýšiť priemernú cenu poistenia. Dôvodom je silný súboj o každého vodiča.

Svetová finančná kríza a nejasnosť v právnych otázkach zastavili na Ukrajine práce na príprave futbalových majstrovstiev Európy 2012, ktoré naši východní susedia mali organizovať spoločne s Poľskom. "Ak Ukrajina odstúpi od Euro 2012, môžeme spolupracovať s Nemcami," zareagoval na správy z Ukrajiny novozvolený prezident Poľského futbalového zväzu Grzegorz Lato. Práce na modernizácii už existujúcich zariadení a výstavba nových sa zastavili vo všetkých štyroch ukrajinských mestách - Kyjeve, Donecku, Ľvove i Dnepropetrovsku. "Osemdesiat percent objektov, ktoré pre majstrovstvá Európy potrebujeme, stojí," vyhlásil na tlačovej konferencii venovanej investíciám v Kyjeve viceprezident organizačného výboru ME 2012 Jevgenij Villinsky

EUR1 30,39 USA 23,31 GBP1 38,41
**************************************
Polooblačno až oblačno. Najvyššia denná teplota 12 až 17 st.
Teplota na horách 6 st.
Južný vietor, miestami v nárazoch do 15 m/s. Na hrebeňoch Tatier silný vietor.