Tuesday, October 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Pred 90-timi rokmi vznikla Československá republika

13.00
Týždeň pred voľbami amerického prezidenta kandidáti Barack Obama a John McCain sústredili svoje volebné tímy do rozhodujúcich štátov Ohio a Pensylvánia. Včera bolo iniciovaných aj niekoľko súdnych procesov v súvislosti s nezrovnalosťami okolo vykonávania volieb a práva voliť.

Ďalšie zemetrasenie zaregistrovali dnes seizmologické prístroje i obyvatelia na západe Čiech v okresoch Cheb, Sokolov a Karlovy Vary. Podľa predbežných správ mohli mať otrasy intenzitu okolo štyroch stupňov Richterovej škály. Takáto intenzita je označovaná za slabú, ale napriek tomu ju sprevádzali citeľné záchvevy v bytoch a dunenie. Najvyššia hodnota otrasov, ktoré prístroje za západe Čech namerali v roku 1985, bola až 4,7 stupňa Richtera. Pri otrasoch vtedy praskali steny, padali komíny a vznikali ďalšie materiálne škody.    

Bývalý bosnianskosrbský vodca Radovan Karadžič obvinený z vojnových zločinov dnes počas predbežného vypočúvania na Medzinárodnom trestnom tribunáli pre bývalú Juhosláviu v Haagu uviedol, že jeho prípad postupuje príliš rýchlo. Sudca tribunálu Iain Bonomie poverený vyšetrovaním prípadu naopak vyhlásil, že sa vyvíja príliš pomaly. Karadžič povedal, že vďaka rýchlosti, s akou tribunál OSN v prípade postupuje, je pri príprave svojej obhajoby znevýhodnený. Obhajuje sa sám.

Francúzsko - belgická banková skupina Dexia odvolala najvyšších šéfov svojej slovenskej dcérskej spoločnosti Dexia Banka Slovensko kvôli strate 82 miliónov eur. Strata vznikla tým, že sa banka nechala príliš ohroziť zmenami výmenných kurzov. Ústredie Dexie odvolalo generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva. Dexia uviedla, že jej slovenská dcéra utrpela stratu, pretože v ostatných mesiacoch sa príliš vystavila pôsobeniu pohybov výmenných kurzov v transakciách zabezpečovaných pre niektorých svojich profesionálnych klientov. Kvôli prudkému kolísaniu kurzu títo klienti neboli schopní plniť svoje záväzky.

Občania Slovenska budú môcť cestovať bez víz do Spojených štátov amerických (USA) od 17. novembra. Na tlačovej besede v Bratislave to potvrdil americký minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff. Americký prezident George Bush oznámil 17. októbra zrušenie víz pre sedem krajín, medzi ktorými je aj Slovensko. Do USA budú môcť občania cestovať bez víz na turistickú alebo obchodnú cestu nepresahujúcu 90 dní.

Presne pred 90-timi rokmi vzniklo Československo Vznik ČSR 28. októbra 1918 vytvoril Slovákom priestor pre ich národný rast. Myslia si to historici. Podľa nich „stali sme sa štátoprávnym národom, s plnou zodpovednosťou, ale aj so všetkými právami slobodného národa za seba a svoj rozvoj.“ Kým v Uhorsku sme boli podrobení tvrdej maďarizácii, v novom štáte sme mali možnosť naplno rozvíjať národnú kultúru, národné sebauvedomenie a národnú hrdosť. Dostali sme priestor pre politické aktivity, začali sa otvárať slovenské školy na všetkých stupňoch vrátane univerzít so slovenským vyučovacím jazykom.

Rus Marat Safin uvažuje o skončení kariéry profesionálneho tenistu. Nasledujúce mesiace si plánuje oddýchnuť od tenisu a až po nich sa rozhodne, či bude pokračovať na turnajoch. "Musím si oddýchnuť, trochu si užívať, nasledujúce mesiace nechcem mať nič spoločné s tenisom. Ak budem mať po nich chuť pokračovať, uvidíte ma na kurtoch aj naďalej, ak nie, tak skončím," povedal Safin po včerajšej prehre proti Juanovi Monacovi v prvom kole Paribas Open v Paríži.

Hokejová extraliga:
Poprad - Zvolen
Žilina - Lipt. Mikuláš
Ban. Bystrica - Skalica
Martin - Nitra
Košice - Kežmarok

************************************
POPOLUDNIE:
Oblačno až zamračené a ojedinele občasný dážď. V nižších polohách miestami hmlisto. Najvyššia denná teplota 9 až 14 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 6 st. Vietor od juhu do 6m/s.