Wednesday, October 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Poľsko chce prijať euro v roku 2012

12.00
Poľská vláda na čele s Donaldom Tuskom včera potvrdila ambiciózny časový plán prijatia eura od januára 2012. Vláda ďalej pripravuje zmenu ústavy, a to aj napriek vzdoru opozície. Podľa predsedu vlády je súčasná ekonomická kríza silným argumentom na rýchle prijatie eura, avšak presvedčiť euroskeptickú opozíciu na podporu tohto plánu bude veľmi ťažké.

Finančná kríza spomalí ekonomický rast a povedie k ďalšiemu prepúšťaniu. Pripustili to viacerí ekonómovia aj viceguvernér Národnej banky Slovenska Martin Barto. Prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko hovorí aj o alternatíve k prepúšťaniu vo forme znižovania alebo zastavenia rastu platov.

Šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko nemá viac čo robiť na svojej stoličke - takto komentuje opozícia jeho vyjadrenia, že ľudia v 2-hom pilieri prišli o celé svoje úspory. Za nezmysel ich označili DSS-ky aj finanční analytici. Dôchodkovskí správcovia Muňka vyzvali, aby svoje slová vzal verejne späť, o ďalšom postupe pritom rozhodnú už ich akcionári.

Výstavba diaľnic a rýchlostných ciest bude hlavnou témou dnešného rokovania vlády. Podrobne sa bude zaoberať financovaním, plánom výstavby do roku 2010 ako aj výškou diaľničných poplatkov. Vláda uvoľní z rezervy 30 miliónov korún na rekonštrukčné a rozvojové projekty v okrese Spišská Nová Ves a v meste Gelnica. Peniaze by mali dostať do 14. novembra.

Na ochranu smrečín na Slovensku a boj s lykožrútom by malo podľa posledného návrhu opatrení ísť do roku 2013 takmer 1,5 miliardy korún. Vyplýva to z dokumentu, ktorý vypracovali rezorty pôdohospodárstva a životného prostredia. Opatrenia sa v slovenských lesoch prejavia ťažbou napadnutých smrečín. Spílené stromy lesníci budú musieť následne mechanicky, chemicky alebo biotechnicky ošetriť.

Žiakom základných a stredných škôl sa zajtra začínajú jesenné prázdniny. Od školy si oddýchnu štyri dni. Približne 700-tisíc školákov sa vráti do lavíc v pondelok 3. novembra. Viac dní voľna ich čaká až počas vianočných prázdnin, ktoré budú od 22. decembra do 7. januára.

Dnes od 11-tej hodiny večer do 5-tej ráno dôjde k niekoľkým krátkodobým prerušeniam telefónnej prevádzky a internetových služieb v Michalovciach, Humennom, Vranove nad Topľou a Trebišove.

Suverénne najväčším divom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú Vysoké Tatry. Na špicu rebríčka spomedzi dvadsiatky zaujímavostí v kraji ich svojím hlasovaním posunuli účastníci minulotýždňového Dňa otvorených dverí na Úrade samosprávy. Do sedmičky divov nášho kraja sa zmestili vodná nádrž Domaša, drevený oltár Majstra Pavla z Levoče, drevené kostolíky, hrad Ľubovňa, centrum mesta Prešov a Pieniny.

Hokejovú Bratislavu čaká v tejto sezóne ďalšia lahôdka, po víťazovi Stanleyho pohára spred štyroch rokov privíta Slovan na svojom ľade v zápase C-skupiny Ligy majstrov úradujúceho ruského šampióna Salavat Julajev Ufa. Na ľade Samsung Arény sa o pol 8-mej večer predstaví jeden z najbohatších európskych klubov, ktorý len na platy hráčov vynakladá trikrát viac, ako je celý rozpočet Slovana na jednu sezónu. V rebríčku európskych klubov patrí Ufe 1. miesto.

Magdaléna Rybáriková postúpila do druhého kola dvojhry na tenisovom turnaji ITF Ritro Slovak Open. Zdolala Uzbečku Amanmuradovovú 2x 7:6.
**************************************
Oblačno až zamračené a ojedinele slabý občasný dážď. V nižších
polohách miestami hmlisto. Najvyššia denná teplota 10 až 15 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st. Na horách silnejší vietor do 15 m/s.