Monday, October 27, 2008

Pripravil Michal Novák: Česi od 17. novembra do USA bez víz

16:00 27.10.2008

Titulky najväčších novín vo Veľkej Británii a po celom svete informujú o návšteve kráľovnej Alžbety v Aquacity a na zimnom štadióne v Poprade. Jedny z novín túto návštevu označili ako návštevu rockovej hviezdy. Najpredávanejšie noviny v Británii - The Sun použili ako titulok článku Puckingham Palace, spojili tak kráľovský palác s vhadzovaním puku. Ďalšie médiá, ktoré sa zmienili o tejto akcii sú London Times, Telegraph, Hello magazine a ďalší. Sky News zaslali ich reportáž do celého sveta a kráľovnú v Poprade mohli vidieť aj na BBC. Ďalšie prestížne správy boli vo Wall street Journal a USA Today.

Viac z reportáže si možete pozrieť na www.rti.fm kliknutím na obrázok kráľovnej.


Česká republika sa 17. novembra zaradí medzi 27 štátov bezvízového programu Spojených štátov amerických. Českí občania tak budú môcť vycestovať do USA bez víz na turistickú alebo obchodnú cestu, ktorá nepresiahne 90 dní. Dnes o tejto otázke rokoval český premiér Mirek Topolánek s americkým ministrom pre vnútornú bezpečnosť Michaelom Chertoffom.

Skupina siedmich najvyspelejších ekonomík sveta (G7) varovala dnes pred posilňujúcim japonským jenom, ktorý predstavuje hrozbu pre finančnú a hospodársku stabilitu. Náznaky o rozširovaní krízy sú viditeľné aj v Južnej Kórei, ktorá znížila úrokové sadzby, Austrália intervenovala na devízovom trhu, arabské krajiny v Perzskom zálive plánujú vytvorenie spoločnej menovej únie. Okrem toho sa očakáva, že americká centrálna banka (Fed) koncom týždňa takmer určite zníži úrokové sadzby.

Európska banka pre obnovu a rozvoj privítala prísľub Medzinárodného menového fondu, že poskytne Maďarsku finančnú pomoc.Menový Fond sa tak snaží pomôcť rozvíjajúcim sa ekonomikám v čase, keď ich ohrozuje finančná kríza. Maďarsku pomôže aj Európska centrálna banka, ktorá počíta s úverom pre maďarskú centrálnu banku do výšky 5 mld. eur. Finančné problémy Maďarska sú dôsledkom vysokého deficitu bežného účtu ako aj rozpočtového deficitu, čiastočne nadhodnoteného forintu či nízkych devízových rezerv.

Ľudia, ktorí sa starajú o deti alebo hendikepovaných príbuzných, by mali dostávať od štátu príspevok vo výške minimálnej mzdy. Z tejto sumy by si následne platili príspevky do fondov. Navrhuje to europoslankyňa a predsedníčka Výboru pre práva žien a rovnosť pohlaví Anna Záborská. Súčasný prídavok na dieťa na Slovensku len symbolicky pokrýva náklady na starostlivosť o dieťa prípadne o starého, či chorého človeka.

Stoprvé výročie Černovskej tragédie si dnes pripomenú v ružomberskej mestskej časti Černová. Pri posviacke kostola v roku 1907 tam zahynulo 15 ľudí, niekoľko desiatok ďalších bolo ľahšie a vážnejšie zranených a mnoho perzekvovaných. Spomienka na tragédiu sa začne o 18:00 svätou omšou.

Posledných päť dní majú turisti na vysokohorské túry vo Vysokých Tatrách. Od soboty 1. novembra sa začína na celom území TANAP-u sezónna uzávera značkovaných turistických a náučných chodníkov. Zatvorená zostane väčšina chodníkov cez vysokohorské sedlá a na sprístupnené vrcholy. Prístupné zostanú len turistické chodníky k vysokohorským chatám. Jedinou výnimkou je Chata pod Rysmi, ktorá bude od soboty pre verejnosť zatvorená. Turistické chodníky budú zatvorené až do 15. júna budúceho roka, kedy sa sezónna uzávera končí.

Kurzy NBS platné od zajtra

EUR1 30,53
USD1 24,50
GBP1 37,86

SPORT

Austrálsky plavec Grant Hackett, dvojnásobný olympijský víťaz na 1500 m, končí aktívnu kariéru. Celkovo počas kariéry získal sedem olympijských medailí, z toho tri zlaté a ešte aj 10 najcennejších kovov z majstrovstiev sveta.

************************************

V noci bude oblačno až zamračené a ojedinele dážď. V nižších polohách miestami hmlisto. Najnižšia nočná teplota 8 až 4 st.

Zajtra cez deň oblačno až zamračené a ojedinele dážď. V nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 10 až 14 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 6 st.
Vietor južných smerov 10 až 25 km/h, v horských oblastiach 25 až 35 km/h.