Friday, October 24, 2008

Prvá návšteva vládnuceho britského monarchu v našej krajine sa dnes krátko po štrnástej hodine skončila

18.00
Prvá návšteva vládnuceho britského monarchu v našej krajine sa dnes krátko po štrnástej hodine skončila. Kráľovná v jedinom verejnom vystúpení počas svojej návštevy, na štátnom bankete, ktorý bol včera večer v bratislavskej Redute, pripila na zdravie a úspechy prezidenta a občanov Slovenskej republiky. Podľa Alžbety II. si Slovensko po dlhom období existencie za deliacou čiarou medzi východom a západom vydobylo miesto v spoločnom európskom dome.

Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip navštívili Bratislavu, Vysoké Tatry a Poprad, odkiaľ dnes odleteli späť do vlasti. Prezident kráľovnej udelil naše najvyššie štátne vyznamenanie - Rad Bieleho dvojkríža I. triedy a Ivana Gašparoviča vyznamenala Alžbeta II. britským Veľkým rytierskym krížom, ktorý sa od stredoveku udeľoval pri tradičnej ceremónii pasovania za rytiera.
Okrem športu a histórie bol druhý deň návštevy v Tatrách venovaný ekológii. Kráľovnú a vojvodu z Edinburghu zaujímala obnova našich veľhôr po víchrici v roku 2004.

Už od skorého predpoludnia bolo pred popradským štadiónom mimoriadne rušno. Na priateľský hokejový zápas medzi domácim extraligistom a anglickým tímom Guildford Flames sa chcelo ísť pozrieť niekoľko tisícok ľudí. Hokej mnohých z nich ani nezaujímal. Ťahákom bolo predovšetkým hodenie buly. Urobila to britská kráľovná Alžbeta.Zápas sa skončil 6:5 pre Poprad.

Prezident Ivan Gašparovič o návšteve kráľovnej Alžbety II. na Slovensku. 
***gaspi1***

Prezident Ivan Gašparovič o špeciálnom dare pre kráľovnú Alžbetu II. ktorým je päťročný kôň. 

***gaspi2***

Členovia ropného kartelu OPEC sa na dnešnom mimoriadnom stretnutí dohodli, že znížia vývoz ropy o 1,5 milióna barelov ropy denne. OPEC zvolal mimoriadne stretnutie kvôli prudkému poklesu cien ropy na svetových trhoch. V polovici júla stála ľahká americká ropa 147 dolárov za barel, po troch mesiacoch je za menej ako polovicu. OPEC chce najskôr vidieť, či zníženie produkcie bude mať vplyv na ceny. Až potom sa rozhodne, čo ďalej podnikne.

Česká Štátna potravinárska inšpekcia v piatok varovala pred konzumáciou čínskych cukríkov White Rabbit s logom v podobe bieleho zajačika. Balenie váži 227 gramov a má záručnú lehotu do novembra 2009. Cukríky, na ktoré inšpekciu kvôli nadlimitnému obsahu melamínu v mliečnej zložke upozornil európsky systém včasnej výstrahy, sa však do Česka doviezli už vo februári a asi dvadsať balení sa aj predalo.

Doma
Zákonodarcovia odobrili otvorenie druhého piliera. Zároveň schválili vládny návrh zákona, ktorým Slovensko pristúpilo na 100-percentú garanciu vkladov občanov v bankách. Vklady v bankách na Slovensku budú v bezpečí. V prípade krachu banky dostane klient od štátu sto percent vkladu bez ohľadu na to, akú sumu vložil. Vláda má v úmysle zákonom o ochrane vkladov upokojiť bankový sektor na Slovensku.

Tenistka Dominika Cibulková má za sebou najlepšiu sezónu kariéry. Zverenka trénera Vladimíra Pláteníka končila rok 2007 ako 51. hráčka svetového rebríčka, teraz poskočila do najlepšej dvadsiatky a stala sa hráčkou širšej špičky.

Vedenie klubu KHL Avangard Omsk zamestnalo otca hokejistu Alexeja Čerepanova, ktorý zomrel pred dvoma týždňami na zlyhanie srdca počas zápasu Čechov - Omsk. Čerepanov starší bude zodpovedať za prípravu mladých hráčov.

**********************************
NOC:
Oblačno až zamračené a hmlisto. Na niektorých miestach zmenšená oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 4 až 0 st.
Slabý premenlivý vietor.

SOBOTA:
Oblačno až zamračené a hmlisto. V priebehu dňa miestami zmenšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 8 až 13, na severe miestami okolo 6 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.
Vietor severných smerov 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).