Wednesday, October 29, 2008

prirpavila katarína plavčanová Šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko nemá viac čo robiť na svojej stoličke - takto komentuje opozícia jeho vyjadrenia

11.00
Viac ako 300 obyvateľov kodanského predmestia Christiana v noci na dnes zápalnými fľašami zaútočilo na políciu po tom, čo úrady zbúrali tamojšiu ilegálnu stavbu. Demonštranti poriadkové sily napádali v uliciach okolo Christiany, zapaľovali odpadkové koše, stoličky a staré chladničky. Protestujúci tvrdia, že polícia incident vyprovokovala, keď zničila dom, ktorý bol údajne nelegálne postavený na území historických hradných pozostatkov. Hlavná ulica pripomínala v noci vojnovú zónu, vznášali sa nad ňou kúdoly dymu a z horiacich barikád šľahali mohutné plamene.

Finančná kríza spomalí ekonomický rast a povedie k ďalšiemu prepúšťaniu. Pripustili to viacerí ekonómovia aj viceguvernér Národnej banky Slovenska Martin Barto. Prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko hovorí aj o alternatíve k prepúšťaniu vo forme znižovania alebo zastavenia rastu platov.

Šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko nemá viac čo robiť na svojej stoličke - takto komentuje opozícia jeho vyjadrenia, že ľudia v 2-hom pilieri prišli o celé svoje úspory. Za nezmysel ich označili DSS-ky aj finanční analytici. Dôchodkovskí správcovia Muňka vyzvali, aby svoje slová vzal verejne späť, o ďalšom postupe pritom rozhodnú už ich akcionári.

Výstavba diaľnic a rýchlostných ciest bude hlavnou témou dnešného rokovania vlády. Podrobne sa bude zaoberať financovaním, plánom výstavby do roku 2010 ako aj výškou diaľničných poplatkov. Vláda uvoľní z rezervy 30 miliónov korún na rekonštrukčné a rozvojové projekty v okrese Spišská Nová Ves a v meste Gelnica. Peniaze by mali dostať do 14. novembra.

Na ochranu smrečín na Slovensku a boj s lykožrútom by malo podľa posledného návrhu opatrení ísť do roku 2013 takmer 1,5 miliardy korún. Vyplýva to z dokumentu, ktorý vypracovali rezorty pôdohospodárstva a životného prostredia. Opatrenia sa v slovenských lesoch prejavia ťažbou napadnutých smrečín. Spílené stromy lesníci budú musieť následne mechanicky, chemicky alebo biotechnicky ošetriť.

Žiakom základných a stredných škôl sa zajtra začínajú jesenné prázdniny. Od školy si oddýchnu štyri dni. Približne 700-tisíc školákov sa vráti do lavíc v pondelok 3. novembra. Viac dní voľna ich čaká až počas vianočných prázdnin, ktoré budú od 22. decembra do 7. januára.

Dnes od 11-tej hodiny večer do 5-tej ráno dôjde k niekoľkým krátkodobým prerušeniam telefónnej prevádzky a internetových služieb v Michalovciach, Humennom, Vranove nad Topľou a Trebišove.

Suverénne najväčším divom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú Vysoké Tatry. Na špicu rebríčka spomedzi dvadsiatky zaujímavostí v kraji ich svojím hlasovaním posunuli účastníci minulotýždňového Dňa otvorených dverí na Úrade samosprávy. Do sedmičky divov nášho kraja sa zmestili vodná nádrž Domaša, drevený oltár Majstra Pavla z Levoče, drevené kostolíky, hrad Ľubovňa, centrum mesta Prešov a Pieniny.

Hokejovú Bratislavu čaká v tejto sezóne ďalšia lahôdka, po víťazovi Stanleyho pohára spred štyroch rokov privíta Slovan na svojom ľade v zápase C-skupiny Ligy majstrov úradujúceho ruského šampióna a súčasného lídra Kontinentálnej hokejovej ligy Salavat Julajev Ufa. Na ľade Samsung Arény sa o pol 8-mej večer predstaví jeden z najbohatších európskych klubov, ktorý len na platy hráčov vynakladá trikrát viac, ako je celý rozpočet Slovana na jednu sezónu. V rebríčku európskych klubov patrí Ufe 1. miesto.

Magdaléna Rybáriková postúpila do druhého kola dvojhry na tenisovom turnaji ITF Ritro Slovak Open. Zdolala Uzbečku Amanmuradovovú 7:6 a 7:6.
**************************************
Oblačno až zamračené a ojedinele slabý občasný dážď. V nižších
polohách miestami hmlisto. Najvyššia denná teplota 10 až 15 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st. Na horách silnejší vietor do 15 m/s.