Thursday, October 23, 2008

večerník

17.30
*Kráľovná Alžbeta s manželom strávili prvý deň na Slovensku zajtra príde do PP
*Finančná kríza sa šíri od Maďarska až po Wall Street
*Benzín aj najfa dnes zlacneli už piaty krát za mesiac
*Futbalistov Žiliny dnes čaká ťažký súper


Príjemný podvečer

The beauties of the mountains, ecology, history and sports will be on the program of the second final day of the official visit of the royal couple to Slovakia. On Friday morning, the Queen and her spouse will fly from Bratislava to Poprad. At lunchtime, they will go for a walk with the Slovak presidential couple in Stary Smokovec and take the ground cableway from Stary Smokovec to Hrebienok. The Queen will get acquainted with the Tatras, their inhabitants and traditions. There will be a possibility to listen to and discuss environmental problems after the devastating windstorm in two thousand four. 2004. On this occasion, they will give a name to a trail built within the project Tatras Without Barriers.


Krásy Tatier, história a šport budú na programe druhého a posledného dňa oficiálnej návštevy kráľovského páru na Slovensku. Zajtra predpoludním kráľovná s manželom priletia z Bratislavy do Popradu. Prvou zastávkou bude prechádzka po Starom Smokovci, vyvezú sa lanovkou na Hrebienok. Kráľovná si vypočuje prednášku o Tatrách o jej obyvateľoch a tradíciách. Bude tam možnosť počúvať a diskutovať o enviromentálnych problémoch po víchrici v roku 2004. Pri tejto príležitosti pomenujú bezbariérový chodník v rámci projektu „Tatry bez bariér“



Britská kráľovná Alžbeta II. bude historicky piatou korunovanou hlavou a vôbec prvou kráľovnou, ktorá navštívi mesto Poprad. Kráľovskú návštevu uvidia Popradčania po 72 rokoch. Naposledy do Popradu zavítal rumunský kráľ Carol II. v októbri 1936. O jeho vtedajšej návšteve v Poprade sú len minimálne informácie. Začiatkom 20. storočia bol na návšteve v Poprade bulharský cár Ferdinand Coburg. V septembri 1889 navštívil Poprad arcivojvoda Karol Ľudovít Habsburský. Doteraz pravdepodobne najvýznamnejšiu a historicky doloženú kráľovskú návštevu vítali obyvatelia Spišskej Soboty v roku 1474. Na ceste do Spišskej Starej Vsi za poľským kráľom Kazimírom IV. sa tam zastavil a prenocoval uhorský kráľ Matej Korvín. Kráľ Matej býval v neskorogotickom dome č. 32, na ktorom je dnes pamätná tabuľa.



Železničná spoločnosť posilnila vlakové spoje Tatranských elektrických železníc. V smere od Popradu, Tatranskej Lomnice a Štrbského Plesa bude do 9.30 h a po 14.00 premávať viac vlakových spojov. Všetci, ktorí sa do Starého Smokovca chystajú pozdraviť britský kráľovský pár, by mali využiť najmä prostriedky hromadnej dopravy. Mesto Vysoké Tatry vyzýva návštevníkov, aby sa v termíne návštevy britskej panovníčky nespoliehali na individuálnu dopravu, pretože nie je zaručené, že budú voľné parkovacie miesta.


Teraz si vypočujte niečo o doprave v Poprade počas zajtrajšej návštevy kráľovnej. Kolega Michal Novák

***doprava***


S Alžbetou druhou sa stretli aj niektorí naši športovci a umelci. Olympijským víťaz vo vodnom slalome Peter Hochschorner pred stretnutím s kráľovnou. 

***01queen**

Svet

Vlády viacerých štátov na svete od Budapešti až po Buenos Aires včera podnikli núdzové opatrenia, aby ochránili svoje ekonomiky od najhoršej finančnej krízy za posledných 80 rokov. Neodvrátili tým však prepad na akciových, devízových a komoditných trhoch, ktoré oslabujú pre neustále obavy z recesie svetovej ekonomiky. Americký Biely dom stanovil prvé kolo summitov o medzinárodnej kríze, na ktorom sa spoločne stretnú krajiny zoskupenia G20, na 15. novembra. Vo Washingtone teda budú o vývoji krízy rokovať najvyspelejšie krajiny sveta (G7) a ďalšie rozvíjajúce sa krajiny ako Čína, India a Brazília.


Akcie na Wall Street v stredu prudko klesli a hlavné indexy sa dostali na najnižšie úrovne za ostatných päť rokov. Dôvodom na straty sú obavy z recesie - tá by zhoršila vyhliadky mnohých firiem, ktorých akcie sa na burze obchodujú. Na devízovom trhu sa však zvyšuje kurz doláru, ktorý je na dvojročnom maxime.


Slovenská obchodná a priemyselná komora tvrdí, že finančná kríza sa dotkne aj Slovenska. V niektorých odvetviach by sme mohli zaznamenať pokles výroby až o 30 percent. Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók

**02kriza***


Český premiér Mirek Topolánek prežil hlasovanie o nedôvere vláde v českom parlamente. Nie však nadlho. Zhodujú sa na tom komentáre v rakúskej tlači, ktoré hodnotia politickú situáciu u našich západných susedov. Opozícia sa pokúsila o zvrhnutie Topolánkovej vlády už po štvrtýkrát a znovu bez úspechu," konštatuje Die Presse. Topolánek hlasovanie o nedôvere ustál, podľa pozorovateľov je však viac ako isté, že najneskôr v decembri na zjazde ODS bude musieť odísť. Die Presse ďalej poukazujú na nadchádzajúce predsedníctvo Českej republiky v Európskej únii, politická nestabilita v tomto období by mohla byť vážnym problémom. "Podľa opozície by prípadný pád vlády mohla vyriešiť úradnícka vláda," píše Die Presse.


Republikánsky prezidentský kandidát John McCain bojuje so záplavou prevažne negatívnych článkov v médiách, pričom jeho demokratického súpera Baracka Obamu predstavujú prevažne v pozitívnom svetle. Z prieskumu vyplýva, že väčšina článkov týkajúcich sa McCaina, ktoré boli zverejnené medzi 8. septembrom a 16. októbrom, bola svojou povahou negatívna. Zo štúdie ďalej vyplýva, že 36 percent článkov o Obamovi malo pozitívny tón a iba 29 percent bolo negatívnych.



Doma
Motoristi od dnešného dňa opäť platia za benzín aj naftu o 50 halierov menej. Palivá zlacneli už piaty krát v tomto mesiaci.


Ministerstvo zahraničných vecí kategoricky odmieta vyjadrenia maďarskej ministerky zahraničných vecí Kingy Gönczovej, že slovenská vláda môže za nenávisť voči cudzincom, ktorá na Slovensku údajne panuje. Sú len ďalším prejavom dlhodobej politiky zo strany Budapešti s cieľom zdiskreditovať Slovensko a slovenskú vládu, do ktorých sa čoraz častejšie zapája ministerka Gönczová," uvádza v dnešnom vyhlásení slovenský rezort diplomacie.


Každodenný život Slovákov riadi pohodlie aj napriek obavám zo zhoršujúceho sa životného prostredia. Viac ako tri štvrtiny (77,7 percenta) občanov Slovenskej republiky sa správajú ekologicky, pokiaľ to nejde na úkor ich pohodlia či peňazí, alebo ich to nezaťažuje. Ďalších 17,7 percenta rezignuje na ekológiu s presvedčením, že sami nič nezmôžu. Vyslovene ekologicky, aj v prípade námahy navyše, sa správa 4,5 percenta Slovákov.


Po troch rokoch od vraždy študenta Daniela Tupého budú čeliť obžalobe piati útočníci z Bratislavy. Okresný súd Bratislava I prijal návrh prokuratúry. Z vraždy je obžalovaný jeden z pätice mužov, ďalší by sa mali zodpovedať z výtržníctva pri útoku na študenta, ktorého smrť v novembri 2005 vyústila do demonštrácii proti extrémizmu. Pojednávanie v prípade sa začne koncom januára. Hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak hovorí o trvaní väzby pre údajného vraha študenta Daniela Tupého. 

***daniel***

ŠPORT

Premiérové vystúpenie slovenského vicemajstra MŠK Žilina v skupinovej fáze Pohára UEFA sa blíži. Už len hodiny delia futbalistov od úvodného výkopu, ktorý je naplánovaný dnes na 18,30. Spolu s futbalistami nemeckého Hamburgu pricestovali pod Dubeň aj fanúšikovia z prístavného mesta. Šesť hodín pred duelom bol v meste pokoj. Určite tomu pomohlo aj počasie, keďže v Žiline stále padá drobný dážď. Skupinky nemeckých priaznivcov boli roztrúsené po krčmičkách.V meste je pokoj, Nemci sú disciplinovaní a veria svojim. Najviac medzi nimi rezonoval tip 0:2 pre ich miláčikov.


Počas víkendu sa začínajú preteky Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach. Úvodné obrovské slalomy žien a mužov sa uskutočnia v predsunutom októbrovom termíne na rokmi overenom mieste, ľadovci Rettenbach v rakúskom Söldene. Celkovo Svetový pohár zavíta do 14 krajín. Okrem tradičných lyžiarskych veľmocí po krátkej odmlke aj do Španielska a vôbec po prvý raz do Bulharska, kde budú v stredisku Bansko bojovať na prelome februára a marca o body do SP ženy v kĺzavých disciplínach. Vysoké ambície v týchto súbojoch bude mať naša Veronika Zuzulová.

*********************************
NOC:
Jasno až polojasno, vo východnej polovici spočiatku oblačno a ojedinele slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 6 až 2 st.
Severozápadný až severný vietor, spočiatku 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h), na východnom Slovensku okolo 7 m/s (25 km/h), neskôr zoslabne.

PIATOK:
Prevažne polooblačno. Ráno v nižších polohách ojedinele hmla.
Najvyššia denná teplota 10 až 14 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 5 st.
Slabý vietor.