Tuesday, October 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Americkí vládni agenti zmarili sprisahanie, ktorého cieľom bolo zavraždiť prezidentského kandidáta Obamu

16.00
Americkí vládni agenti oznámili, že zmarili sprisahanie, ktorého cieľom bolo zavraždiť prezidentského kandidáta Demokratickej strany Baracka Obamu a ďalších 102 černochov. Predstavitelia Obamovho štábu údajne informáciu nekomentovali.

Francúzsko - belgická banková skupina Dexia odvolala najvyšších šéfov svojej slovenskej dcérskej spoločnosti Dexia Banka Slovensko kvôli strate 82 miliónov eur. Strata vznikla tým, že sa banka nechala príliš ohroziť zmenami výmenných kurzov. Kvôli prudkému kolísaniu kurzu títo klienti neboli schopní plniť svoje záväzky.Ústredie Dexie odvolalo generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva.

Okolo 8 tisíc ton munície, ktorú pred desiatkami rokov potopili vo švajčiarskych alpských jazerách, zostane na svojom mieste. Rozhodli o tom švajčiarske úrady po tom, ako zistili, aký je stav zbraní a do akej miery sú nebezpečné. Švajčiarske ministerstvo obrany vyhlásilo, že podľa štúdie, ktorú začali vypracúvať začiatkom tohto mesiaca, by vylovenie munície spôsobilo znečistenie jazerného ekosystému.

Národná diaľničná spoločnosť plánuje v druhej polovici novembra otvoriť približne 18-kilometrový diaľničný úsek Mengusovce – Jánovce okolo Popradu. Do otvorenia nového úseku diaľnice musia cestári dokončiť križovatku medzi Popradom a Svitom, ktorá napojí cestu I/18 na novú diaľnicu. Diaľnica okolo Popradu odkloní tranzitnú dopravu z centra mesta nielen v smere západ – východ, ale aj v smere Svit – Poprad – Kežmarok.

Počas Sviatku všetkých svätých posilnia železnice vlakovú dopravu. Vypravia 26 posilových vlakov od štvrtka 30. októbra do pondelka 3. novembra. Najviac, 12 posilových vlakov, je naplánovaných na nedeľu 2. novembra. Podrobnosti o vlakových spojeniach možno získať na telefónnom čísle 18 188, v pokladniciach železničných staníc spoločnosti alebo na internetovej stránke www.slovakrail.sk.

Od 1. októbra zrušila Železničná spoločnosť vo vlakoch Tatranských elektrických železníc nielen vlakových revízorov, ale aj automaty na cestovné lístky. Cestujúci sú tak povinní kúpiť si cestovný lístok ešte pred nastúpením do vlaku. Dôvodom týchto opatrení je stratovosť nielen automatov na lístky, ale aj revízorov. Revízori vybrali v električkách ročne približne 350-tisíc, pričom náklady na nich boli takmer 4 mil. Sk.

Poslanci koalície odobrili v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má pomôcť uzavrieť tender na dodávku systému elektronického mýta. Elektronické mýto malo byť na Slovensku zavedené od roku 2009.

Dôvera slovenských podnikov a spotrebiteľov v ekonomiku v októbri klesla na najnižšiu úroveň od decembra 1999. Ukazovateľ dôvery sa v desiatom mesiaci znížil na 93 percentuálnych bodov zo septembrových 96 bodov.

Po sérií výtržností, incidentov a vandalizmu fanúšikov na štadiónoch v zápasoch Corgoň ligy sa Slovenský futbalový zväz (SFZ) chopil iniciatívy a bude vyhodnocovať rizikovosť jednotlivých zápasov najvyššej súťaže, čím chce predísť nebezpečným situáciám. SFZ vyhodnotil v blížiacom sa 14. kole Corgoň ligy za najrizikovejší sobotný duel medzi Dunajskou Stredou – a Slovanom. Duel v Dunajskej Strede bude o to pikatnejší, že sa naň chystajú stovky maďarských ultras z tímu Ferencváros Budapešť. Zápasu by sa mala zúčastniť aj maďarská šovinistická skupina, ktorá neuznáva usporiadanie po Trianonskej zmluve a hlási sa k "Veľkému Uhorsku".
*****************************************
NOC:
Prevažne veľká oblačnosť a ojedinele občasný dážď.
V nižších polohách miestami hmlisto.
Najnižšia nočná teplota 9 až 5 st.
Juhovýchodný až južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

STREDA:
Oblačno až zamračené a miestami dážď alebo prehánky. V nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 10 až 15, na juhozápade miestami okolo 17 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Juhovýchodný až južný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), na juhozápade v nárazoch a na horách okolo 15 m/s (55 km/h).