Wednesday, October 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Slovenský hydrometeorologický ústav vydal včera večer výstrahu 2. stupňa na Liptove a na Spiši

30.10. 8.00
Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4, ktorévčera postihlo juhozápad Pakistanu si vyžiadalo okolo 170 obetí a zničilo stovky hlinených domov. Strechu nad hlavou stratilo 15 tisíc ľudí. Najničivejšie zemetrasenie za posledné roky zasiahlo Pakistan na svitaní. Na viacerých miestach ho sprevádzali zosuvy pôdy. Očakáva sa, že počet obetí bude stúpať vzhľadom na chaotické pomery v postihnutých oblastiach.

Po triumfe ČSSD v krajských a senátnych voľbách sa včera prvýkrát stretla česká Poslanecká snemovňa a hneď začala jednou z najkontroverznejších tém - česko-americkou zmluvou o radarovej základni v Brdoch. Po júlovom podpise zmluvy o zriadení a prevádzke základne tak radar dorazil na pôdu českého parlamentu, ktorý jeho výstavbu buď schváli, alebo zamietne, píše sa na internetovej stránke iDNES.cz.

Medzinárodný menový fond včera vytvoril nový nástroj na poskytovanie mimoriadnych pôžičiek ekonomicky "zdravým" krajinám. Takým, ktoré v dôsledku celosvetovej krízy trpia nedostatkom hotovosti. Podľa MMF musia potenciálni príjemcovia nového druhu podpory splniť podmienky zdravého politického vývoja, prístupu na kapitálové trhy a udržateľnej miery zadlženia.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal včera večer výstrahu 2. stupňa na Liptove a na Spiši. V okresoch Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš sa na hrebeňoch Tatier bude fúkať silný vietor. Rýchlosť vetra je v tejto ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," upozorňujú meteorológovia.

Podobné veterné počasie čaká aj obyvateľov Spiša. V okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča, Spišská Nová Ves sa tiež na hrebeňoch Tatier očakávajú silný vietor, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 25 - 35 m/s. "Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Hokejisti Slovana Bratislava prehrali svoj druhý zápas v C-skupine Ligy majstrov, keď na domácom ľade nestačili na ruského šampióna Salavat Julajev Ufa a podľahli mu 2:4.
Ufa je so šiestimi bodmi z dvoch zápasov na 1. mieste tabuľky a ide do semifinále. Slovan je bez bodu na 3. priečke, najbližšie sa v súťaži predstaví 19. novembra, keď v Samsung Aréne privíta České Budějovice.

Basketbalistky slovenského majstra Maxima Broker Košice uspeli aj v ich treťom vystúpení v novej sezóne Európskej ligy. Na palubovke talianskeho družstva Beretta Famila Schio zvíťazili presvedčivo 76:60 a upevnili si pozíciu lídra D-skupiny.

EUR1    30,47 USD1    23,87 GBP1    38,28
************************************

Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky. Na západe popoludní ustávanie zrážok a neskôr čiastočné zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 14 až 18 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Silný vietor v nárazoch v nižších polohách miestami do 20 m/s. Na hrebeňoch hôr víchrica.