Friday, October 31, 2008

pripravila katarína plavčanová Väčšina majiteľov áut za ich povinné poistenie na ďalší rok zaplatí menej ako platila tento rok

12.00
British Sky Broadcasting - digitálny servis RTI na Kanáli 0195, ktorý pokrýva Veľkú Britániu a Írsko ohlásil, že má viac ako 9 mil. užívateľov, čo znamená že ešte viac ľudí môže počuť medzinárodné vysielanie RTI. Prieskum bol uzavretý 30 septembra 2008. British Sky Broadcasting tvrdí, že stále viac ľudí môže počúvať RTI cez medzinárodný servis. Za minulý rok je to nárast o viac ako 300 tisíc. Slovenské vysielanie môžete počúvať od 7-mej od 19-tej a anglické od 19-tej do 7-mej ráno.

Kandidátom na funkciu amerického prezidenta zostávajú do otvorenia volebných miestností iba štyri dni, preto demokratický senátor Barack Obama a republikánsky senátor John McCain najnovšie pokračovali v kampani v štátoch, ktoré zrejme rozhodnú o výsledku. Obama sa z Floridy presunul do Virgínie a jeho politický oponent obhajoval republikánske pozície v Ohiu.

Českí výrobcovia áut odhadujú, že v dôsledku finančnej krízy budú musieť v prvom polroku 2009 prepustiť 10tisíc ľudí. V prvom rade to budú zahraniční robotníci zo Slovenska, Poľska a ďalších krajín. Ak budú mať automobilky ďalšie problémy, prídu na rad aj českí zamestnanci.

Väčšina majiteľov áut za ich povinné poistenie na ďalší rok zaplatí menej ako platila tento rok. Deväť poisťovní musí zverejniť cenníky povinného zmluvného poistenia pre rok 2009 do dnešného večera. Najväčšie zdraženie – 10% vo väčšine spoločností hrozí vodičom do 30 rokov, ktorí jazdia na najsilnejších autách s objemom motora do 1,8 litra. Štatistiky škôd u mladých vodičov, ktorí jazdia so silnými vozidlami, sú totiž nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách veľmi zlé.

Slovenský plynárenský priemysel finišuje s prípravami cenového návrhu budúcoročných cien plynu pre domácnosti. Podľa súčasnej legislatívy musia totiž plynári predložiť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví cenový návrh do konca októbra. Či bude SPP žiadať zvýšenie cien plynu pre domácnosti ako v predchádzajúcich dvoch prípadoch, keď regulačný úrad ich návrhy zamietol, predstavitelia firmy nechceli komentovať. "Zatiaľ sme nový cenový návrh nepodali. V súčasnosti pracujeme na kalkuláciách cien," povedala hovorkyňa SPP Dana Kršáková.

Školáci majú dnes druhý prázdninový deň. Týka sa približne 770-tisíc detí a sú to ich prvé prázdniny v tomto školskom roku.

Ak ste ešte nevyrovnali nedoplatky za ročné zdravotné zúčtovanie, konečný termín je dnes 31-vého októbra.

Penzie dôchodcov sa budú rok čo rok zvyšovať už od januára a nie od júla ako v súčasnosti. Zmenu schválili poslanci parlamentu. Od budúceho roka dostanú zhruba o 600 korún mesačne viac, čo je zvýšenie približne o 7 percent. Štátny rozpočet to bude stáť 11-sť miliárd korún.

Po päťmesačnej prestavbe otvorili dnes zrekonštruovanú časť pre nákladnú dopravu na colnom hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Náklady na rekonštrukciu sa vyšplhali na takmer 50 miliónov korún (1 659 696 €). Hranice bolo potrebné zmodernizovať a zabezpečiť požadovanými bezpečnostnými opatreniami v zmysle európskej legislatívy. Rekonštruovalo sa počas prevádzky.

Od zajtra, 1-vého novembra musia letecké spoločnosti v Európskej únii cenu leteniek uvádzať vrátane všetkých poplatkov. Tým sa má zamedziť zavádzaniu pasažierov a zaistiť im lepší prehľad o cenách leteniek.

Sledovanú formuly 1 čaká v nedeľu veľké finále, o majstrovi sveta sa na Veľkej cene Brazílie na okruhu Interlagos rozhodne medzi Lewisom Hamiltonom a Felipem Massom.Aj vlani mal víťazstvo na dosah Hamilton, no napokon mu titul vyfúkol Raikonnen. Zatiaľ vedie pred Massom o sedem bodov. Kariéru sa chystá ukončiť britský automobilový pretekár David Coulthard. Takže Veľká cena Brazílie F1-tky v nedeľu o 18tej nášho času.

**************************************
Polooblačno až oblačno. Najvyššia denná teplota 12 až 17 st.
Teplota na horách 6 st.
Južný vietor, miestami v nárazoch do 15 m/s. Na hrebeňoch Tatier silný vietor.