Tuesday, October 28, 2008

Pripravil Michal Novák: Svetová finančná kríza zasiahla Vráble - firmy budú hromadne prepúšťať

10:00 28.10.2008

Pre stále vyšie ceny potravín celosvetový počet hladujúcich ľudí v ďalšom roku presiahne jednu miliardu. Uviedol nezávislý expert Rady OSN pre ľudské práva. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo v septembri uviedla, že celkový počet hladujúcich ľudí dosahuje najmenej 925 miliónov. Expert situáciu vo svete zhodnotil ako "alarmujúcu".

Severokórejský vodca Kim Čong-il je zrejme v nemocnici, ale stále je schopný prijímať rozhodnutia, uviedol dnes japonský premiér Taro Aso, ktorý citova správy tajných služieb. "Jeho stav nie je dobrý. " dodal.

Po tropickej búrke, ktorá zasiahla v pondelok v neskorých hodinách pobrežie Bangladéša, zahynulo najmenej 15 ľudí, ďalších najmenej 200 je zranených, informovali dnes záchranári. Búrka zaplavila stovky dedín a postŕhala elektrické vedenia v oblasti.

Slovensko má vo Vietname nové veľvyslanectvo, ktoré v Hanoji otvoril premiér Robert Fico. Ako zdôraznil, nové veľvyslanectvo by malo pomôcť k zlepšeniu slovensko-vietnamských vzťahov, najmä pokiaľ ide o ekonomickú spoluprácu. Fico kritizoval, že vláda Mikuláša Dzurindu podľa neho vyslovene z politických a ideologických dôvodov predchádzajúce veľvyslanectvo zrušila práve v čase, keď silné svetové ekonomiky na čele s USA a západnou Európou začali masívne prenikať na vietnamský trh. "Bohužiaľ, mám pocit, že prichádzame medzi poslednými," skonštatoval premiér.

Vo Veľkých Kapušanoch horelo v noci ďalšie auto. „Pred polnocou sme mali hlásený požiar na Hviezdoslavovej ulici. Išlo pravdepodobne o úmyselné podpálenie,“ uviedol dôstojník operačného strediska v Michalovciach Marián Hric. Požiar spôsobil predbežnú škodu za približne 400 000 korún. V krátkom čase je to už druhý prípad vo Veľkých Kapušanoch. V noci na 20. októbra niekto úmyselne podpálil BMW a chcel podpáliť aj bar Twenty, čomu však hasiči a polícia zabránili.

Ceny pohonných látok na Slovensku opäť klesli. Benzín je dnes lacnejší o 80 halierov za liter a nafta o 50 halierov. Priemerná cena 95 sa po zlacnení pohybuje okolo 35,40 Sk za liter a priemerná cena nafty asi 38,40 Sk za liter. Pohonné látky sa tak predávajú približne o 4 Sk lacnejšie ako pred mesiacom.

Ceny ropy včera klesli o takmer 1 USD na 18-mesačné minimum. Pokles ceny ropy sa objavil aj napriek dohode OPECu o znížení dodávok na piatkovom stretnutí vo Viedni, čo by malo pôsobiť naopak na rast cien.

Podľa informácií agentúry Reuters francúzsko-belgická finančná skupina Dexia oznámila straty v objeme 82 mil. Eur vyplývajúce z nadmerného vystavenia kurzovému riziku na Slovensku.. Strata bude mať podľa vyjadrení skupiny Dexia malý dopad na finančnú pozíciu Dexia banky Slovensko. Majoritný akcionár slovenskej Dexia banky, poskytol finančné ručenie na zasiahnuté pozície. Dexia zároveň vymenila šéfa lokálnej bankovej pobočky. Novým šéfom banky na Slovensku sa stáva Marc Lauwer, staronový predseda predstavenstva banky, ktorý v nej pôsobil v rokoch 2004 až 2006.

Svetová finančná kríza zanechala svoje stopy aj vo Vrábľoch. Prepúšťanie zamestnancov už ohlásili tri spoločnosti, z toho dve budú prepúšťať hromadne. "Sú to všetko zahraničné firmy, ktoré sú naviazané na celosvetovú ekonomiku, to znamená, že každý otras alebo turbulencia sa ich týka,“ uviedol primátor mesta Vrábľe Tibor Tóth. Vo firme Kongsberg príde o prácu 180 ľudí, firma Connect Systems Slovakia prepustí všetkých 130 zamestnancov a spoločnosť Matador Automotive zatiaľ presný počet o neuviedla, pôjde však o niekoľko desiatok ľudí.

Kurzy NBS:
EUR1 30,53
USD1 24,50
GBP1 37,86

SPORT

Ľuboš Micheľ, ktorý pred niekoľkými dňami z osobných a zdravotných dôvodov náhle ukončil svoju úspešnú kariéru rozhodcu , sa včera stal riaditeľom nového medzinárodného oddelenia ukrajinského klubu Šachťor Doneck. Informáciu o spolupráci 40-ročného stropkovského rodáka s účastníkom skupinovej fázy Ligy majstrov priniesla oficiálna internetová stránka klubu.

Marián Hossa pokračuje v NHL vo výborných výkonoch, v pondelok po zápase v Los Angeles, ktorý jeho Detroit vyhral 4:3 po samostatných nájazdoch, ho vyhlásili za druhú hviezdu stretnutia. Hossa strelil svoj piaty gól v sezóne. Michal Handzuš v domácom drese prihrával na jeden gól.

Do štatistík sa asistenciami zapísali aj obrancovia Andrej Sekera z Buffala a Zdeno Chára z Bostonu. Diváci súboja Edmonton - Boston čakali na gól až do 64. min.

Slovenský brankár Peter Budaj z Colorada Avalanche a útočník Detroitu Red Wings Marián Hossa si v NHL vyslúžili vyhlásenie za druhú a tretiu hviezdu minulého týždňa hokejovej súťaže. Jednotkou sa stal krídelník Calgary Flames Jarome Iginla. Vôbec prvýkrát sú medzi ocenenými v jednom týždni až dvaja Slováci.

**********************

Oblačno až zamračené a miestami občasný dážď.
V nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 10 až 14 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st.
Vietor južných smerov 15 až 30 km/h, na hrebeňoch hôr okolo 50 km/h.