Thursday, October 23, 2008

pripravila katarína plavčanová PRogram britského kráľovského páru pokračuje

15.00
The Queen arrived with her spouse, Prince Philip, on today before the noon. Our President with his spouse welcome the royal couple in the Presidential Palace.

Kráľovná priletela dnes predpoludním so svojim manželom princom Filipom na návštevu Slovenska. Prezident Gašparovič s manželkou privítal kráľovský pár v prezidentskom paláci.

In the afternoon, they will visit the Devin Castle, where they will celebrate renewed partnership between Great Britain and Slovakia. On this occasion, the royal couple will meet with the Slovak veterans of WW II, sir Nicholas Winton and people, whom he rescued as children in 1939. After doing the sightseeing of the Devin ruins, Her Majesty will lay a wreath to victims of the communist regime at the Gate of Freedom and will unveil a monument of the Iron Curtain. At the end of the first day, the Slovak President will host a state banquet for the guests.)

Popoludní navštívi kráľovský pár hrad Devín. Pri tejto príležitosti sa stretnú s veteránmi z druhej svetovej vojny. S Nicholasom Wintonom a s ľudmi, ktorých zachránil v roku 1939. Po prehliade ruín hradu Jej Veličenstvo položí vence obetiam komunizmu pri Bráne slobody a tiež odhalí monument pripomínajúci Železnú oponu. Posledným bodom prvého dňa návštevy sa kráľovský pár zúčastní banketu v Redute.

Vlády viacerých štátov na svete od Budapešti až po Buenos Aires včera podnikli núdzové opatrenia, aby ochránili svoje ekonomiky od najhoršej finančnej krízy za posledných 80 rokov. Neodvrátili tým však prepad na akciových, devízových a komoditných trhoch, ktoré oslabujú pre neustále obavy z recesie svetovej ekonomiky. Americký Biely dom stanovil prvé kolo summitov o medzinárodnej kríze, na ktorom sa spoločne stretnú krajiny zoskupenia G20, na 15. novembra. Vo Washingtone teda budú o vývoji krízy rokovať najvyspelejšie krajiny sveta (G7) a ďalšie rozvíjajúce sa krajiny ako Čína, India a Brazília.

Akcie na Wall Street v stredu prudko klesli a hlavné indexy sa dostali na najnižšie úrovne za ostatných päť rokov. Dôvodom na straty sú obavy z recesie - tá by zhoršila vyhliadky mnohých firiem, ktorých akcie sa na burze obchodujú. Na devízovom trhu sa však zvyšuje kurz doláru, ktorý je na dvojročnom maxime.

Počas víkendu sa začínajú preteky Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach. Úvodné obrovské slalomy žien a mužov sa uskutočnia v predsunutom októbrovom termíne na rokmi overenom mieste, ľadovci Rettenbach v rakúskom Söldene. Celkovo Svetový pohár zavíta do 14 krajín. Okrem tradičných lyžiarskych veľmocí po krátkej odmlke aj do Španielska a vôbec po prvý raz do Bulharska, kde budú v stredisku Bansko bojovať na prelome februára a marca o body do SP ženy v kĺzavých disciplínach. Vysoké ambície v týchto súbojoch bude mať naša Veronika Zuzulová.

Futbalová Žilina je na nohách. Čaká ju jeden z najpríťažlivejších zápasov v samostatnej slovenskej ére. Domáci futbalisti v úvodnom súboji F-skupiny Pohára UEFA hostia od 18:30 vedúci tím nemeckej bundesligy Hamburger SV. Máme veľký rešpekt, ale nie strach," vraví žilinský tréner Dušan Radolský, ktorý uplynulú nedeľu videl súpera v akcii na vlastné oči. Na otázku, či ho pokladá za jasného favorita dnešného stretnutia, neodpovedal jednoznačne. "Ak by som bral do úvahy prvý polčas zápasu proti Schalke, ktorý som videl, tak určite. Hamburg ukázal vynikajúci výkon. Po prestávke to už bolo trochu iné stretnutie, viac taktické. Aj naše mužstvo má svoju kvalitu a verím, že ju ukáže."

*********************************
NOC:
Jasno až polojasno, vo východnej polovici spočiatku oblačno a ojedinele slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 6 až 2 st.
Severozápadný až severný vietor, spočiatku 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h), na východnom Slovensku okolo 7 m/s (25 km/h), neskôr zoslabne.

PIATOK:
Prevažne polooblačno. Ráno v nižších polohách ojedinele hmla.
Najvyššia denná teplota 10 až 14 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 5 st.
Slabý vietor.