Monday, October 27, 2008

Predseda českej vlády a šéf ODS Topolánek sa včera večer prihlásil k osobnej spoluzodpovednosti za víkendovú porážku svojej strany v senátnych voľbách

10.00
Predseda českej vlády a šéf ODS Mirek Topolánek sa včera večer prihlásil k osobnej spoluzodpovednosti za víkendovú porážku svojej strany v senátnych voľbách. Pred týždňom im predchádzala porážka vo voľbách do krajských zastupiteľstiev. Topolánek naznačil, že by sa už nemusel uchádzať o post šéfa strany, ale to len za podmienky, že by jeho nástupca dokázal ODS zjednotiť a pokračoval by v projekte trojkoalície. Mirek Topolánek by tak zostal na čele vlády a chcel by pokračovať v reformách. Predčasné parlamentné voľby si premiér pripúšťa iba v prípade, ak by plánované reformy nebolo možné realizovať.

Medzinárodný menový fond včera oznámil, že Ukrajine poskytne pôžičku vo výške 16,5 miliardy dolárov a "významnú" sumu poskytne na boj s dôsledkami finančnej krízy aj Maďarsku. So žiadosťou o pomoc sa na fond obrátili aj ďalšie krajiny, vrátane Bieloruska a Pakistanu. Inštitúcia so sídlom vo Washingtone uviedla, že krajinám, ktoré čelia finančným problémom, môže poskytnúť pôžičky vo výške 200 miliárd dolárov. MMF sa podieľa na riadení globálnych financií od druhej svetovej vojny.

Popredný japonský producent mäsových výrobkov dnes oznámil, že musí stiahnuť z trhu milióny klobás a balení pizze pre nebezpečný kyanid, ktorý sa objavil vo vode v jednej z jeho fabrík. Spoločnosť Itoham Foods uviedla, že množstvo chemikálie trojnásobne prekročilo vládou povolený limit. Ide o ďalšiu kontamináciu jedla v ázijskej krajine. Chemikáliu melamín objavili minulý mesiac vo viacerých čínskych mliečnych výrobkoch, ktoré následne sťahovali z desiatok krajín.

Litovskí opoziční konzervatívci zdrvujúco porazili vládnucich sociálnych demokratov vo včerajšom druhom kole parlamentných volieb a po ôsmich rokoch sa opäť vracajú k moci. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov ústrednej volebnej komisie, podľa ktorých Vlastenecký zväz expremiéra Andriusa Kubiliusa po prvom kole pred dvoma týždňami rozšíril svoje vedenie a získal celkove 44 parlamentných kresiel oproti 26 pre Litovskú sociálnodemokratickú stranu premiéra Gediminasa Kirkilasa.

Premiér Robert Fico dnes v Hanoji rokuje s najvyššími predstaviteľmi socialistického Vietnamu. S premiérom Nguyenom Tanom Dzungom podpíše zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia a predchádzaní daňovému úniku v daniach z príjmov, ktorú ministerstvo financií zaradilo medzi zahranično-politické priority vlády. Vietnamská socialistická republika”, ktorá je atraktívna “okrem iného aj preto, že v nej v súčasnosti prebieha transformácia na trhovú ekonomiku”.

Tenistka Jelena Dementievová se dočkala prvého triumfu od svojho víťazstva na OH v Pekingu. Dvadsaťsedemročná Ruska na turnaji v Luxemburgu zdolala vo finále Carolinu Wozniackú z Dánska 2:6, 6:4 a 7:6.

Slovensko dosiahlo niekoľkonásobný úspech na tenisovom turnaji ITF v nigérijskom Lagose. Medzi ženami si vybojovala titul Zuzana Kučová, medzi mužmi Karol Čapkovič, ktorý triumfoval aj vo štvorhre.
************************************

Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Môže aj mrholiť. Najvyššia denná teplota 8 až 13 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st.
Južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).