Monday, October 27, 2008

Pripravil Michal Novák: Severná Kórea hrozí vojnou

8:00 28.10.2008

Severná Kórea dnes pohrozila, že vojensky zaútočí na svojho južného suseda, ak sa nevzdá politiky, ktorú Pchjongjang považuje za konfrontačnú. Ako uviedla vo vyhlásení severokórejská armáda, juhokórejské "bábkové orgány by mali mať na pamäti, že pokročilý preventívny úder vlastným štýlom premení všetko... na trosky". Dodáva, že postup Severu sa "ukáže byť spravodlivou vojnou", ktorá vytvorí základ pre "nezávislý, zjednotený štát".

Britský premiér Gordon Brown bude dnes vo Francúzsku rokovať s prezidentom Nicolasom Sarkozym o finančnej kríze. Stretnutie vo Versailles sa uskutoční pred summitom Európskej únie v Bruseli, ktorý bude 7. novembra, a pred stretnutím lídrov skupiny krajín G20 vo Washingtone, ktoré sa očakáva 15. novembra.

Poľskému premiérovi Donaldovi Tuskovi sa v pondelok nepodarilo získať podporu hlavnej opozičnej strany pre rýchle prijatie eura. Tusk, ktorý stojí na čele liberálnej koaličnej vlády, podporuje prechod od zlotého k euru v roku 2012. To by si vyžadovalo ústavný dodatok, ktorý nebude možné prijať bez podpory opozície.

Americké federálne orgány minulý týždeň zatkli dvoch rasistov, ktorí sa vyhrážali zavraždením asi stovky afroameričanov vrátane prezidentského kandidáta Demokratickej strany Baracka Obamu. Muži cheli zabiť asi 90 ľudí a odťať hlavu 14 afroameričanom, pričom celú masakru plánovali ukončiť vraždou Obamu, ktorý sa v prípade volebného víťazstva stane prvým černošským prezidentom Spojených štátov.

Viac ako 9 500 ľudí v Spojených štátoch amerických sa stalo v minulom roku obeťami útokov pre svoju farbu pleti, náboženské presvedčenie, sexuálnu orientáciu alebo národnostný pôvod, informoval Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Podľa jeho údajov viac ako polovica z obetí týchto útokov bola napadnutá z rasového dôvodu, pričom sedem z desiatich obetí sú Afroameričania. Asi 18 percent rasovo motivovaných napadnutí bolo namierených proti obyvateľom bielej pleti.

Ceny pohonných látok na Slovensku opäť klesli. Benzín je dnes lacnejší o 80 halierov za liter a nafta o 50 halierov. Priemerná cena 95 sa po zlacnení pohybuje okolo 35,40 Sk za liter a priemerná cena nafty asi 38,40 Sk za liter. Pohonné látky sa tak predávajú približne o 4 Sk lacnejšie ako pred mesiacom.

Kurzy NBS:
EUR1 30,53
USD1 24,50
GBP1 37,86

SPORT

Ľuboš Micheľ, ktorý pred niekoľkými dňami z osobných a zdravotných dôvodov náhle ukončil svoju úspešnú kariéru rozhodcu , sa včera stal riaditeľom nového medzinárodného oddelenia ukrajinského klubu Šachťor Doneck. Informáciu o spolupráci 40-ročného stropkovského rodáka s účastníkom skupinovej fázy Ligy majstrov priniesla oficiálna internetová stránka klubu.

V troch stretnutiach 16. kola najvyššej švédskej hokejovej súťaže Elitserien sa zapísal do tabuľky efektivity jediný slovenský hráč. Ľuboš Bartečko svojím presným zásahom rozhodol zápas Lulea – Färjestad. Viac gólov v zápase nepadlo.

Marián Hossa pokračuje v NHL vo výborných výkonoch, v pondelok po zápase v Los Angeles, ktorý jeho Detroit vyhral 4:3 po samostatných nájazdoch, ho vyhlásili za druhú hviezdu stretnutia. Hossa strelil svoj piaty gól v sezóne. Michal Handzuš v domácom drese prihrával na jeden gól.

Do štatistík sa asistenciami zapísali aj obrancovia Andrej Sekera z Buffala a Zdeno Chára z Bostonu. Diváci súboja Edmonton - Boston čakali na gól až do 64. min.

Slovenský brankár Peter Budaj z Colorada Avalanche a útočník Detroitu Red Wings Marián Hossa si v NHL vyslúžili vyhlásenie za druhú a tretiu hviezdu minulého týždňa hokejovej súťaže. Jednotkou sa stal krídelník Calgary Flames Jarome Iginla. Vôbec prvýkrát sú medzi ocenenými v jednom týždni až dvaja Slováci.

**********************

Oblačno až zamračené a miestami občasný dážď.
V nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 10 až 14 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st.
Vietor južných smerov 15 až 30 km/h, na hrebeňoch hôr okolo 50 km/h.