Thursday, October 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Európska komisa chystá pomoc pre ľudí, ktorí pre svetovú hospodársku a finančnú krízu prišli o zamestnanie

12.00
Európska komisa chystá pomoc pre ľudí, ktorí pre svetovú hospodársku a finančnú krízu prišli o zamestnanie. Podľa šéfa komisie Josého Barrosa by Európska únia mohla na pomoc využiť peniaze z sociálneho fondu. Konkrétne podmienky na uvoľnenie peňazí zo sociálneho fondu zverejní o mesiac. Pre krízu príde na celom svete o prácu približne 20 miliónov ľudí. A to hlavne v automobilovom priemysle, finančných službách, v realitných službách a vo finančníctve.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4, ktorévčera postihlo juhozápad Pakistanu si vyžiadalo okolo 215 obetí a zničilo stovky hlinených domov. Strechu nad hlavou stratilo 15 tisíc ľudí.

Španielsko zažilo včera skorý príchod zimy. Rozsiahle časti hornatého regiónu na severe krajiny pokryl sneh. Viaceré horské prechody boli prejazdné len za pomoci snehových reťazí. Teploty poklesli o desať stupňov Celzia. V Madride ostali po výdatných dažďoch zaplavené ulice. Autá ostali stáť v 200-kilometrovej zápche pred španielskou metropolou. Do konca týždňa predpovedajú meteorológovia v Španielsku zasnežené, chladné a daždivé počasie.

Vo Francúzsku otvorili už prvé dve lyžiarske strediská. V meste Tignes v blízkosti talianskych hraníc je zjazdných 20 kilometrov svahu. Od uplynulého víkendu tu privítajú denne 2000 lyžiarov.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 2-hého stupňa v regiónoch Liptov a Spiš. Výstraha platí až do večera, do 20tej hodiny. Silný vietor fúka v okresoch Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a na hrebeňoch Tatier. Rovnako sú ohrozené okresy Poprad, Kežmarok, Levoča, Spišská Nová Ves. Na západnom a východnom Slovensku by taký silný vietor fúkať nemal. V týchto lokalitách platí výstraha prvého stupňa.

Povolenie určitej dávky alkoholu v krvi u vodičov je nešťastné a škodlivé pre účastníkov cestnej premávky. „Ruší psychologickú hranicu, ktorá je v ľuďoch vžitá, a to keď šoférujem, nesmiem vypiť ani kvapku alkoholu,“ povedal dnes v parlamente poslanec parlamentu za SDKÚ-DS Viliam Novotný. Jeho stranícky kolega Peter Markovič navrhol vypustiť ustanovenie, ktoré povoľuje určitú hladinu alkoholu v krvi.

Slovenský futbalový reprezentant Marek Hamšík zažiaril vo včerajšom zápase 9. kola talianskej Serie A, v ktorom jeho Neapol doma zdolal Regginu 3:0. Juventus oskalpoval o všetky body domácu Bolognu, ktorú zdolal 2:1 gólmi českého veterána Pavla Nedvěda. Zápas z kategórie povinných zvládlo aj milánske AC, ktoré si doma poradilo so Sienou 2:1 zásahmi Filippa Inzaghiho a Brazílčana Kaká. Úradujúci majster Inter Miláno dokázal na pôde Fiorentiny uhrať len bezgólovú remízu.

Futbalisti MŠK Žilina sa stali poslednými štvrťfinalistami jubilejného 40. ročníka Slovenského pohára. V dohrávanom stretnutí 3. kola doma zvíťazili nad Spartakom Trnava vďaka gólu Petra Štyvara najtesnejším rozdielom 1:0. Žilinčania budú o účasť v semifinále bojovať so Slovanom Bratislava.

Futbalisti Villarrealu prehrali v šestnásťfinále Španielskeho pohára na pôde Polideportiva Ejido senzačne 0:5.

EUR1    30,47 USD1    23,87 GBP1    38,28
************************************

Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky. Na západe popoludní ustávanie zrážok a neskôr čiastočné zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 14 až 18 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Silný vietor v nárazoch v nižších polohách miestami do 20 m/s. Na hrebeňoch hôr víchrica.