Friday, October 31, 2008

Pripravil Michal Novák: Wolfgang Ebner a Andrea KloiberováWolfgang Ebner a Andrea Kloiberová, ktorých uniesli 22. februára, sú voľní

15:00 31.10.2008

British Sky Broadcasting - digitálny servis RTI na Kanáli 0195, ktorý pokrýva Veľkú Britániu a Írsko ohlásil, že má viac ako 9 mil. užívateľov, čo znamená že ešte viac ľudí môže počuť medzinárodné vysielanie RTI. Prieskum bol uzavretý 30 septembra 2008. Stále viac ľudí môže počúvať RTI cez medzinárodný servis. Za minulý rok je to nárast o viac ako 300 tisíc. Slovenské vysielanie môžete počúvať od 7-mej od 19-tej a anglické od 19-tej do 7-mej ráno.

Dvaja rakúski rukojemníci, ktorých uniesla severoafrická al-Kájda v Tunisku vo februári tohto roka, boli prepustení. Informovalo rakúske ministerstvo zahraničných vecí. Wolfgang Ebner a Andrea Kloiberová, ktorých uniesli 22. februára, sú voľní," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Spojené štáty zažijú 4. novembra volebnú horúčku. Tamojší obyvatelia rozhodnú nielen o tom, kto sa stane novým americkým prezidentom, ale vyberú si aj tých, ktorí zasadnú do oboch komôr Kongresu.

Český Ústavný súd odložil rozhodnutie o súlade Lisabonskej zmluvy s ústavou krajiny. Na žiadosť prezidenta Václava Klausa verdikt vynesie 25. novembra namiesto pôvodného termínu, ktorým bol 10. november. Prezident o odklad požiadal, lebo v pôvodnom termíne bude na návšteve Írska, ktoré zmluvu odmietlo v referende, a neskôr v Saudskej Arábii. Lisabonská zmluva by mala zjednodušiť fungovanie Európskej únie. Česko je jedným z posledných štátov únie, ktoré ju ešte neprijali.

Kim Čong-il sa vo štvrtok nezúčastnil na štátnom pohrebe svojho vysokopostaveného straníckeho priateľa a zvýšil tak špekulácie o svojom zdravotnom stave. Podľa informácií juhokórejských médií sa na pohrebe Kimovho dôverníka zišli najvyšší predstavitelia vlády, armády i komunistickej strany. Vodca však poslal len kvety. Kim Čong-il ostáva naďalej nezvestný

Štátny podnik Lesy SR prepustí do konca tohto roku takmer 600 pracovníkov, z toho 249 v robotníckych profesiách a zvyšok budú predstavovať technicko-hospodárski a riadiaci pracovníci. 48 zamestnancov odíde z generálneho riaditeľstva štátneho podniku. Výška vyplateného odstupného pre prepustených by mala dosiahnuť 66 mil. Sk. Vďaka operatívnym opatreniam by mal štátny podnik ušetriť v budúcom roku na nákladoch približne 300 mil.

Obyvatelia Tatranskej Javoriny v okrese Poprad sú stále bez elektrickej energie. K prerušeniu dodávky došlo ešte vo štvrtok, kedy silný vietor vyvracal stromy na vysokonapäťové vedenia. "Aj dnes máme v tejto oblasti vonku 25 ľudí, ktorí odstraňujú poškodené elektrické vedenie,“ informovala hovorkyňa Východoslovenskej energetiky, a.s. Andrea Danihelová. Podľa nej dnes okolo 16:00 by mali mať obyvatelia Tatranskej Javoriny opäť prúd. Niektoré samoty alebo horárne, najmä v oblasti Tatranskej Javoriny a Ždiaru, však môžu byť bez elektrickej energie aj dlhšie.

SPORT

Slovenský hokejový obranca Richard Lintner sa dohodol na spolupráci s bieloruským klubom KHL Dinamo Minsk. Lintnertak bude 17. Slovákom v kontinentálnej lige. S vedením Dinama sa dohodol na jednoročnej spolupráci. Dinamo Minsk momentálne figuruje v KHL na predposlednom 23. mieste so ziskom sedemnástich bodov. V tomto tíme pôsobí aj slovenský brankár Matúš Kostúr.

Dnes pokračuje hokejová extraliga: Poprad - LM, Martin-Zvolen, Žilina - Skalica, Bystrica - SR20, Slovan - Kežmarok.

**************************************

V noci bude polojasno, postupne od juhu oblačno.
Najnižšia nočná teplota 9 až 4 st, na juhozápade okolo 11 st.

Zajtra cez deň prevažne oblačno a miestami občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 13 až 17 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 10 st.
Vietor 5 až 20 km/h, na západnom Slovensku miestami až 25 km/h s nárazmi okolo 45 km/h.