Thursday, October 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Kríza pripraví o prácu asi 20 miliónov ľudí

13:00 30.10.2008

Ekonomická dôvera v eurozóne poklesla v októbri na najnižší stupeň od roku 1993, čím zároveň utrpela najväčší medzimesačný pokles vo svojej histórii. Spotrebiteľská dôvera poklesla v sledovanom mesiaci na mínus 24 bodov, čo naznačuje, že ľudia obmedzujú výdavky a vytvárajú tlak aj na výrobcov. Tieto údaje tak poukazujú na blížiacu sa recesiu v 15-člennej menovej únii počas súčasnej finančnej krízy.

Európska komisa chystá pomoc pre ľudí, ktorí pre svetovú hospodársku a finančnú krízu prišli o zamestnanie. Podľa šéfa komisie Josého Barrosa by Európska únia mohla na pomoc využiť peniaze zo sociálneho fondu. Konkrétne podmienky na uvoľnenie peňazí z fondu zverejní o mesiac. Pre krízu príde na celom svete o prácu približne 20 miliónov ľudí. A to hlavne v automobilovom priemysle, finančných službách, v realitných službách a v stavebníctve.

Telesné tresty na deťoch budú zakázané. Poslanci schválili novelu zákona o sociálnoprávnej ochrane detí. Zavedenie zákazu kritizoval poslanec Vladimír Palko (KDS). Podľa neho opatrenie nepostihne rodičov, ktorí trýznia svoje deti, ale ide proti státisícom normálnych rodičov. „Prečo chcete státisíce normálnych rodičov, aj učiteľov a vychovávateľov postaviť mimo zákon?“ pýtal sa dnes v pléne ministerky práce Viery Tomanovej. Po podpise prezidentom bude novela platiť od 1. januára.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 2-hého stupňa v regiónoch Liptov a Spiš. Výstraha platí až do večera, do 20tej hodiny. Silný vietor fúka v okresoch Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a na hrebeňoch Tatier. Rovnako sú ohrozené okresy Poprad, Kežmarok, Levoča, Spišská Nová Ves. Na západnom a východnom Slovensku platí výstraha prvého stupňa.

SPORT

Slovenský futbalový reprezentant Marek Hamšík zažiaril vo včerajšom zápase 9. kola talianskej Serie A, v ktorom jeho Neapol doma zdolal Regginu 3:0. Juventus oskalpoval o všetky body domácu Bolognu, ktorú zdolal 2:1 gólmi českého veterána Pavla Nedvěda. Zápas z kategórie povinných zvládlo aj milánske AC, ktoré si doma poradilo so Sienou 2:1 zásahmi Filippa Inzaghiho a Brazílčana Kaká. Úradujúci majster Inter Miláno dokázal na pôde Fiorentiny uhrať len bezgólovú remízu.

Futbalisti MŠK Žilina sa stali poslednými štvrťfinalistami jubilejného Slovenského pohára. V dohrávanom stretnutí doma zvíťazili nad Spartakom Trnava vďaka gólu Petra Štyvara najtesnejším rozdielom 1:0. Žilinčania budú o účasť v semifinále bojovať so Slovanom Bratislava.

************************************

Popoludní má byť polooblačno až oblačno a miestami občasný dážď alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 15 až 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st.
Silný vietor 15 až 35 km/h, na horách a v nárazoch miestami aj v nižších polohách 55 až 70 km/h

V noci bude polooblačno, vo východnej polovici oblačno a ojedinele občasný dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota 10 až 6 st. Silný vietor 15 až 30 km/h, na horách a v nárazoch miestami aj v nižších polohách okolo 55 km/h.
Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor.

Zajtra cez deň mála časom zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 13 až 17 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st.
Naďalej nepríjemný vietor 20 až 30 km/h, na horách a miestami aj v nižších polohách v nárazoch okolo 55 km/h.
Na hrebeňoch Tatier búrlivý vietor.