Monday, February 26, 2007

Prpravil Michal Novák

18:00 26.02.2007

Medzinárodný súdny dvor OSN v Haagu dnes rozhodol, že masakra 8000 moslimov v Srebrenici v roku 1995 bola genocídou, za ktorú však Srbsko nie je priamo zodpovedné. Súdny dvor určil, že Srbsko nie je povinné zaplatiť Bosne žiadne finančné kompenzácie. Belehrad však podľa rozsudku porušil medzinárodné právo, keďže genocíde nezabránil. Srbsku tribunál prikázal, aby odovzdalo podozrivých, konkrétne Ratka Mladiča, Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu.

Bosnianski Srbi privítali rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora OSN v Haagu. Dnešný verdikt je dôkazom, že súd sa pri svojom rozhodovaní riadil skutočnými faktami, vyhlásil predstaviteľ bosnianskych Srbov Krstan Šimič.

Najvyšší diplomati zo 6-tich kľúčových krajín sa stretli v Londýne, aby prediskutovali ďalší postup voči Iránu a jeho nukleárnemu programu. USA, Francúzsko a Veľká Británia chcú ešte vyostriť sankcie. Rusko a Čína, ktorí majú vlastné energetické a strategické záujmy v Iráne, nie sú za zvyšovanie sankcií.

Iránske médiá dnes kritizovali prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda za jeho konfrontačné výroky o jadrovom programe. Ahmadínedžád prirovnal iránsky jadrový program ku vlaku bez bŕzd, ktorý už nikto nemôže zastaviť a vylúčil akékoľvek ústupky medzinárodnému spoločenstvu. Kritici sa zhodujú, že takéto výroky poškodzujú záujmy Iránu.

Ruský prezident Vladimir Putin a minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyjadrili znepokojenie nad vyhláseniami o možných útokoch na Irán. Výroky predstaviteľov USA v čase rokovania stálych členov Bezpečnostnej rady OSN v Londýne o ďalšom postupe voči Iránu označili za príliš útočné.

Európska komisia vydala ďalší eurobarometer. Z obyvateľov európskej 25-ky sú podľa prieskumu najviac šťastní Dáni, za nimi nasledujú Holanďania, Belgičania, Íri a Švédi. 77% Slovákov odpovedalo na otázku či sú šťastní, kladne.

Európska komisia vyčlenila 135 miliónov eur na boj proti svetovému hladu predovšetkým v Afrike a v Ázii. Dnes žije vo svete takmer 820 miliónov podvyživených ľudí.

Americký vicepremiér Dick Cheney dnes varoval, že al-Kájda posilňuje svoje štruktúry v pakistanskom pohraničí, uviedol úrad pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa. Cheney neurobil žiadne verejné vyhlásenie po rozhovoroch s Mušarráfom v Islamabade. Počas dvojhodinových rozhovorov Mušarráf poprednému americkému predstaviteľovi povedal, že Pakistan urobil maximum v boji proti terorizmu.

Al-Kájda plánovala útok na britského premiéra Tonyho Blaira. Malo k nemu dôjsť pred očami kráľovnej, počas osláv jej zlatého jubilea v Londýne. Ako uviedol súčasný šéf londýnskej polície, Blair napriek ohrozeniu nechcel rezignovať z účasti na oslavách.

Slovensko by už zajtra malo zareagovať na rast cien benzínu a nafty na svetových trhoch. Informuje o tom portál natankuj.sk. Cena Benzínu pôjde hore približne o 60 halierov za liter, nafta cca o 30 halierov za liter.

Na Slovensko by sa mala dovážať eklektrická energia z Ukrajiny. Dohodli sa na tom dnes v Kyjeve slovenský a ukrajinský premiér Robert Fico a Viktor Janukovyč. Technické náležitosti tejto politickej dohody, by sa mali vyriešiť v krátkom čase.

Spoločnosť Samsung by sa mala rozhodnúť o umiestnení svojej približne 16-miliardovej investície do konca marca. Podľa medializovaných informácií sa juhokórejský výrobca elektroniky rozhoduje medzi Slovenskom a Maďarskom. Samsung má v Európe dva závody, jeden v Galante a menší závod v Maďarsku. Na Slovensku investoval v rokoch 2002 až 2006 sumu vyše 130 mil. eur a zamestnal viac ako 3 tisíc pracovníkov.

Vzdušný priestor nad Slovenskom zostáva uzavretý. Letoví dispečeri pokračujú v štrajku. Štátny podnik Letové prevádzkové služby prichádza na poplatkoch za presmerované prelety o 2 milióny korún denne. Ak štrajkujúci letoví dispečeri nenastúpia do zajtra 8-mej rána do práce, budú čeliť žalobe proti zákonnosti štrajku. Na dnešnom brífingu to oznámil minister dopravy Ľubomír Vážny.

Najvyšší súd dnes potvrdil rozsudok Špeciálneho súdu pre primátora Veľkého Medera Samuela Lojkoviča, odsúdeného za korupciu. Ten si podľa rozsudku musí odsedieť 32 mesiacov v prvej nápravnovýchovnej skupine. NS SR zároveň potvrdil aj peňažný trest vo výške 300 000 korún. Rozsudok je právoplatný v plnom rozsahu.

Akadémia filmových umení a vied včera udeľovala Oscarov. Kategória Najlepší ženský herecký výkon sa obišla bez prekvapení. Oscara si totiž odniesla favoritka Helen Mirren za stvárnenie britskej kráľovnej Alžbety II. v snímke Kráľovná.
Cenu za Najlepší mužský herecký výkon získal Forest Whitaker za stvárnenie ugandského diktátora Idiho Amina v snímke Posledný škótsky kráľ. Cenu za réžiu získal Martin Scorsese za film Na druhej strane, ktorý sa stal aj Najlepším filmom roka.

Euro bude od zajtra stáť podľa kurzov NBS - 34,47, americký dolár - 26,19 a britská libra - 51,40 halierov

***************************************

V noci a zajtra bude prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach dážď alebo prehánky,od cca 700 m snehové zrážky. Nočné teploty do -3, denné 3 stupne. Fúkať by mal juhozápadný až západný vietor 2 až 5 m/s, v stredných polohách severozápadný až západný 6 až 11 m/s.