Monday, February 26, 2007

26.02.2007 10:00

Samovražedný útok v bagdadskej univerzite, pri ktorom včera zahynulo najmenej 40 ľudí, má na svedomí žena. Útočníčka odpálila bombu v dave hlavne šiitských študentov pri vchode do ekonomickej univerzity.

Slovenskí ženisti včera ukončili pôsobenie v misii Iracká sloboda. Z Kuvajtu, kde strávili posledné štyri týždne, sa popoludní vrátilo domov 95 vojakov, medzi nimi aj jediná žena, ktorá sa na misii zúčastnila.

Vzdušný priestor nad Slovenskom zostáva uzavretý. Letoví dispečeri pokračujú v štrajku. Štátny podnik Letové prevádzkové služby prichádza na poplatkoch za presmerované prelety o 2 milióny korún denne.

Od dnešného dňa do nedele, 11. marca, bude vylúčená osobná železničná doprava v úseku Poprad Tatry - Studený Potok. Všetky vlaky v tomto úseku nahradí autobusová doprava.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ pripravuje majetkovú mapu pre investorov. Podľa zástupcu primátora Jána Droppu by mala mapa zadefinovať, na akom území by mohli v budúcnosti investori realizovať svoje zámery.

Prezentovať sa u širokej verejnosti a zdokumentovať ľudovú umeleckú tvorbu je cieľom súťaže O najkrajšiu kraslicu Liptova, ktorú organizuje Liptovské múzeum v Ružomberku. Zapojiť sa môže každý, kto sa venuje zdobeniu kraslíc rôznymi technikami.

euro 34,36 amer dolár 26,16 brit libra 51,39

V nočných zápasoch NHL bodovali traja Slováci: Richard Zedník v drese Washington u raz asistoval. Marián Gáborík strelil 1 gól a Pavol Demitra obaja hráči Minnesoty raz asisto a navyše ho vyhlásili za druhú hviezdu stretnutia

Akadémia filmových umení a vied včera udeľovala Oscarov. Kategória Najlepší ženský herecký výkon sa obišla bez prekvapení. Oscara si totiž odniesla favoritka Helen Mirren za stvárnenie britskej kráľovnej Alžbety II. v snímke Kráľovná.

Cenu za Najlepší mužský herecký výkon získal Forest Whitaker za stvárnenie ugandského diktátora Idiho Amina v snímke Posledný škótsky kráľ. Cenu za réžiu získal Martin Scorsese za film Na druhej strane, ktorý sa stal aj Najlepším filmom roka.

***************************************
Veľká oblačnosť až zamračené. Na viacerých miestach občasné sneženie, na západe a neskôr aj na juhu stredného a východného Slovenska občasný dážď alebo dážď so snehom. Popoludní na západe čiastočné pretrhávanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 2 až 6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 st. Juhovýchodný až južný vietor 2 až 5 m/s, neskôr zoslabne.

pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová