Tuesday, February 27, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

27.2. 14:00 Príjemné popoludnie

Počas návštevy amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho v Afganistane vybuchla nálož pred americkou vojenskou základňou v Bagrane. Podľa majora Williama Mitchella výbuch pravdepodobne nesúvisel s návštevou viceprezidenta, ktorý sa v tom čase nachádzal v bezpečí. Samovražedný útok si vyžiadal podľa najnovších údajov 20 obetí, medzi obeťami sú aj dvaja zahraniční vojaci, jeden z nich je Američan. Identita druhého je zatiaľ neznáma.

Iracké orgány zatkli osobu podozrivú z pokusu o atentát na šiitského viceprezidenta Ádila Abdulmahdího, ktorého včera zranil výbuch počas udeľovania cien na ministerstve verejných prác. Informoval nemenovaný zdroj blízky ministrovi. Zatknutie podľa neho prebehlo na základe záznamu z bezpečnostnej kamery.

Bosnianskosrbský premiér Milorad Dodik vyzval unikajúcich srbských vojnových zločincov, aby sa urýchlene vzdali Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu. Bosna a Srbsko čelia silnému tlaku, aby haagskemu tribunálu vydali šesť hlavných podozrivých vojnových zločincov. Medzi nimi je aj bývalý vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič. Podľa spravodajských informácií NATO však nie je isté, či sa v súčasnosti zdržuje na území Srbska.

Nemecký minister životného prostredia vyzval, aby Európa prešla z tradičných žiaroviek na úsporné. Európa by mohli podľa expertných štúdií ročne znížiť emisie oxidu uhličitého, hlavného skleníkového plynu, o 25 miliónov ton ročne.

Iránsky minister zahraničia Manúčehr Mottakí dnes znovu zopakoval, že jeho krajina nikdy nezastaví obohacovanie uránu. Irán je však ochotný rokovať o svojom jadrovom programe za predpokladu, že mu nebudú kladené žiadne "predbežné podmienky", uviedol minister. Irán pozastavil aktivity súvisiace s obohacovaním v roku 2003 - išlo o gesto dobrej vôle voči Británii, Francúzsku a Nemecku - ale proces obnovil v januári 2006, keď Teherán dospel k záveru, že rozhovory s týmito krajinami nikam nevedú. USA a niektorí z ich spojencov nesúhlasia s tým, aby Irán obohacoval urán, pretože ho podozrievajú z toho, že tajne pracuje na výrobe jadrových zbraní. Irán tieto obvinenia striktne popiera a svoje aktivity obhajuje tvrdením, že sa iba snaží byť sebestačný v oblasti získavania paliva pre svoj jadrový reaktor ruskej výroby.

Plány Spojených štátov amerických na umiestnenie zariadení protiraketovej obrany v Poľsku a Českej republike môžu poškodiť vzťahy Ukrajiny so susednými štátmi, varoval dnes úrad ukrajinského premiéra. Washington v januári oznámil svoj zámer umiestniť vo východnej Európe radarovú a raketovú základňu, čím vyvolal ostrú kritiku Ruska. Iniciatívu odsúdili aj viacerí ukrajinskí predstavitelia, podľa ktorých ohrozuje bezpečnosť Ukrajiny, pretože sa jej susedia môžu stať terčmi útokov.

Čína považuje výhrady Spojených štátov v súvislosti s jej vojenskými ambíciami za neopodstatnené, vyhlásil to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Peking pôsobí v medzinárodných vzťahoch ako stabilizujúci prvok a na jeho politike sa nič nemení, uviedlo ministerstvo v prvej oficiálnej reakcii na minulotýždňové výroky amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho. Dick Cheney vyjadril minulý týždeň znepokojenie v súvislosti s vojenskými ambíciami Číny. Reagoval na test, pri ktorom Čína v januári zničila vlastný satelit, čím sa stala treťou krajinu na svete schopnou použiť zbraň za hranicami atmosféry.

Veľká Británia vyšle do Afganistanu ďalších 1400 vojakov. Už teraz je v krajine 5600 britských vojakov. Väčšina dodatočných vojakov bude nasadená na juhu Afganistanu v nepokojnej provincii Helmand. Oznámil to minister obrany Des Brown.

Šesť ľudí zahynulo pri dnešnej zrážke dvoch autobusov blízko Upsally, približne 70 kilometrov severne od švédskej metropoly Štokholm. K zrážke došlo pri hustom snežení. ďalších 50 ľudí je zranených, z toho 9 ťažko.

Malta spĺňa podmienky stanovené pre vstup do eurozóny a bude sa formálne uchádzať o prijatie jednotnej európskej meny. Uviedol to pre reportérov v Bruseli maltský premiér, pred dnešným stretnutím ministrov financií Európskej únie. Cyprus a Malta sa uchádzajú o členstvo v eurozóne od 1. januára budúceho roka. Nasledujú tak Slovinsko, ktoré sa stalo členom bloku 1. januára 2007. Všetky tri krajiny pristúpili k EÚ v roku 2004.

Pri delostreleckom útoku tamilských povstalcov utrpeli dnes na východe Srí Lanky zranenia traja veľvyslanci. Povstalci zasiahli veľvyslanca Nemecka, Talianska a Spojených štátov.

Rakúsky spolkový kancelár Alfred Gusenbauer pricestoval do Prahy, kde ho napoludnie privítal na úrade vlády český premiér Mirek Topolánek. Medzi témami rokovaní má byť aj kontroverzná atómová elektráreň Temelín. Gusenbauerova návšteva Prahy prebieha v čase blokád rakúsko-českých hraničných priechodov rakúskymi odporcami atómovej energie. Zatiaľ posledný takýto protest sa uskutočnil minulú stredu, ďalší sa očakáva zajtra na troch priechodoch.

Letoví dispečeri zastavili po 5-tich dňoch štrajk. Oznámil to zastupca štrajkujúcich a potvrdil minister dopravy. Ostatnú však v štrajkovej pohotovosti.

Odborári v školstve žiadajú vládu, aby zvýšila platy učiteľom a pripsela k zvýšeniu statusu a prestíže pedagogickej praxe. Odborári tiež pre učiteľov požadujú 13. a 14. plat. Do svojich pripomienok zaradili aj požiadavku nároku učiteľov na kariérové a kontinuálne vzdelávanie a kariérový príplatok.

Vládny Smer premiéra Roberta Fica dnes spustil verejnú diskusiu o návrhu novely Zákonníka práce. Predlohu ministerstva práce budú môcť ľudia pripomienkovať do 20. marca. Návrh má hlavne zvýšiť práva zamestnancov. Fico na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že hlavné body dokumentu sa jeho strane podarí presadiť, aj keď s ním nesúhlasia zamestnávatelia a čiastočne aj koaličné strany ĽS-HZDS a SNS. "Podstatná časť novelizácie Zákonníka práce by mala bez ťažkostí prejsť z toho dôvodu, že je pokrytá programovým vyhlásením vlády," vyhlásil Fico k pripomienkam, ktoré zazneli najmä od politikov vládnej ĽS-HZDS. Potvrdil, že po zotavení sa predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara po operácii srdca bude o návrhu rokovať koaličná rada.

Americký tenista Andy Roddick bol zvolený za Hráča mesiaca február podľa Asociácie tenisových profesionálov ATP napriek tomu, že sa mu v hodnotenom období nepodarilo vyhrať žiaden turnaj. Aktuálna trojka svetového renkingu sa však v San Jose dostala do semifinále a minulú nedeľu bola vo finále v Memphise.

Do roku 2051 bude vo Veľkej Británii viac ako 1,7 mil. ľudí trpiacich na demenciu. Momentalne je v Británii 700 tisíc alebo 1 z 88 britov trpí na túto nevyliečiteľnú chorobu. Štát to ročne stojí asi 17 milard libier. Do roku 2051 to bude vyše 150% narast . Dovodom je hlavne starnuca populacia. Na demeciu neexistuje liecba a preto potrebuju vyssiu starostlivost.

Beckhamovci budú mať vlastnú reality show. Victoria a David podpísali zmluvu v hodnote 508 miliónov korún, vďaka ktorej sa stanú hviezdami novej reality show. Relácia televíznej stanice NBC bude sledovať osudy rodiny, ktorá sa na konci roka presťahuje do Los Angeles, keď sa Davidovi začne nový kontrakt s futbalovým klubom LA Galaxy.

***********

V noci bude polooblačno, zajtra veľká oblačnosť až zamračené a sneženie, ktoré postupne ustane. Nočné teploty -3 až -6, denné 1 až 3 stupne. Fúkať bude juhozápadný až západný vietor 3 až 8 m/s, v stredných a vyšších polohách 10 až 15 m/s.