Wednesday, February 28, 2007

Pripravil Michal Novák

12:00 28.02.2007

Európske akcie zaznamenali včera najväčší denný percentuálny pokles za takmer štyri roky. Výpredaje akcií podnietili nové obavy z vývoja ekonomiky USA, prepad akcií v Číne a geopolitické neistoty. Americké akcie sa prepadli a index blue chips Dow Jones utrpel najhlbšiu stratu od útokov na New York v septembri 2001.

Americký Senát rokuje o kritériách na zrušenie víz. Doterajšia podmienka, že štát nesmie mať viac než tri percentá odmietnutých žiadostí o víza, sa zruší a bude nahradená posilnenými bezpečnostnými prvkami. Pôjde napríklad o zavedenie biometrických pasov. Bezvízové krajiny budú tiež musieť Američanov informovať o cestujúcich do USA. Rokovanie o návrhu zákona by malo trvať dva až tri týždne. USA má v súčasnosti bezvízový styk s 27 krajinami sveta.

Zdravotný stav Irackého prezidenta Džalála Talabáního sa výrazne zlepšil. Prezidenta začiatkom týždňa hospitalizovali v jordánskom Ammáne s príznakmi mimoriadnej vyčerpanosti a dehydratácie. Podľa spolupracovníkov zostane v nemocnici ešte niekoľko dní.

Severnej Kórei by mohla tento rok chýbať až tretina potravín, ak jej Južná Kórea a ďalšie krajiny neposkytnú humanitárnu pomoc. V komunistickom štáte vypukol hladomor v polovici 90. rokov, ktorý si vyžiadal státisíce obetí. Južná Kórea prerušila pomoc Severnej Kórei po júlových raketových testoch a nukleárnej skúške v októbri.

Kubánsky vodca Fidel Castro v noci telefonicky vystúpil v relácii venezuelského rozhlasu, v ktorej povedal, že sa cíti dobre a na Kube všetko postupuje hladko aj bez jeho riadenia. "Cítim sa dobre a som šťastný," vyhlásil v programe Dobrý deň, prezident, pravidelnej relácie venezuelského prezidenta Huga Cháveza. Castro sa poďakoval Chávezovi za šírenie správ o jeho zotavovaní sa.

Izraelskí vojaci sú späť v Nábuluse. Dnes ráno začali novú operáciu na okupovanom Západnom brehu. Vojaci obsadili staré mesto, obkľúčili niekoľko budov a prehľadávajú domy. Podľa svedkov sa z miesta zásahu ozýva sporadická streľba.

Pondelková búrka s ľadovcom poškodila vonkajšiu palivovú nádrž amerického raketoplánu Atlantis. Technici ho pripravujú na štart plánovaný na 15. marca. Experti teraz zisťujú, či poškodenia sú také vážne, že marcový let k Medzinárodnej vesmírnej stanici bude nutne odložiť.

V Poľských Tatrách stále pátrajú po skupine turistov. Zatiaľ nie je jasné koľko ľudí je nezvestných. Skupina sa stratila včera popoludní. Záchranári nevylučujú, že turisti prešli na Slovenskú stranu Tatier. Do akcie sa zapojili aj slovenskí horskí záchranári. Turisti volali naposledy včera večer o pomoc z oblasti červených vrchov. Je to druhá akcia za posledné dni. Včera v doline piatich Poľských plies poľskí záchranári našli telá dvoch Varšavských turistov, ktorí zahynuli pri vysokohorskom výstupe.


Milan Kňažko odchádza z postu generálneho riaditeľa TV JOJ. Kňažko odchádza po štyroch rokoch po dohode s novými majiteľmi televízie. "Rozhodol som sa odísť, pretože sa chcem opäť venovať najmä hereckej práci," povedal Kňažko. Novým vlastníkom TV JOJ je spoločnosť J&T MEDIA ENTERPRISES, ktorá vlastnila spravodajskú televíziu TA3. Pôvodný majiteľ TV JOJ - spoločnosť GRAFOBAL GROUP - získal naopak televíziu TA3.

Vláda dnes rozhodne o zrušení krajských úradov. Na programe má zákon, podľa ktorého zaniknú k 30. septembru. Parlament má o zákone rokovať na marcovej schôdzi. Premiér Robert Fico včera povedal, že koalícia sa zatiaľ dohodla len na zrušení krajských úradov ako úradov všeobecnej štátnej správy. Smer-SD si myslí, že je potrebné zrušiť celú špecializovanú štátnu správu.

Vláda dnes rozhodne aj o presune slovenských vojakov z afganského Kábulu do Kandaháru. O presun 57 ženistov na kandahárske letisko nás vedenie NATO požiadalo na jeseň minulého roka. Kanada a Holandsko prisľúbili Slovensku pomoc pri ochrane vojakov. Kandahár je tradičným zázemím fundamentalistického hnutia Taliban.

Včera sa hralo štvrťfinálové zápasy hokejovej Slovnaft extraligy. Zvolen - Nitra 2:3 po sam. nájazdoch - stav série 0:2, Košice - Skalica 1:2 po sam. nájazdoch - stav série 1:1

Dnes sa začne vyraďovacia časť extraligy aj pre hokejistov Slovana s Popradom a Trenčína s Martinom. Oba tímy nastúpia proti sebe o 5-tej popoludní.

V nočných zápasoch NHL sa bodovo presadila pätica Slovákov, ktorá si na svoje konto pripísala osem kanadských bodov za štyri góly a rovnaký počet asistencií. Vo svojom piatom stretnutí sa predstavil gólman Montrealu Jaroslav Halák, no na ľade "jazdcov" z New Yorku "utŕžil" druhú prehru v rade. V noci zažiarili najmä Marcel Hossa z dvoma gólmi a asistenciou a Ladislav Nagy, ktorý dal víťazný gól v zápase Dallasu s Tampou Bay.

Starosta Moskvy Jurij Lužkov má v pláne zmeniť kasína v ruskej metropole na čitárne. "V krátkom čase bolo v Moskve otvorených vyše 2000 hracích centier a my ich teraz zatvárame. Urobme z hracích centier knižné kluby," povedal vo svojom stanovisku Lužkov.

**********************************

Popoludní bude Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach občasný dážď, od 1 000 m sneženie. Na západe zrážky len miestami.
Najvyššia denná teplota 3 až 7, na juhozápade okolo 9 stupňov.
Juhozápadný až západný vietor 15 až 30 km/h.