Tuesday, February 27, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

2.3. 7.00

Spojené štáty, Veľká Británia, Francúzsko, Rusko, Čína a Nemecko sa včera priblížili k dohode o sprísnení sankcií voči Iránu, ktorý odmieta zastaviť svoj sporný jadrový program. Príprava návrhu rezolúcie BR OSN môže podľa amerického ministerstva zahraničných vecí začať na budúci týždeň. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, Irán nielenže nezastavil, ale v skutočnosti rozšíril svoj program obohacovania uránu.



Neúspešné teroristické útoky na londýnsky dopravný systém v júli 2005 neboli skutočnými útokmi, ale len protestom proti účasti Británie na vojne v Iraku. Išlo o postrašenie ľudí, nie o zabíjanie. Tvrdí to jeden z obvinených Hussain Osman. Osman povedal, že falošná výbušnina obsahovala len múku a tekutinu a že ju vyrobili iba deň pred neúspešnými útokmi 21. júla 2005. 6-ti ľudia sú obžalovaní zo sprisahania s úmyslom vraždiť a vyrobiť výbušniny, ktoré môžu ohroziť životy. Bomby v troch súpravách podzemnej dráhy a autobuse nevybuchli, pretože obsahovali príliš slabé rozbušky.


Nápad údajne dostali počas diskusie o vojne proti Iraku a diskriminácii moslimov po londýnskych útokoch zo 7. júla 2005, pri ktorých zahynulo 56 ľudí.


Izraelská armáda uzatvorila v noci na dnes hraničné priechody s palestínskymi územiami. Blokádu Pásma Gazy a Západného brehu nariadil minister obrany Amir Perec pre obavy z teroristických útokov počas víkendových osláv židovského sviatku Purim. Palestínčania budú môcť vstúpiť na izraelské územie iba vo výnimočných prípadoch.

Izraelské jednotky sa medzitým stiahli z Nábulusu na okupovanom Západnom brehu, kde v posledných dňoch prenasledovali palestínskych militantov. Armáda od nedele, kedy sa operácia začala, objavila tri laboratóriá na výrobu výbušnín, zatkla desať hľadaných militantov.

Nová americká stratégia v Iraku prináša určité pozitívne výsledky, na všeobecné závery je však ešte priskoro, vyhlásil včera vysoký predstaviteľ amerických ozbrojených síl. Americké a iracké bezpečnostné sily začali rozsiahlu operáciu v Bagdade a jeho okolí s cieľom nastoliť poriadok a vyčistiť ulice od ozbrojencov. Podľa zástupcu náčelníka generálneho štátu, tri týždne od začiatku operácie možno hovoriť o poklese sektárskeho násilia.

Silný vietor pripravil včera v Spojených štátoch o život najmenej 13 ľudí. Tornádo sa prehnalo štátom Alabama. V meste Enterprise zasiahlo aj budovu školy, kde zahynulo osem ľudí, ďalších päť životov si prírodný živel vyžiadal v meste Miller's Ferry. Guvernér Alabamy povolal do mesta Enterprise 100 členov Národnej gardy, aby pomáhali pri odstraňovaní škôd. Situáciu v meste označil za "vážnu a rozsiahlu katastrofu".


Portugalská vláda včera schválila návrh protifajčiarskeho zákona, ktorým, ak prejde parlamentom, zakáže fajčenie v baroch, kaviarňach a nočných kluboch. Povedal to vo štvrtok portugalský minister zdravotníctva Sante Antonio Correia de Campos. Vlastníci zariadení budú mať od schválenia zákona parlamentom rok na to, aby sa prispôsobili novej legislatíve.


Euro 34,44, americký dolár 26,03 a britská libra 51,10.



Včera pokračovala extraliga druhými zápasmi štvrťfinále play off. Trenčín - Martin. 6:2. Stav série 2:0. Slovan - Poprad 2:1. Stav série 1:1.


Slovenská tenistka Daniela Hantuchová včera v Katare zdolala Švajčiarku Martinu Hingisovú 1:6, 6:4, 6:4, hoci prehrávala už 1:6, 1:4. 23-ročná popradská rodáčka sa v semifinále stretne s úspešnejšou zo súboja rusky Svetlany Kuznecovovej s taliankou Francescou Schiavoneovou.

**********************************

Premenlivá, miestami prechodne zmenšená oblačnosť a na mnohých miestach
občasný dážď alebo prehánky, od 1000 m sneženie. Južný vietor do 5 m/s, v Popradskej kotline v nárazoch prechodne do 12 m/s. Najvyššia denná teplota 8 až 12 st.



27.02.2007 17:30

VEČERNÍK RTI


Počas návštevy amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho v Afganistane vybuchla nálož pred americkou vojenskou základňou v Bagrane. Podľa majora Williama Mitchella výbuch pravdepodobne nesúvisel s návštevou viceprezidenta, ktorý sa v tom čase nachádzal v bezpečí. Samovražedný útok si vyžiadal 20 obetí.


Podľa britského premiéra Tonyho Blaira Irán robí veľkú chybu, ak odmieta zastaviť svoj jadrový program obohacovania uránu. Blair sa odmietol vyjadriť k prípadným vojenským odvetným opatreniam. povedal, že želaním ľudí je politické a diplomatické riešenie.



V Nemecku sa začalo súdne pojednávanie v prípade mladíka obvineného z 37 pokusov o vraždu, ktoré mal spáchať po slávnostnom otvorení nového hlavného nádražia v Berlíne 26. mája minulého roku. Sedemnásťročný študent tiež čelí obvineniam z ozbrojenej lúpeže a ublíženia na zdraví potom, ako údajne v opitosti napadol vyše 40 účastníkov slávnosti skladacím nožom. V prípade usvedčenia mu hrozí až 10 rokov vo väzení.


Malta spĺňa podmienky stanovené pre vstup do eurozóny a bude sa formálne uchádzať o prijatie jednotnej európskej meny. Uviedol to pre reportérov v Bruseli maltský premiér, pred dnešným stretnutím ministrov financií Európskej únie.


Pri delostreleckom útoku tamilských povstalcov utrpeli dnes na východe Srí Lanky zranenia traja veľvyslanci. Povstalci zasiahli veľvyslanca Nemecka, Talianska a Spojených štátov.


Nemecký minister životného prostredia vyzval, aby Európa prešla z tradičných žiaroviek na úsporné. Európa by mohla podľa expertných štúdií ročne znížiť emisie oxidu uhličitého, hlavného skleníkového plynu, o 25 miliónov ton ročne.



Poľský premiér Jaroslaw Kaczyński povedal, že v najbližších týždňoch by sa malo začať rokovanie s Američanmi o umiestnení časti protiraketovej základne v krajine. Uviedol, že rozhovory sú už pripravené; či existujú nejaké sporné body, nie je známe.


Internetová spoločnosť Google plánuje otvoriť v Singapure výskumné a vývojové centrum. Bude to prvé centrum Google v juhovýchodnej Ázii. Výskumné centrá Google mimo Spojených štátov amerických sa väčšinou zameriavajú na prispôsobenie produktov pre lokálne trhy. Tri z ôsmich takýchto centier sú lokalizované v Ázii.


Združenie riadiacich letovej prevádzky ukončilo dnes štrajk a o 14:00 už letoví dispečeri nastúpili do práce. Naďalej však zostávajú v štrajkovej pohotovosti, pokým sa nesplnia ich bezpečnostné požiadavky, ktoré na dnešnom rokovaní prisľúbilo zabezpečiť Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií.



Vládny Smer premiéra Roberta Fica dnes spustil verejnú diskusiu o návrhu novely Zákonníka práce. Návrh má hlavne zvýšiť práva zamestnancov. Predlohu budú môcť ľudia pripomienkovať do 20. marca.



Po dvoch poľských turistoch z Warszawy pátrajú poľskí záchranári Tatranského dobrovoľného zboru. Muži sa včera vydali z chaty na Hali Gąsienicowej a doteraz sa s nimi nepodarilo nadviazať kontakt. V Tatrách momentálne panuje druhý stupeň lavínového nebezpečenstva.


ZELEZNICA


DOM KULTURY


ZILINSKA UNIVERZITA


SKOLSKE URADY



Obecné zastupiteľstvo v Betlanovciach dnes ako posledný bod odsúhlasilo otvorený list premiérovi, v ktorom ho chcú predstavitelia obcí Hrabušice, Betlanovce a Spišský Štvrtok upozorniť na nespokojnosť s výstavbou nájomných bytov pre Rómov z osady Letanovský mlyn v okrese Spišská Nová Ves. Týchto troch obcí sa podľa starostu Hrabušíc výstavba nových nájomných bytov najviac dotýka.



O jeden milión korún chce znížiť náklady na prevádzku mestskej polície primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger. V súčasnosti jej práca stojí mestskú samosprávu skoro 6 miliónov. Z tejto sumy tvoria približne 65 percent náklady na mzdy, ďalej je to poistné, náklady na tovary a služby.


euro 34,46 amer dolár 26,10 brit libra 51,13


Ceny benzínov a nafty na svetových trhoch už niekoľko týždňov mierne rastú. Dnes zdraželi aj na Slovensku . benzíny šli hore približne o 0.60 Sk/liter, nafta o 0.30 Sk/liter.


Do roku 2051 bude vo Veľkej Británii takmer 2 mil. ľudí trpiacich na demenciu. Momentalne je v Británii 700 tisíc chorých . Štát to ročne stojí asi 17 milard libier. Na demeciu neexistuje liecba a preto potrebuju vyssiu starostlivost. Dovodom očakávaného nárastu je hlavne starnuca populacia.


Beckhamovci budú mať vlastnú reality show. Victoria a David podpísali zmluvu v hodnote 508 miliónov korún , vďaka ktorej sa stanú hviezdami novej reality show. Relácia televíznej stanice NBC bude sledovať osudy rodiny, ktorá sa na konci roka presťahuje do Los Angeles, keď sa Davidovi začne nový kontrakt s futbalovým klubom LA Galaxy.


KATKA ZVIERATKO



ŠPORT


HOKEJ: Štvrťfinále play off Slovnaft extraligy - 2. zápasy:
Košice - Skalica (17.00) - stav série 1:0
Zvolen - Nitra (17.00) - stav série 0:1


Zajtra sa sa začne vyraďovacia časť extraligy aj pre hokejistov Slovan Bratislava a HK Aquacity ŠKP Poprad. Oba tímy zažili minulý rok rozdielne play off. Bratislavčania vo štvrťfinále podľahli rivalovi z Košíc 0:4. Naopak Popradčania dosiahli najväčší úspech v histórii. Najprv prešli v prvom kole nečakane cez Trenčín pomerom 4:0 a v semifinále rozdrvili rovnakým výsledkom práve premožiteľa "belasých" Košice. Vo finále však napokon po vyrovnanej sérii nestačili na Žilinu.


Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Július Šupler sa dnes vydal na jedenásťdňovú pracovnú cestu do USA. Stretne sa s konzultantom slovenskej reprezentácie Václavom Nedomanským, pozrie si niekoľko stretnutí NHL, počas ktorých by mal vidieť v akcii viac ako desať hokejistov spod Tatier. Cieľom cesty je prejsť si s Nedomanským stratégiu spolupráce do majstrovstiev sveta.



***********

V noci bude polooblačno, zajtra veľká oblačnosť až zamračené a sneženie, ktoré postupne ustane. Nočné teploty -3 až -6, denné 1 až 3 stupne. Fúkať bude juhozápadný až západný vietor 3 až 8 m/s, v stredných a vyšších polohách 10 až 15 m/s.