Monday, February 26, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 26.02.2007

Medzinárodný súdny dvor OSN v Haagu dnes rozhodol, že masakra 8000 moslimov v Srebrenici v roku 1995 bola genocídou, za ktorú však Srbsko nie je priamo zodpovedné. Súdny dvor určil, že Srbsko nie je povinné zaplatiť Bosne žiadne finančné kompenzácie. Belehrad však podľa rozsudku porušil medzinárodné právo, keďže genocíde nezabránil. Srbsku tribunál prikázal, aby odovzdalo podozrivých, konkrétne Ratka Mladiča, Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY).

Bosnianski Srbi privítali rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora OSN v Haagu. Dnešný verdikt je dôkazom, že súd sa pri svojom rozhodovaní riadil skutočnými faktami, vyhlásil predstaviteľ bosnianskych Srbov Krstan Šimič.

Požiadavky západných mocností sú nelegitímne a nelogické - uviedol to v pondelok iránsky hlavný jadrový vyjednávač Alí Laridžání. Irán odmieta zastaviť svoj jadrový program. "Požiadavka zastaviť legálne a mierové aktivity, navyše pod dohľadom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu , je nelegitímna a smeruje proti vôli národa. Uviedol hovorca vlády Golám Husajn Elham.

Najvyšší diplomati zo 6-tich kľúčových krajín sa stretli v Londýne, aby prediskutovali ďalší postup voči Iránu a jeho nukleárnemu programu. USA, Francúzsko a Veľká Británia chcú ešte vyostriť sankcie. Rusko a Čína, ktorí majú vlastné energetické a strategické záujmy v Iráne, nie sú za zvyšovanie sankcií.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyjadril znepokojenie kvôli úvaham o možnom vojenskom zásahu Spojených štátov proti Iránu. O možnosti útoku na Irán špekulujú, s odvolaním sa na vojenské zdroje, americké médiá a nevylúčili ho ani viacerí vysokopostavení americkí predstavitelia, naposledy viceprezident Dick Cheney.

Americký vicepremiér Dick Cheney dnes varoval, že al-Kájda posilňuje svoje štruktúry v odľahlom pakistanskom pohraničí, uviedol úrad pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa. Cheney neurobil žiadne verejné vyhlásenie po rozhovoroch s Mušarráfom v Islamabade. Počas dvojhodinových rozhovorov Mušarráf poprednému americkému predstaviteľovi povedal, že Pakistan urobil maximum v boji proti terorizmu, ako aj to, že pre dosiahnutie želaných cieľov je potrebné spoločné úsilie.

Európska komisia vydala ďalší eurobarometer. Z obyvateľov európskej 25-ky sú podľa prieskumu najviac šťastní Dáni, za nimi nasledujú Holanďania, Belgičania, Íri a Švédi. 77% Slovákov odpovedalo na otázku či sú šťastní, kladne.

Rusko dnes informovalo, že odvoláva zdravotnú inšpekciu zvierat z 12 štátov Európskej únie. Stalo sa tak po tom, čo EÚ garantovala bezpečnosť vyvážaných potravín a po oznámení, že je pripravená rokovať o zrušení zákazu dovozu poľského mäsa a rastlinných produktov do Ruska.

Slovensko by už zajtra malo zareagovať na rast cien benzínu a nafty na svetových trhoch. Informuje o tom portál natankuj.sk. Cena Benzínu pôjde hore približne o 60 halierov za liter, nafta cca o 30 halierov za liter.

Na Slovensko by sa mala dovážať eklektická energia z Ukrajiny. Dohodli sa na tom dnes v Kyjeve slovenský a ukrajinský premiér Robert Fico a Viktor Janukovyč. Technické náležitosti tejto politickej dohody by sa mali vyriešiť v krátkom čase.

Spoločnosť Samsung by sa mala rozhodnúť o umiestnení svojej približne 16-miliardovej investície do konca marca. Podľa medializovaných informácií sa juhokórejský výrobca elektroniky rozhoduje medzi Slovenskom a Maďarskom. Samsung má v Európe dva závody, jeden v Galante a menší závod v Maďarsku. Na Slovensku investoval v rokoch 2002 až 2006 sumu vyše 130 mil. eur a zamestnal viac ako 3 tisíc pracovníkov.

Vzdušný priestor nad Slovenskom zostáva uzavretý. Letoví dispečeri pokračujú v štrajku. Štátny podnik Letové prevádzkové služby prichádza na poplatkoch za presmerované prelety o 2 milióny korún denne. Ak štrajkujúci letoví dispečeri nenastúpia do zajtra 8-mej rána do práce, budú čeliť žalobe proti zákonnosti štrajku. Na dnešnom brífingu to oznámil minister dopravy Ľubomír Vážny.

Najvyšší súd dnes potvrdil rozsudok Špeciálneho súdu pre primátora Veľkého Medera Samuela Lojkoviča, odsúdeného za korupciu. Ten si podľa rozsudku musí odsedieť 32 mesiacov v prvej nápravnovýchovnej skupine. NS SR zároveň potvrdil aj peňažný trest vo výške 300 000 korún. Rozsudok je právoplatný v plnom rozsahu.

Akadémia filmových umení a vied včera udeľovala Oscarov. Kategória Najlepší ženský herecký výkon sa obišla bez prekvapení. Oscara si totiž odniesla favoritka Helen Mirren za stvárnenie britskej kráľovnej Alžbety II. v snímke Kráľovná.

Hokejová legenda, brankár Irbe skončil v slovenskej hokejovej extralige neslávne. Potom, čo sa nestal jednotkou brankárov v Nitre, odišiel na vlastnú žiadosť.

Dnes sa začína play off hokejovej extraligy. Víťaza základnej časti, HC Košice, čaká vo štvrťfinále Skalica. Dnes sa hrá prvý zápas série. Začína sa v Košiciach o piatej popoludní. Svoju sériu odštartujú aj Zvolen s Nitrou.

***************************************

V noci a zajtra bude prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach dážď alebo prehánky,od cca 700 m snehové zrážky. Nočné teploty do -3, denné 3 stupne. Fúkať by mal juhozápadný až západný vietor 2 až 5 m/s, v stredných polohách severozápadný až západný 6 až 11 m/s.