Monday, February 26, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

26.2. 11:00 Príjemné predpoludnie

Srbsko sa dnes môže stať prvou krajinou obvinenou zo spáchania ganocídy. Očakáva sa, že Európsky súdny dvor pre bývalú Juhosláviu v Haagu doručí rozhodnutie v zásadnom bosnianskom procese masového zabíjania, ktoré zničilo krajinu počas vohjny v rokoch 1992 - 1995. Ak súd rozhodne v neprospech Srbska, rozhodnutie umožní Bosne žiadať miliardy Eur ako kompenzáciu od svojho Balkánskeho suseda.

Americký viceprezident Dick Cheney dnes nečakane pricestoval do Pakistanu uprostred rastúcich obáv, že pakistanský prezident Parvíz Mušarráf nepodniká dostatočné kroky v postupe proti extrémistom z al-Kájdy a Talibanu. Pakistanský vojenský vodca bol vnímaný ako blízky spojenec USA vo vojne proti terorizmu, Washington však prednedávnom informoval o nových výcvikových táboroch al-Kájdy na pakistanskom území a naznačil Mušarráfovi, že od neho očakáva rozhodnejší postup.

Bomba dnes explodovala v aute zaparkovanom pri budove irackého ministerstva verejných prác v čase návštevy šiitského viceprezidenta Ádila Abdulmahdího. Informovali o tom zdroje obrany a bezpečnosti. Podľa štátnej televízie pri výbuchu zahynulo 10 ľudí a najmenej 18 bolo zranených, ale samotný viceprezident vyviazol bez zranenia a podľa jeho osobnej stráže ani nebol v ohrození.

Iracká televízna stanica, ktorá bola tŕňom v oku vlády USA pre proti-americké a proti-šiitské spravodajstvo, ukončila svoje vysielanie. Stiahnutie irackého kanálu zo satelitnej ponuky nariadila egyptská vláda. Americká vláda a iracké úrady požadovali, aby televíziu Al-Zawraa, ktorú vlastní iracký sunnitský politik Mishan al-Juburi, odpojili od vysielania pre spravodajstvo, ktoré "podporovalo násilie".

Samovražedný útok v bagdadskej univerzite, pri ktorom včera zahynulo najmenej 40 ľudí, má na svedomí žena. Útočníčka odpálila bombu v dave hlavne šiitských študentov pri vchode do ekonomickej univerzity.

Slovenskí ženisti včera ukončili pôsobenie v misii Iracká sloboda. Z Kuvajtu, kde strávili posledné štyri týždne, sa popoludní vrátilo domov 95 vojakov, medzi nimi aj jediná žena, ktorá sa na misii zúčastnila.

Vzdušný priestor nad Slovenskom zostáva uzavretý. Letoví dispečeri pokračujú v štrajku. Štátny podnik Letové prevádzkové služby prichádza na poplatkoch za presmerované prelety o 2 milióny korún denne.

Od dnešného dňa do nedele, 11. marca, bude vylúčená osobná železničná doprava v úseku Poprad Tatry - Studený Potok. Všetky vlaky v tomto úseku nahradí autobusová doprava.

Liptovský Mikuláš pripravuje majetkovú mapu pre investorov. Podľa zástupcu primátora Jána Droppu by mala mapa zadefinovať, na akom území by mohli v budúcnosti investori realizovať svoje zámery.

Akadémia filmových umení a vied včera udeľovala Oscarov. Kategória Najlepší ženský herecký výkon sa obišla bez prekvapení. Oscara si totiž odniesla favoritka Helen Mirren za stvárnenie britskej kráľovnej Alžbety II. v snímke Kráľovná.

Cenu za Najlepší mužský herecký výkon získal Forest Whitaker za stvárnenie ugandského diktátora Idiho Amina v snímke Posledný škótsky kráľ. Cenu za réžiu získal Martin Scorsese za film Na druhej strane, ktorý sa stal aj Najlepším filmom roka.

***************************************
Veľká oblačnosť až zamračené. Na viacerých miestach občasné sneženie, na západe a neskôr aj na juhu stredného a východného Slovenska občasný dážď alebo dážď so snehom. Popoludní na západe čiastočné pretrhávanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 2 až 6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 st. Juhovýchodný až južný vietor 2 až 5 m/s, neskôr zoslabne.