Friday, February 23, 2007

23.2. 10.00 katarína plavčanová
Vysokopostavení diplomati piatich stálych členov Bezpečnostnej radyOSN a Nemecka sa v pondelok stretnú v Londýne, aby prerokovali ďalší postup voči Iránu. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu včera oznámila, že Irán nevyhovel požiadavke BR OSN na zastavenie obohacovania uránu. Podľa rezolúcie BR z 23. decembra minulého roka sa v stredu skončila lehota na ukončenie sporných činností v Iráne, ktoré by mohli slúžiť na výrobu jadrových zbraní.

V austrálskom Sydney dnes druhým dňom pokračujú strety polície s demonštrantami, ktorí v centre mesta protestujú proti americkej zahraničnej politike pri príležitosti návštevy amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho. Dnes polícia zatkla už dve účastníčky, včera siedmich spomedzi asi 200 demonštrantov.


Austrálsky premiér John Howard vyhlásil, že Spojené štáty sa môžu v Iraku naďalej spoliehať na pomoc jeho vlády. Zároveň odmietol skoré stiahnutie austrálskych vojakov z Iraku.


Vládna kríza v Taliansku trvá aj naďalej. Premiér Romano Prodi predstavil svojim koaličným partnerom 12 bodový program, ktorý bol prijatý. O tom, či šéf vlády, ktorý pred dvoma dňami podal demisiu zostane na svojom poste, rozhodne prezident.


Britský princ Harry bude slúžiť v Iraku ako vôbec prvý člen kráľovskej rodiny v aktívnej službe po 25 rokoch. Posledným členom britskej kráľovskej rodiny, ktorého poslali do "prvých línií", bol princ Andrew. V roku 1982 bol pilotom vrtuľníka Kráľovského námorníctva počas vojny o Falklandy.

Pri požiari, ktorý vypukol v domove dôchodcov v západnom Lotyšsku, zomrelo 26 osôb. S odvolaním sa na tamojších hasičov o tom informovala agentúra AP.


Rozzúrený tiger zaútočil na šesťročné dievčatko v zoologickej záhrade v juhozápadnej Číne, keď pózovalo pre spoločnú fotografiu so šelmou. Dieťa uhryzol do hlavy a zabil ho. Tragédia sa odohrala včera pri oslavách začiatku lunárneho nového roka.


Občania nesúhlasia so zámermi vlády v zdravotníctve. Väčšina Slovákov je za zachovanie slobodného výberu zdravotnej poisťovne a súhlasí aj s tým, aby poskytovatelia a zdravotné poisťovne dosahovali zisk. Viac ako polovica opýtaných tiež nesúhlasí so zámerom vlády zakázať zdravotným poisťovniam dosahovanie zisku.


Leteckí dispečeri pokračujú v štrajku. Rokovania sa skončili bez konkrétneho výsledku, keďže podľa dispečerov nedostali prísľub splnenia svojej základnej požiadavky, teda odvolanie riaditeľa Letových prevádzkových služieb. Vyjednávania by mali pokračovať, nie je však zrejmé kedy. Od polnoci do šiestej ráno bol pre štrajk uzavretý vzdušný priestor nad Slovenskom pre všetky prelety. Prílety a odlety by mali byť bez väčších problémov.

Všetky doterajšie vyšetrenia vzoriek vody v Slovenskom raji na zvýšený výskyt ortuti boli negatívne. Nepotvrdila sa tak hrozba anonymu, ktorý v liste riaditeľovi Správy Národného parku Slovenský raj oznámil vyliatie ortuti do potoka Veľká Biela voda. O ďalšom postupe a rozsahu opatrení rozhodne krízový štáb obvodu Spišská Nová Ves na zasadnutí dnes na poludnie.

Euro si dnes podľa NBS kúpite za 34,28, americký dolár za 26,16 a britskú libru za 51,2 haliere.

Naozaj divoký zápas videli diváci vo vypredanej Arene v Buffale, kde sa predstavila Ottawa. Pre koncom 1. tretiny sa totiž spustili série bitiek, do ktorých sa zapojili aj brankári. Na strane domácich Martin Biron, na strane Senators Ray Emery. Všetko odšartoval tvrdý muž Sens Chris Neil, ktorý atakoval vo svojom obrannom pásme hviezdu súpera Chrisa Druryho. Ten po tvrdom údere stratil prilbu a pri páde na ľad si rozbil hlavu. Okamžite po ataku sa strhla mela a pravý krídelník Drew Stafford šiel pomstiť spoluhráča.

Po skončení bitky obaja brankári dostali trest do konca stretnutia. V divokom zápase napokon vyhralo domáce Buffalo 6:5 po nájazdoch.

Slovenské bežkyne na lyžiach Procházková s Garajovou postúpili do finále tímšprintu žien voľnou technikou na 2x3x1200 m na MS v Sappore. V prvom semifinále obsadili skvelé tretie miesto.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová vo včerajšom stretnutí štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA Tour Dubai v Spojených arabských emirátoch prehrala za 142 minút s držiteľkou voľnej karty Francúzkou Amélie Mauresmovou 3:6, 6:3, 4:6.

Futbalisti škótskeho klubu Glasgow Rangers postúpili do osemfinále Pohára UEFA, keď v domácom prostredí zmazali stratu s Hapoel Tel Aviv a po triumfe 4:0 idú ďalej. Slovenský reprezentant v mužstve jazdcov Filip Šebo presedel celý zápas len na lavičke náhradníkov.
**************
Dnes by mala byť veľká, časom zmenšená oblačnosť, ojedinele slabé zrážky. Na podhorí ráno miestami hmla. Denné teploty 0 až 3, na horách -2 až -6 stupňov.
Severný až severovýchodný vietor by mal fúkať rýchlosťou 4 až 9 m/s.