Tuesday, February 27, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

27:02.2007 18:00

Nemecký minister životného prostredia vyzval, aby Európa prešla z tradičných žiaroviek na úsporné. Európa by mohla podľa expertných štúdií ročne znížiť emisie oxidu uhličitého, hlavného skleníkového plynu, o 25 miliónov ton ročne.


V Nemecku sa začalo súdne pojednávanie v prípade mladíka obvineného z 37 pokusov o vraždu, ktoré mal spáchať po slávnostnom otvorení nového hlavného nádražia v Berlíne 26. mája minulého roku. Sedemnásťročný študent tiež čelí obvineniam z ozbrojenej lúpeže a ublíženia na zdraví potom, ako údajne v opitosti napadol vyše 40 účastníkov slávnosti skladacím nožom. V prípade usvedčenia mu hrozí až 10 rokov vo väzení.

Pri delostreleckom útoku tamilských povstalcov utrpeli dnes na východe Srí Lanky zranenia traja veľvyslanci. Povstalci zasiahli veľvyslanca Nemecka, Talianska a Spojených štátov.


Výstavba podchodov a nástupísk na železničnej stanici Poprad - Tatry, nebude poslednou investíciou Železníc Slovenskej republiky v Poprade. Poprad bude jednou z prvých staníc, kde vyskúšajú pilotný projekt revitalizácie železničných staníc. Železnice chcú v spolupráci s mestom a podnikateľmi oživiť staničné budovy a priniesť tam hlavne služby, ktoré tam chýbajú. Pribudnúť by mali reštaurácie a obchody.



Obecné zastupiteľstvo v Betlanovciach dnes ako posledný bod odsúhlasilo otvorený list premiérovi, v ktorom ho chcú predstavitelia obcí Hrabušice, Betlanovce a Spišský Štvrtok upozorniť na nespokojnosť s výstavbou nájomných bytov pre Rómov z osady Letanovský mlyn v okrese Spišská Nová Ves. Týchto troch obcí sa podľa starostu Hrabušíc výstavba nových nájomných bytov najviac dotýka.


Ceny benzínov a nafty na svetových trhoch už niekoľko týždňov mierne rastú. Dnes zdraželi aj na Slovensku . benzíny šli hore približne o 0.60 Sk/liter, nafta o 0.30 Sk/liter.


euro 34,46 amer dolár 26,10 brit libra 51,13



HOKEJ: Štvrťfinále play off extraligy - 2. zápasy:
Košice - Skalica - stav série 1:0
Zvolen - Nitra - stav série 0:1


Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Július Šupler sa dnes vydal na jedenásťdňovú pracovnú cestu do USA. Stretne sa s konzultantom slovenskej reprezentácie Václavom Nedomanským, pozrie si niekoľko stretnutí NHL, počas ktorých by mal vidieť v akcii viac ako desať hokejistov spod Tatier. Cieľom cesty je prejsť si s Nedomanským stratégiu spolupráce do majstrovstiev sveta.



***********

V noci bude polooblačno, zajtra veľká oblačnosť až zamračené a sneženie, ktoré postupne ustane. Nočné teploty -3 až -6, denné 1 až 3 stupne. Fúkať bude juhozápadný až západný vietor 3 až 8 m/s, v stredných a vyšších polohách 10 až 15 m/s.