Thursday, February 22, 2007

Pripravil Michal Novák

14:00 22.2.2007

Tony Blair sa odmietol ospravedlniť za bezpečnostnú situáciu v Iraku, povedal , že za to nenesie žiadnu zodpovednosť. Blair sa vyjadril pre BBC Radio 4, že extrémisti sa pokúšajú ničiť irackú demokraciu a oni sú zodpovední za útoky. Do bojov v Iraku zasiahne aj princ Harry. Člen Anglickej kráľovskej rodiny.


Iracký premiér Núrí al-Málikí dnes formálne podporil rozhodnutie Veľkej Británie začať s odsunom svojich vojakov z juhu Iraku. V Iraku je približne 7100 vojakov. Podľa Tonyho Blaira budú britskí vojaci pôsobiť v Iraku najmenej do roku 2008.


Britský premiér Tony Blair dnes trval na tom, že na Irán sa nepripravuje žiadny vojenský útok. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC uviedol, "Nemôžete úplne predpovedať každú okolnosť, ktorá nastane v budúcnosti, avšak teraz vám viem povedať, že Irán nie je Irak. Prioritou ostáva diplomatické a politické riešenie.

Taliansky prezident Giorgio Napolitano začal krízové rozhovory po šokujúcej rezignácii premiéra Romana Prodiho. Šéf talianskej vlády, podal demisiu po včerajšom hlasovaní Senátu. Prodimu sa nepodarilo presadiť misiu v Afganistane. Prezident sa chce vyhnúť predčasným voľbám Riadne voľby sú naplánované až na rok 2011.



Snehová búrka ochromila dopravu v Dánsku a na juhu Švédska. Počasie prinútilo kodanské medzinárodné letisko zrušiť desiatky letov. Úrady v oboch krajinách vyzvali ľudí, aby zostali doma a vyhli sa cestovaniu. Na juhu Švédska, kde zostalo bez elektrického prúdu asi 5000 domov, zrušili všetky vlakové spojenia do mesta Malmö.

V nórsku dnes rokuje 45 krajín a organizácií, ktoré sa budú radiť o dohode zakázať trieštivú muníciu. Kontajnerové bomby sa po zhodení vo vzduchu otvoria a uvoľnia stovky náloží. Jednotlivé častice sú ešte roky po nasadení nebezpečné. Použité boli aj vo vojnách v Iraku a Kosove.


Občania nesúhlasia so zámermi vlády v zdravotníctve. Väčšina Slovákov je za zachovanie slobodného výberu zdravotnej poisťovne a súhlasí aj s tým, aby poskytovatelia a zdravotné poisťovne dosahovali zisk. Viac ako polovica opýtaných tiež nesúhlasí so zámerom vlády zakázať zdravotným poisťovniam dosahovanie zisku.


Náročnejšiu maturitu si tento rok zvolilo viac študentov. Skúšku na úrovni A z matematiky absolvuje viac ako jedna tretina štvrtákov na stredných školách. Minulý rok ich bolo 29 %. Študenti si mohli vybrať z cudzích jazykov angličtinu, nemčinu, francúzštinu, ruštinu, španielčinu alebo taliančinu. Vzrastá záujem o španielsky a taliansky jazyk. Angličtinu si podľa predbežných počtov vybralo o približne 2 800 maturantov a nemčinu zhruba o tisícku viac ako vlani.



Osmička účastníkov play off hokejovej extraligy je kolo pred koncom základnej časti už známa. Zatiaľ je isté zloženie dvoch štvrťfinálových dvojíc. Víťaz základnej časti HC Košice narazí na ôsmu Skalicu a Trenčín bude hrať o postup s piatym Martinom.

O ďalších dvoch dvojičkách sa rozhodne až zajtra. O 2. miesto zvedú na diaľku súboj Zvolen a Slovan. Rozhodovať sa bude aj o 6. a 7. mieste, kde má Poprad pred Nitrou trojbodový náskok.

Fanúšikovia hokejového Liptovského Mikuláša budú mať vstup na zajtrajší zápas s Popradom zdarma. Pre Liptákov to bude posledný zápas sezóny. Do Mikuláša sa chystá aj Popradský Fanklub.


Jaroslava Haláka dnes čaká pravdepodobne tretí štart v rade v bránke tímu NHL Montreal Canadiens. Po dvoch víťazných dueloch v Columbuse a doma nad Washingtonom by sa mal postaviť do bránky nováčik profiligy aj na ľade Nashvillu. Halák má za sebou skvelý vstup do NHL. O pozíciu jednotky v bránke Canadiens sa Halák bije so Švajčiarom Davidom Aebischerom.
**************************************

V Noci bude oblačno až polojasno, na severe a východe spočiatku až zamračené a ojedinele slabé zrážky.


Zajtra má byť polojasno až oblačno.

Najnižšia nočná teplota 1 až -3 stupne, v dolinách stredného Slovenska miestami okolo -5 stupňov. Najvyššia denná teplota 5 až 9 stupňov, na severe a východe miestami okolo 3 stupňov.
Slabý premenlivý, na východnom Slovensku severný vietor 3 až 6 m/s.