Thursday, February 22, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

23.2. 8:00 Dobré ráno

Vysokopostavení diplomati piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka sa v pondelok stretnú v Londýne, aby prerokovali ďalší postup voči Iránu. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu včera oznámila, že Irán nevyhovel požiadavke BR OSN na zastavenie obohacovania uránu.

V austrálskom Sydney dnes druhým dňom pokračujú strety polície s demonštrantami, ktorí v centre mesta protestujú proti americkej zahraničnej politike pri príležitosti návštevy amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho. Dnes polícia zatkla už dve účastníčky, včera siedmich spomedzi asi 200 demonštrantov.

Spojené štáty sú znepokojené testom, počas ktorého Číňania minulý mesiac zničili vlastný starý satelit. Tento test, ako aj rýchly rozmach čínskej armády odporujú oficiálnym vyhláseniam Číny o "mierovom rozvoji", vyhlásil dnes na návšteve Austrálie americký viceprezident Dick Cheney.

Vládna kríza v Taliansku trvá aj naďalej. Premiér Romano Prodi predstavil svojim koaličným partnerom 12 bodový program, ktorý bol prijatý. O tom, či šéf vlády, ktorý pred dvoma dňami podal demisiu zostane na svojom poste, rozhodne prezident.

Britský princ Harry bude slúžiť v Iraku ako vôbec prvý člen kráľovskej rodiny v aktívnej službe po 25 rokoch. Posledným členom britskej kráľovskej rodiny, ktorého poslali do "prvých línií", bol princ Andrew.

Exilový vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Chálid Mišál navštívi budúci týždeň Moskvu. Mišál, ktorý žije z obavy o svoj život v sýrskom exile, je považovaný za najvyššiu autoritu Hamasu, no zároveň je na poprednom mieste v izraelskom zozname hľadaných osôb.

Občania nesúhlasia so zámermi vlády v zdravotníctve. Väčšina Slovákov je za zachovanie slobodného výberu zdravotnej poisťovne a súhlasí aj s tým, aby poskytovatelia a zdravotné poisťovne dosahovali zisk.

Leteckí dispečeri pokračujú v štrajku. Rokovania sa skončili bez konkrétneho výsledku, keďže podľa dispečerov nedostali prísľub splnenia svojej základnej požiadavky, teda odvolanie riaditeľa Letových prevádzkových služieb. Vyjednávania by mali pokračovať, nie je však zrejmé kedy.

Všetky doterajšie vyšetrenia vzoriek vody v Slovenskom raji na zvýšený výskyt ortuti boli negatívne. Nepotvrdila sa tak hrozba anonymu, ktorý v liste riaditeľovi Správy Národného parku Slovenský raj oznámil vyliatie ortuti do potoka Veľká Biela voda. O ďalšom postupe a rozsahu opatrení rozhodne krízový štáb obvodu Spišská Nová Ves na zasadnutí dnes na poludnie.

Euro si dnes podľa NBS kúpite za 34,28, americký dolár za 26,16 a britskú libru za 51,2 haliere.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová vo včerajšom stretnutí štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA Tour Dubai Duty Free Women´s Open v Spojených arabských emirátoch prehrala za 142 minút s dvojkou "pavúka" a zároveň držiteľkou voľnej karty Francúzkou Amélie Mauresmovou 3:6, 6:3, 4:6.

**************

Dnes by mala byť veľká, časom zmenšená oblačnosť, ojedinele slabé zrážky. Na podhorí ráno miestami hmla. Denné teploty 0 až 3, na horách -2 až -6 stupňov. Severný až severovýchodný vietor by mal fúkať rýchlosťou 4 až 9 m/s.