Tuesday, February 27, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

27.2. 13:00 Príjemné popoludnie

Iracké orgány zatkli osobu podozrivú z pokusu o atentát na šiitského viceprezidenta Ádila Abdulmahdího, ktorého včera zranil výbuch počas udeľovania cien na ministerstve verejných prác. Informoval nemenovaný zdroj blízky ministrovi. Zatknutie podľa neho prebehlo na základe záznamu z bezpečnostnej kamery.

Nemecké predsedníctvo Európskej únie vyzvalo Srbsko, aby odsúdilo zločiny Miloševičovej éry. Včera Medzinárodný súdny dvor OSN v Haagu rozhodol, že Belehrad porušil medzinárodné právo, keď nezabránil genocíde v Srebrenici. Za genocídu však nie je priamo zodpovedný. "Pri tejto príležitosti predsedníctvo vyzýva Belehrad, aby dnešný rozsudok použil ako ďalšiu možnosť dištancovať sa od zločinov, ktoré spáchal Miloševičov režim," uviedlo nemecké predsedníctvo.

Nemecký minister životného prostredia vyzval, aby Európa prešla z tradičných žiaroviek na úsporné. EÚ by tým výrazne znížila emisie. Ako prvá prišla s týmto nápadom Austrália. Pokiaľ by domácnosti a celý sektor služieb prešli z tradičných žiaroviek na ekologicky úspornejšie žiarivky, mohla by Európa podľa expertných štúdií ročne znížiť emisie oxidu uhličitého, hlavného skleníkového plynu, o 25 miliónov ton ročne.

Iránsky minister zahraničia Manúčehr Mottakí dnes znovu zopakoval, že jeho krajina nikdy nezastaví obohacovanie uránu - teda nikdy neuskutoční krok, ktorým Washington podmieňuje rokovanie s Teheránom. Irán je však ochotný rokovať o svojom jadrovom programe za predpokladu, že mu nebudú kladené žiadne "predbežné podmienky", uviedol minister. Irán pozastavil aktivity súvisiace s obohacovaním v roku 2003 - išlo o gesto dobrej vôle voči Británii, Francúzsku a Nemecku - ale proces obnovil v januári 2006, keď Teherán dospel k záveru, že rozhovory s týmito krajinami nikam nevedú. USA a niektorí z ich spojencov nesúhlasia s tým, aby Irán obohacoval urán, pretože ho podozrievajú z toho, že tajne pracuje na výrobe jadrových zbraní. Irán tieto obvinenia striktne popiera a svoje aktivity obhajuje tvrdením, že sa iba snaží byť sebestačný v oblasti získavania paliva pre svoj jadrový reaktor ruskej výroby.

Plány Spojených štátov amerických na umiestnenie zariadení protiraketovej obrany v Poľsku a Českej republike môžu poškodiť vzťahy Ukrajiny so susednými štátmi, varoval dnes úrad ukrajinského premiéra. Washington v januári oznámil svoj zámer umiestniť vo východnej Európe radarovú a raketovú základňu, čím vyvolal ostrú kritiku Ruska. Iniciatívu odsúdili aj viacerí ukrajinskí predstavitelia, podľa ktorých ohrozuje bezpečnosť Ukrajiny, pretože sa jej susedia môžu stať terčmi útokov.

Rusko víta dohodu palestínskych frakcií o vytvorení vlády národnej jednoty a podporuje ukončenie hospodárskej blokády Palestínskej samosprávy. Spolupráca s palestínskou vládou je potrebná v záujme mierového procesu na Blízkom východe, vyhlásil dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pred stretnutím s politickým vodcom hnutia Hamas Chálidom Mišálom.

Čína považuje výhrady Spojených štátov v súvislosti s jej vojenskými ambíciami za neopodstatnené, vyhlásil to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Peking pôsobí v medzinárodných vzťahoch ako stabilizujúci prvok a na jeho politike sa nič nemení, uviedlo ministerstvo v prvej oficiálnej reakcii na minulotýždňové výroky amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho. Dick Cheney vyjadril minulý týždeň znepokojenie v súvislosti s vojenskými ambíciami Číny. Reagoval na test, pri ktorom Čína v januári zničila vlastný satelit, čím sa stala treťou krajinu na svete schopnou použiť zbraň za hranicami atmosféry.

Malta spĺňa podmienky stanovené pre vstup do eurozóny a bude sa formálne uchádzať o prijatie jednotnej európskej meny. Uviedol to pre reportérov v Bruseli maltský premiér, pred dnešným stretnutím ministrov financií Európskej únie. Cyprus a Malta sa uchádzajú o členstvo v eurozóne od 1. januára budúceho roka. Nasledujú tak Slovinsko, ktoré sa stalo členom bloku 1. januára 2007. Všetky tri krajiny pristúpili k EÚ v roku 2004.

Pri delostreleckom útoku tamilských povstalcov utrpeli dnes na východe Srí Lanky zranenia traja veľvyslanci. Povstalci zasiahli veľvyslanca Nemecka, Talianska a Spojených štátov.

Republiková únia zamestnávateľov a Slovenský živnostenský zväz dnes opätovne ostro odmietli spôsob a formu pripravovanej novelizácie Zákonníka práce. Po tom, ako premiér Robert Fico otvoril verejnú diskusiu vydaním novely v denníku Nový Čas, vyhlásili, že nemôže nahradiť odbornú diskusiu medzi vládou, odbormi a zamestnávateľmi. Nechápu tiež načasovanie verejnej diskusie, keďže pripomienkové konanie k zákonu sa v pondelok skončilo.

Obecné zastupiteľstvo v Betlanovciach dnes ako posledný bod odsúhlasí otvorený list premiérovi, v ktorom ho chcú predstavitelia obcí Hrabušice, Betlanovce a Spišský Štvrtok upozorniť na problém a nespokojnosť s výstavbou nájomných bytov pre Rómov z osady Letanovský mlyn v okrese Spišská Nová Ves. Ako informoval starosta obce Hrabušice štefan Labuda, zajtra list odošlú poštou premiérovi.

Po dvoch poľských turistoch z Warszawy pátrajú poľskí záchranári Tatranského dobrovoľného zboru. Muži sa včera vydali z chaty na Hali Gąsienicowej a doteraz sa s nimi nepodarilo nadviazať kontakt. V Tatrách momentálne panuje druhý stupeň lavínového nebezpečenstva.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví uvažuje nad znížením ceny zemného plynu od polovice tohto roka. Ako uviedol na tlačovej besede podpredseda Regulačnej rady Ján Klepáč, cena plynu by sa za súčasných podmienok mohla znížiť v priemere o 4 až 6 percent.

Dnes sa začne vyraďovacia časť slovenskej hokejovej Slovnaft extraligy aj pre hokejistov Slovan Bratislava a HK Aquacity ŠKP Poprad. Oba tímy zažili minulý rok rozdielne play off. Bratislavčania na celej čiare sklamali a už vo štvrťfinále podľahli tradičnému rivalovi z Košíc 0:4. Naopak Popradčania dosiahli najväčší úspech v histórii. Najprv prešli v prvom kole nečakane cez Trenčín pomerom 4:0 a v semifinále rozdrvili rovnakým výsledkom práve premožiteľa "belasých" Košice. Vo finále však napokon po vyrovnanej sérii nestačili na Žilinu.

***********

V noci bude polooblačno, zajtra veľká oblačnosť až zamračené a sneženie, ktoré postupne ustane. Nočné teploty -3 až -6, denné 1 až 3 stupne. Fúkať bude juhozápadný až západný vietor 3 až 8 m/s, v stredných a vyšších polohách
10 až 15 m/s.