Tuesday, February 20, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

18.00
Správy rádia RTI si od dnešného dňa bude môcť prečítať ktokoľvek na svete. Každú hodinu bude spravodajský tím publikovať svoje spravodajské bloky na internete. 24-hodinový prístup k správam získate na stránke rtispravy.blogspot.com
Eric Wiltsher, riaditeľ rádia, hovorí: Náš novinársky tím strávil veľa času prípravou tohto nového Blogu a ja im ďakujem za ich odvedenú prácu. Zároveň schvaľujem, že sa chytili výzvy novej Digitálnej dekády.“


Šéf agentúry pre atomovú energiu Muhammad el Baradei bol pozvaný do Severnej Kórei. Pôjde zrejme o prediskutovanie sporného severok=orejského jadrového programu. Severná Kórea súhlasí s návratom k 6 stranným rozhovorom o jej odzbrojení.

Amnesty International žiada líbyjskú vládu, aby prepustila šiestich zdravotníkov, ktorí boli v decembri 2006 odsúdení na trest smrti za údajné nainfikovanie vyše 400 detí vírusom HIV. Amnesty International považuje súd s piatimi bulharskými sestričkami a palestínskym lekárom za nespravodlivý, pretože nezodpovedal medzinárodným štandardom pre spravodlivý súdny proces. Obžalovaní vypovedali, že ich priznania boli vynútené mučením napr. elektrošokmi.

Na severe Grécka sa v piatok vykoľajil nákladný vlak vezúci obrnené vozidlá pre grécku armádu, uviedli predstavitelia železnice. Zatiaľ sa nevie, čo spôsobilo incident, pri ktorom sa vykoľajila lokomotíva a štyri vozne. Pri havárii utrpel ľahké poranenia rušňovodič a doprava na železnici je v oblasti zablokovaná.

Krajiny, kt. chcú zakázať používanie kontajnerových bômb na celom svete sú blízko k dohode. Kontajnerové bomby sa po zhodení vo vzduchu otvoria a uvoľnia stovky náloží. Jednotlivé častice sú ešte roky po nasadení nebezpečné, napríklad pre hrajúce sa deti alebo ľudí pracujúcich na poliach. "Počas vojen v Iraku a Kosove žiadna zbraň nezabila toľko ľudí ako práve tieto bomby.


V nedeľu sa vráti na Slovensko 95 vojakov z poslednej, siedmej rotácie, ktorí pôsobili v Iraku od septembra minulého roka. V krajine by malo naďalej pôsobiť šesť dôstojníkov v misii Iracká sloboda a päť vo výcvikovej misii NATO.

Slovenské bežecké lyžovanie sa dočkalo nečakaného úspechu. Siedme miesto dua Procházková, Garajovou v tímšprinte je druhý najlepší výsledok slovenských lyžiarok na MS v ére samostatného štátu.

Lepšie sa umiestnila iba Alžbeta Havrančíková, keď v roku 1993 vo švédskom Falune v pretekoch na 30 km voľnou technikou obsadila 5. priečku. Dvojica mladých slovenských lyžiarok prekvapila už v semifinále. Alena Procházková sa v prvej rozjazde objavovala dokonca na čele, do cieľa prišla na tretej pozícii.

**************************************
NOC: Jasno až polojasno.
Najnižšia teplota -4 až -8, v dolinách a kotlinách miestami okolo -10 st.
Slabý premenlivý vietor.
Zajtra jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 0 až 4 st. Slabý premenlivý, neskor juzny vietor 2 az 5 m/s