Monday, February 26, 2007

Pripravil Michal Novák

7:00 27.02.2007

Srílanskí povstalci dnes pri útoku zranili talianskeho a amerického veľvyslanca a ďalších najmenej 11 ľudí. Povstalci zaútočili, keď veľvyslanci spolu s niekoľkými ďalšími zahraničnými diplomatmi vyšli z vrtuľníka na plánovanú prehliadku.


Veľká Británia vyšle do Afganistanu ďalších 1400 vojakov. Už teraz je v krajine 5600 britských vojakov. Väčšina dodatočných vojakov bude nasadená na juhu Afganistanu v nepokojnej provincii Helmand.

Nemecké predsedníctvo Európskej únie vyzvalo Srbsko, aby odsúdilo zločiny Miloševičovej éry. Včera Medzinárodný súdny dvor OSN v Haagu rozhodol, že Belehrad porušil medzinárodné právo, keď nezabránil genocíde v Srebrenici. Za genocídu však nie je priamo zodpovedný. "Pri tejto príležitosti predsedníctvo vyzýva Belehrad, aby dnešný rozsudok použil ako ďalšiu možnosť dištancovať sa od zločinov, ktoré spáchal Miloševičov režim," uviedlo nemecké predsedníctvo.

Vo Franvúzsku narastá počet antisemitských útokov. Tvrdí to francúzske združenie židovských organizácií. V roku 2006 sa židia vo Francúzsku stali terčom násilných útokov 112 krát. Zvýšený počet útokov zaznamenali v čase izraelskej ofenzívy v Libanone v júli a v auguste minulého roku.

Európska únia varovala Rusko pred vetovaním rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Kosove. "Ak sa Bezpečnostná rada OSN nedohodne na rezolúcii, riskujeme chaos a nestabilitu na Balkáne," povedal európsky komisár Olli Rehn. Rusko má v rade právo veta.

Svetové mocnosti začali včera diskusiu o novej rezolúcii o Iráne. Nová rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN, by mala prinútiť Irán, aby zastavil svoj jadrový program.

Vplyvný predstaviteľ libanonskej vládnej koalície, Walíd Džumblátt, žiada Spojené štáty o politickú aj vojenskú pomoc proti sýrskemu vplyvu na jeho krajinu. Džumblátt to vyhlásil včera vo Washingtone, kde sa má stretnúť aj so šéfkou americkej diplomacie Condoleezzou Riceovou.

Na policajné stanovište v irackom meste Ramádí včera zaútočil samovrah na ukradnutej sanitke, pričom zabil 14 ľudí. Pri útoku zahynulo päť policajtov, tri deti, tri ženy a traja muži.

V centre Ria de Janeiro, sa zrútilo priečelie hotela. O život prišli najmenej dvaja ľudia. Pod troskami je ďalších 10 až 12 ľudí. Hotel je blízko známej pláže Copacabana.

Sociálni demokrati možno skrachujú pre spor s právnikom, ktorý vymáha za svoje služby pre stranu viac ako 19 miliárd českých korún. Včera to priznal líder Českej strany sociálnodemokratickej Jiří Paroubek. Právnik Zdeněk Altner zastupoval ČSSD v súdnom spore o pražské sídlo strany v roku 2001. Jeho honorár narástol z pôvodnej výšky 93 miliónov českých korún o úroky a sankcie na viac ako 19 miliárd.

Letoví dispečeri dnes môžu ukončiť päť dní trvajúci štrajk do 12:00 hodiny, ak to odsúhlasia členovia štrajkového výboru. Vyplýva to z predbežnej dohody s ministrom dopravy Ľubomírom Vážnym. Výsledkom rokovania je aj dohoda o dvoch bezpečnostných auditoch v štátnom podniku Letové prevádzkové služby.

Kurzy NBS na dnes. Euro - 34,47 , americký dolár - 26,19 a britská libra 51,40 halierov

Včera sa začalo play off hokejovej extraligy. Košice zvíťazili nad Skalicou 6:1 a vedú v sérii 1:0.
Zvolen prehral na domácom ľade s Nitrou 1:3 a Nitra sa tak ujala vedenia v sérii 1:0

****************************

Veľká, miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Ráno ojedinele hmlisto.
Miestami, najmä na severe, prehánky alebo občasný dážď, od cca 700 m
zrážky snehové.
Najvyššia denná teplota 5 až 10, na severe miestami okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -2 st.
Západný až severozápadný vietor 10 až 25 km/h,
na juhozápade v nárazoch okolo 45 km/h. Na východe len
slabý vietor.