Tuesday, February 27, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

27.2. 12:00 Príjemné poludnie

Iracké orgány zatkli osobu podozrivú z pokusu o atentát na šiitského viceprezidenta Ádila Abdulmahdího, ktorého včera zranil výbuch počas udeľovania cien na ministerstve verejných prác. Informoval nemenovaný zdroj blízky ministrovi. Zatknutie podľa neho prebehlo na základe záznamu z bezpečnostnej kamery.

Nemecký minister životného prostredia vyzval, aby Európa prešla z tradičných žiaroviek na úsporné. EÚ by tým výrazne znížila emisie. Ako prvá prišla s týmto nápadom Austrália. Pokiaľ by domácnosti a celý sektor služieb prešli z tradičných žiaroviek na ekologicky úspornejšie žiarivky, mohla by Európa podľa expertných štúdií ročne znížiť emisie oxidu uhličitého, hlavného skleníkového plynu, o 25 miliónov ton ročne.

Iránsky minister zahraničia Manúčehr Mottakí dnes znovu zopakoval, že jeho krajina nikdy nezastaví obohacovanie uránu - teda nikdy neuskutoční krok, ktorým Washington podmieňuje rokovanie s Teheránom. Irán je však ochotný rokovať o svojom jadrovom programe za predpokladu, že mu nebudú kladené žiadne "predbežné podmienky", uviedol minister. Irán pozastavil aktivity súvisiace s obohacovaním v roku 2003 - išlo o gesto dobrej vôle voči Británii, Francúzsku a Nemecku - ale proces obnovil v januári 2006, keď Teherán dospel k záveru, že rozhovory s týmito krajinami nikam nevedú. USA a niektorí z ich spojencov nesúhlasia s tým, aby Irán obohacoval urán, pretože ho podozrievajú z toho, že tajne pracuje na výrobe jadrových zbraní. Irán tieto obvinenia striktne popiera a svoje aktivity obhajuje tvrdením, že sa iba snaží byť sebestačný v oblasti získavania paliva pre svoj jadrový reaktor ruskej výroby.

Rusko víta dohodu palestínskych frakcií o vytvorení vlády národnej jednoty a podporuje ukončenie hospodárskej blokády Palestínskej samosprávy. Spolupráca s palestínskou vládou je potrebná v záujme mierového procesu na Blízkom východe, vyhlásil dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pred stretnutím s politickým vodcom hnutia Hamas Chálidom Mišálom.

Malta spĺňa podmienky stanovené pre vstup do eurozóny a bude sa formálne uchádzať o prijatie jednotnej európskej meny. Uviedol to pre reportérov v Bruseli maltský premiér, pred dnešným stretnutím ministrov financií Európskej únie. Cyprus a Malta sa uchádzajú o členstvo v eurozóne od 1. januára budúceho roka. Nasledujú tak Slovinsko, ktoré bolo sa stalo členom bloku 1. januára 2007. Všetky tri krajiny pristúpili k EÚ v roku 2004.

Obecné zastupiteľstvo v Betlanovciach dnes ako posledný bod odsúhlasí otvorený list premiérovi, v ktorom ho chcú predstavitelia obcí Hrabušice, Betlanovce a Spišský Štvrtok upozorniť na problém a nespokojnosť s výstavbou nájomných bytov pre Rómov z osady Letanovský mlyn v okrese Spišská Nová Ves. Ako informoval starosta obce Hrabušice štefan Labuda, zajtra list odošlú poštou premiérovi.

Železničná spoločnosť Slovensko od 1-ho marca vo všetkých vlakoch osobnej dopravy ruší rýchlikový príplatok. Cena príplatku na InterCity, EuroCity a SuperCity vlaky bude rovnaká v 1. aj 2. vozňovej triede.

Dnes sa začne vyraďovacia časť slovenskej hokejovej Slovnaft extraligy aj pre hokejistov Slovan Bratislava a HK Aquacity ŠKP Poprad. Oba tímy zažili minulý rok rozdielne play off. Bratislavčania na celej čiare sklamali a už vo štvrťfinále podľahli tradičnému rivalovi z Košíc 0:4. Naopak Popradčania dosiahli najväčší úspech v histórii. Najprv prešli v prvom kole nečakane cez Trenčín pomerom 4:0 a v semifinále rozdrvili rovnakým výsledkom práve premožiteľa "belasých" Košice. Vo finále však napokon po vyrovnanej sérii nestačili na Žilinu.

***********
V noci bude polooblačno, zajtra veľká oblačnosť až zamračené a sneženie, ktoré postupne ustane. Nočné teploty -3 až -6, denné 1 až 3 stupne. Fúkať bude juhozápadný až západný vietor 3 až 8 m/s, v stredných a vyšších polohách
10 až 15 m/s.