Wednesday, February 28, 2007

Pripravil Michal Novák

15:00 28.02.2007 Michal

Spojené štáty nevydajú Taliansku agentov CIA podozrivých z únosu radikálneho moslimského duchovného. Washington nedostal od Talianska žiadosť o vydanie svojich agentov a ak ju aj dostane, žiadneho z nich nevydá, vyhlásil poradca ministerky zahraničných vecí John Belinger. Medzi podozrivými je 25 agentov CIA, kapitán amerického letectva a šesť talianskych agentov. Na 26 amerických agentov už vydali európsky zatykač.

Americký Senát rokuje o kritériách na zrušenie víz. Doterajšia podmienka, že štát nesmie mať viac než tri percentá odmietnutých žiadostí o víza, sa zruší a bude nahradená posilnenými bezpečnostnými prvkami. Pôjde napríklad o zavedenie biometrických pasov. Bezvízové krajiny budú tiež musieť Američanov informovať o cestujúcich do USA. Rokovanie o návrhu zákona by malo trvať dva až tri týždne. USA má v súčasnosti bezvízový styk s 27 krajinami sveta.

Európske akcie zaznamenali včera najväčší denný percentuálny pokles za takmer štyri roky. Výpredaje akcií podnietili nové obavy z vývoja ekonomiky USA, prepad akcií v Číne a geopolitické neistoty. Americké akcie sa prepadli a index blue chips Dow Jones utrpel najhlbšiu stratu od útokov na New York v septembri 2001.

Taliansky Senát bude dnes večer hlasovať o dôvere vláde premiéra Romana Prodiho, ktorý, chcel nedávno odstúpiť. Taliansky prezident Giorgio Napolitano v sobotu požiadal Romana Prodiho, aby zostal na poste premiéra a čelil novému hlasovaniu o dôvere. Ak neuspeje, jeho vláda, ktorá je pri moci 9 mesiacov, bude nútená odstúpiť.

Poľský premiér Jaroslaw Kaczyński dostal list, v ktorm boli tri náboje. Anonym sa vyhráža jemu, jeho matke a mačke. Uviedol denník Gazeta Wyborcza. List doručili do kancelárie premiéra minulý týždeň. Orgány sprísnili ochranu premiérovej matky a jeho identického dvojčaťa Lecha, ktorý je prezidentom Poľska. Správa neinformuje o bezpečnosti mačky.

Izraelské špeciálne komando zastrelilo v meste Džanín na Západnom brehu Jordánu troch členov skupiny Islamský džihád. Príslušníci komanda spustili paľbu na auto, v ktorom sedeli ozbrojenci. Izraelská armáda uviedla, že všetci traja sa podieľali na príprave teroristického útoku v Tel Avive, ktorý minulý týždeň zmarila polícia. Jeden zo zabitých, Ašraf Sádí, bol hovorcom Islamského džihádu.

Rakúski aktivisti dnes na jednu hodinu zablokovali tri priechody na česko-rakúskej hranici, čím vyjadrili nesúhlas s prevádzkou jadrovej elektrárne Temelín. Aktivisti požadujú, aby Rakúsko podalo medzinárodnú žalobu proti Českej republike, keďže elektráreň vzdialená 60 kilometrov od hranice je podľa nich nebezpečná.

Slovenská Vláda rozhodla o zrušení krajských úradov od 1. októbra 2007. Návrh zákona predloží parlamentu na marcovej schôdzi. Otázne však zostáva rušenie špecializovaných krajských úradov. Premiér Fico dnes pripustil, že sa v koalícii nepodarí dohodnúť a bude musieť rešpektovať vôľu partnerov. Tí sa opakovane vyslovili proti zrušeniu špecializovanej štátnej správy.

Slovenskí vojaci sa v Afganistane presunú z Kábulu do Kandaháru. Ako dnes povedal na tlačovej besede predseda vlády Robert Fico, pôsobiť budú výlučne na leteckej základni v Kandaháre. Ozbrojené sily SSlovenska budú mať v tejto oblasti maximálne 65 vojakov.

Cestujúci, ktorí využívajú osobnú železničnú dopravu, nebudú od 1. marca platiť rýchlikový príplatok. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. ho od zajtra ruší vo všetkých vlakoch osobnej dopravy.

Kurzy NBS na zajtra: euro 34,45 americký dolár 26,08 brit libra 51,19

Včera sa hrali štvrťfinálové zápasy hokejovej Slovnaft extraligy. Zvolen - Nitra 2:3 po sam. nájazdoch - stav série 0:2, Košice - Skalica 1:2 po sam. nájazdoch - stav série 1:1

Dnes sa začne vyraďovacia časť extraligy aj pre hokejistov Slovana s Popradom a Trenčína s Martinom. Oba tímy nastúpia proti sebe o 5-tej popoludní.

**********************************

V noci bude prevažne oblačno. Miestami slabé občasné zrážky. Zajtra spočiatku polooblačno až oblačno. Dopoludnia od západu veľká oblačnosť až zamračené. Na mnohých miestach občasný dážď, v stredných a vysokých horských polohách sneženie.

Najnižšia nocna teplota 4 až 0 stupňov.
Najvyššia denná teplota 7 až 11, na severe okolo 5 stupňov.
Juhozápadný vietor 10 až 25 km/h.