Wednesday, February 28, 2007

28.2. 10.00
Severná Kórea je technicky schopná vybudovať raketu dlhého doletu, ktorá môže zasiahnuť Spojené štáty. Včera to povedal riaditeľ Obrannej spravodajskej agentúry. Pchjongjang sa zrejme poučil z júlového neúspešného testu a vykonal zmeny na ďalších raketách.

Severnej Kórei by mohla tento rok chýbať až tretina potravinových potrieb, ak jej Južná Kórea a ďalšie krajiny neposkytnú humanitárnu pomoc. V komunistickom štáte vypukol hladomor v polovici 90. rokov, ktorý si vyžiadal státisíce obetí. Južná Kórea prerušila bilaterálnu pomoc Severnej Kórei po júlových raketových testoch a nukleárnej skúške v októbri.


Päť ľudí vrátane dvoch detí prišlo dnes o život pri výbuchu plynu v byte v juhopoľskom Krakove. Oznámila to miestna polícia. Podľa správy tlačovej agentúry PAP zahynuli pri explózii všetci členovia rodiny v byte. Deti mali deväť a jedenásť rokov.

Rakúski odporcovia jadrovej elektrárne Temelín plánujú predpoludním zablokovať rakúsko-české hraničné priechody Wullowitz/Dolní Dvořiště, a Guglwald/Přední Výtoň a Weigetschlag/Studánky.

Pondelková búrka s ľadovcom poškodila vonkajšiu palivovú nádrž amerického raketoplánu Atlantis. Technici ho pripravujú na štart plánovaný na 15. marca. Oznámil to dnes Národný úrad pre letectvo a vesmír. Experti teraz zisťujú, či poškodenia sú také vážne, že marcový let k Medzinárodnej vesmírnej stanici bude treba odložiť.


Slovenskí vojaci by sa mali v budúcnosti zúčastňovať menšieho počtu misií vo svete než doteraz. Slúžiť by mali najmä v misiách pod mandátom OSN, vyhlásil minister obrany František Kašický po slávnostnom návrate asi stovky vojakov, ktorí v minulých dňoch ukončili svoje pôsobenie v Iraku.


Až desať rokov odňatia slobody hrozí v Česku 20-ročnej Slovenke za pokus prepašovať do krajiny tri kilogramy extázy v hodnote asi milión českých korún. Mladú ženu objavili českí colníci v pondelok pri náhodnej kontrole na autobusovej stanici Praha-Florenc. Slovenka pricestovala do Prahy pravidelnou autobusovou linkou z holandského Amsterdamu.


Euro 34,46, americký dolár 26,05 a britská libra 51,13.


Včera sa hralo štvrťfinálové zápasy hokejovej Slovnaft extraligy. Zvolen - Nitra 2:3 po sam. nájazdoch - stav série 0:2, Košice - Skalica 1:2 po sam. nájazdoch - stav série 1:1


Dnes sa začne vyraďovacia časť extraligy aj pre hokejistov Slovana s Popradom a Trenčína s Martinom. Oba tímy nastúpia proti sebe o 5-tej.


Titul majstra sveta v pretekoch mužov na 15 km voľnou technikou na MS v japonskom Sappore si prekvapujúco vybojoval nórsky biatlonista Lars Berger. Výsledky pretekov výrazne ovplyvnila prudká zmena počasia. Keď už bola polovica pretekárov na trati, prišla silná snehová búrka so silným vetrom a tak pretekári, ktorí mali vyššie štartové čísla, bežali v hustej chumelici. Na počasie doplatili aj slováci Martin Bajčičák s Ivanom Bátorym. Už po piatich kilometroch výrazne zaostávali, postupne sa prepadávali vo výsledkovej listine stále nižšie. Najlepší z kvarteta Slovákov v 119-člennom štartovom poli bol Michal Malák, ktorý aspoň úvodné kilometre stihol odbehnúť ešte pred príchodom búrky. Aj jemu to však stačilo iba na 45. miesto.

Po zlatú medailu si včera v pretekoch na 10 km voľnou technikou dobehla Kateřina Neumannová a úspešne obhájila titul spred 2 rokov z nemeckého Oberstdorfu.


Pre 34-ročnú českú hviezdu, ktorá po sezóne plánuje skončiť s kariérou, je to už piata medaila zo svetových šampionátov – okrem dvoch zlatých má na konte dva bronzy a striebro z nedeľňajšieho skiatlonu.


Rumunské čarodejnice majú nový lukratívny obchod - pomáhajú miestnym podnikateľom získať granty z Európskej únie. Doposiaľ sa rumunské čarodejnice špecializovali na elixíry lásky alebo čary, po ktorých kravy produkovali viac mlieka. Ale rozširovanie EÚ prinieslo krajine možnosť nových projektov a Rumuni v nádeji na krajec z tohto koláča sa obracajú na čarodejnice, aby zvýšili ich šance.


**********************************

Oblačno, ráno hmlisto. cez deň od západu opäť veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach občasný dážď, alebo dážď so snehom. Od 600 m sneženie, ktorého hranica sa cez deń zvýši na 1000 m. K večeru ubúdanie zrážok a zmenšovanie
oblačnosti. Najvyššia denná teplota 2 až 7 st. Slabý, popoludní južný až juhozápadný vietor 4 až 7 m/s.