Wednesday, February 28, 2007

Pripravil Michal Novák

14:00 28.02.2007 Michal

Americký Senát rokuje o kritériách na zrušenie víz. Doterajšia podmienka, že štát nesmie mať viac než tri percentá odmietnutých žiadostí o víza, sa zruší a bude nahradená posilnenými bezpečnostnými prvkami. Pôjde napríklad o zavedenie biometrických pasov. Bezvízové krajiny budú tiež musieť Američanov informovať o cestujúcich do USA. Rokovanie o návrhu zákona by malo trvať dva až tri týždne. USA má v súčasnosti bezvízový styk s 27 krajinami sveta.

Európske akcie zaznamenali včera najväčší denný percentuálny pokles za takmer štyri roky. Výpredaje akcií podnietili nové obavy z vývoja ekonomiky USA, prepad akcií v Číne a geopolitické neistoty. Americké akcie sa prepadli a index blue chips Dow Jones utrpel najhlbšiu stratu od útokov na New York v septembri 2001.

Taliansky Senát bude dnes večer hlasovať o dôvere vláde premiéra Romana Prodiho, kotý, chcel nedávno odstúpiť. Taliansky prezident Giorgio Napolitano v sobotu požiadal Romana Prodiho, aby zostal na poste premiéra a čelil novému hlasovaniu o dôvere. Ak neuspeje, jeho vláda, ktorá je pri moci 9 mesiacov, bude nútená odstúpiť.

Spojené štáty nevydajú Taliansku agentov CIA podozrivých z únosu radikálneho moslimského duchovného. Washington nedostal od Talianska žiadosť o vydanie svojich agentov a ak ju aj dostane, žiadneho z nich nevydá, vyhlásil poradca ministerky zahraničných vecí John Belinger. Medzi podozrivými je 25 agentov CIA, kapitán amerického letectva a šesť talianskych agentov. Na 26 amerických agentov už vydali európsky zatykač.


Český prezident Václav Klaus oznámil svoju opätovnú kandidatúru na úrad prezidenta. Informoval spravodajský server iDNES.cz. To, že sa Klaus plánuje uchádzať na budúci rok o post hlavy štátu, nebolo doteraz žiadnym tajomstvom. Prvýkrát to však oficiálne oznámil v deň štvrtého výročia nástupu do funkcie. Prezidentské voľby sa budú v ČR konať vo februári 2008.


Izraelské špeciálne komando zastrelilo v meste Džanín na Západnom brehu Jordánu troch členov skupiny Islamský džihád. Príslušníci komanda spustili paľbu na auto, v ktorom sedeli ozbrojenci. Izraelská armáda uviedla, že všetci traja sa podieľali na príprave teroristického útoku v Tel Avive, ktorý minulý týždeň zmarila polícia. Jeden zo zabitých, Ašraf Sádí, bol hovorcom Islamského džihádu.

Rakúski aktivisti dnes na jednu hodinu zablokovali tri priechody na česko-rakúskej hranici, čím vyjadrili nesúhlas s prevádzkou jadrovej elektrárne Temelín. Aktivisti požadujú, aby Rakúsko podalo medzinárodnú žalobu proti Českej republike, keďže elektráreň vzdialená 60 kilometrov od hranice je podľa nich nebezpečná.

Cestujúci, ktorí využívajú osobnú železničnú dopravu, nebudú od 1. marca platiť rýchlikový príplatok. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. ho od zajtra ruší vo všetkých vlakoch osobnej dopravy.

V Poľských Tatrách stále pátrajú po skupine turistov. Zatiaľ nie je jasné koľko ľudí je nezvestných. Skupina sa stratila včera popoludní. Záchranári nevylučujú, že turisti prešli na Slovenskú stranu Tatier. Do akcie sa zapojili aj slovenskí horskí záchranári. Turisti volali naposledy včera večer o pomoc z oblasti červených vrchov. Je to druhá akcia za posledné dni. Včera v doline piatich Poľských plies poľskí záchranári našli telá dvoch Varšavských turistov, ktorí zahynuli pri vysokohorskom výstupe.


Na slovenských cestách je dnes dopravno-bezpečnostná akcia. K vodičom, ktorí hrubým spôsobom porušujú dopravné predpisy a svojou jazdou ohrozujú iných účastníkov cestnej premávky, budeme nekompromisní. Mnohí vodiči si totiž predchádzajúcu akciu „Anjel“ pomýlili s preventívnym dohľadom a mysleli si, že môžu porušovať takmer čokoľvek. Informoval Viktor Plézel – zástupca hovorcu prezídia Policajného zboru.

Včera sa hrali štvrťfinálové zápasy hokejovej Slovnaft extraligy. Zvolen - Nitra 2:3 po sam. nájazdoch - stav série 0:2, Košice - Skalica 1:2 po sam. nájazdoch - stav série 1:1

Dnes sa začne vyraďovacia časť extraligy aj pre hokejistov Slovana s Popradom a Trenčína s Martinom. Oba tímy nastúpia proti sebe o 5-tej popoludní.

V nočných zápasoch NHL sa bodovo presadila pätica Slovákov, ktorá si na svoje konto pripísala osem kanadských bodov za štyri góly a rovnaký počet asistencií. Vo svojom piatom stretnutí sa predstavil gólman Montrealu Jaroslav Halák, no na ľade "jazdcov" z New Yorku "utŕžil" druhú prehru v rade. V noci zažiarili najmä Marcel Hossa z dvoma gólmi a asistenciou a Ladislav Nagy, ktorý dal víťazný gól v zápase Dallasu s Tampou Bay.

Starosta Moskvy Jurij Lužkov má v pláne zmeniť kasína v ruskej metropole na čitárne. "V krátkom čase bolo v Moskve otvorených vyše 2000 hracích centier a my ich teraz zatvárame. Urobme z hracích centier knižné kluby," povedal vo svojom stanovisku Lužkov.

**********************************

Popoludní a k večeru bude oblačno až zamračené. Na mnohých miestach občasný dážď, od 1 000 m sneženie. Na západe zrážky len miestami.
Najvyššia denná teplota 3 až 7, na juhozápade okolo 9 stupňov.
Juhozápadný až západný vietor 15 až 30 km/h.