Tuesday, February 27, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

27.2. 11:00 Príjemné predpoludnie

Taliban zaútočil na americkú leteckú základňu v Kábule, kde sa zdržiava americký viceprezident. Výbuch si vyžiadal 19 obetí, Dick Cheney však nebol zranený. Medzi obeťami je 15 miestnych obyvateľov, ktorí na základni hľadali prácu, a zahraniční vojaci.

Amerika už má vypracovaný plán útoku na Irán, tvrdí americký magazín New Yorker. Spojené štáty údajne môžu zaútočiť na Irán do 24 hodín od rozkazu. Administratíva prezidenta Georgea Busha údajne za posledné mesiace úplne prehodnotila svoje priority na Blízkom východe a tou najhlavnejšou je udržať na uzde stúpencov šiitskej vetvy islamu. Pri prípravách Spojené štáty úzko spolupracujú so Saudskou Arábiou. Prípravy podľa informácií magazínu New Yorker osobne riadi americký viceprezident Dick Cheney.

Japonsko žiada Rusko, aby sprístupnilo svoje nukleárne zariadenia inšpektorom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Podľa japonských médií Tokio údajne uvažuje o presune obohacovania svojho uránu do Ruska. O spolupráci v oblasti energetiky rokoval v pondelok v Tokiu ruský minister priemyslu a energetiky Viktor Christenko. Rusko dokončilo prvú fázu prác na transsibírskom ropovode, ktorý má slúžiť aj rastúcim požiadavkám ázijských trhov.

Veľká Británia vyšle do Afganistanu ďalších 1400 vojakov. Už teraz je v krajine 5600 britských vojakov. Väčšina dodatočných vojakov bude nasadená na juhu Afganistanu v nepokojnej provincii Helmand.

Šesť ľudí zahynulo pri dnešnej zrážke dvoch autobusov približne 100 kilometrov severne od švédskej metropoly Štokholm. K zrážke došlo pri hustom snežení, informovali záchranári.

Izrael ukončil operáciu v Nábuluse na okupovanom Západnom brehu a z mesta stiahol svojich vojakov. Informovala o tom palestínska samospráva. Vojaci prehľadávali budovy v starej časti mesta. Podľa vyhlásenia armády zatkli viacerých podozrivých militantov a zničili niekoľko dielní na výrobu výbušnín.

Srílanskí povstalci dnes pri útoku zranili talianskeho a amerického veľvyslanca a ďalších najmenej 11 ľudí. Povstalci zaútočili, keď veľvyslanci spolu s niekoľkými ďalšími zahraničnými diplomatmi vyšli z vrtuľníka na plánovanú prehliadku.

Nemecké predsedníctvo Európskej únie vyzvalo Srbsko, aby odsúdilo zločiny Miloševičovej éry. Včera Medzinárodný súdny dvor OSN v Haagu rozhodol, že Belehrad porušil medzinárodné právo, keď nezabránil genocíde v Srebrenici. Za genocídu však nie je priamo zodpovedný.

Vplyvný predstaviteľ libanonskej vládnej koalície, Walíd Džumblátt, žiada Spojené štáty o politickú aj vojenskú pomoc proti sýrskemu vplyvu na jeho krajinu. Džumblátt to vyhlásil včera vo Washingtone, kde sa má stretnúť aj so šéfkou americkej diplomacie Condoleezzou Riceovou.

Vo Washingtone Slovenská delegácia absolvovala ďalšie dejstvo rokovaní o bevízovom styku so USA. Diskutovali o vízovom režime medzi USA a SR a o bezpečnostných a technických aspektoch navrhovaných legislatívnych úprav, ktoré by umožnili vstup SR do bezvízového programu USA.

Dnes u nás zdražel benzín aj nafta. Podľa portálu natankuj.sk. benzíny zdraželi približne o 60 halierov za liter, nafta cca o 30 halierov za liter.

Štrajkujúci letoví dispečeri ani dnes nenastúpili do práce. 5 dní trvajúci štrajk môžu ukončiť do 12:00 hodiny, ak to odsúhlasia členovia štrajkového výboru. Výsledkom rokovania je aj dohoda o dvoch bezpečnostných auditoch v štátnom podniku Letové prevádzkové služby.

Na Obchodnej akadémii v Prešove si môžu dnes o piatej popoludní dať preveriť svoje IQ všetci záujemcovia nad 14 rokov. Testovanie organizujte Mensa Slovensko. Celý úkon trvá 40 minút, testovaný dostane výsledok domov na svoju adresu. Test nie je závislý na získaných vedomostiach, kultúrnom, jazykovom a spoločenskom zázemí.

Včera sa začalo play off hokejovej extraligy. Košice zvíťazili nad Skalicou 6:1 a vedú v sérii 1:0. Zvolen prehral na domácom ľade s Nitrou 1:3 a Nitra sa tak ujala vedenia v sérii 1:0

Slovenský hokejista Richard Zedník sa stal novou posilou tímu kanadsko-americkej NHL New York Islanders, kam putuje z mužstva Washington Capitals za právo výberu v 2. kole tohtoročného draftu.

Suverénnou víťazkou pretekov žien na 10 km voľnou technikou s intervalovým štartom na 48. majstrovstvách sveta v klasických lyžiarskych disciplínach v japonskom Sappore sa stala Češka Kateřina Neumannová. Slovenky sa výraznejšie nepresadili, Alena Procházková skončila na 34. mieste, Katarína Garajová obsadila 46. miesto.

****************************

Veľká, miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Miestami, najmä na severe, prehánky alebo občasný dážď, od cca 700 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na severe miestami okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -2 st.Západný až severozápadný vietor 10 až 25 km/h.