Wednesday, February 28, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

28.02.2007 17:30


VEČERNÍK RTI


Irak stanovil termín konania bezpečnostnej konferencie


Americký Senát rokuje o kritériách na zrušenie víz aj pre Slovensko


Severnej Kórei by mohla tento rok chýbať tretina potravín


Poisťovňa Union dostala definitívnu pokutu 3 milióny korún


Kežmarok, Kechnec a Žilina rozšíria ponuku pracovných miest


príjemný podvečer



Medzinárodná konferencia o bezpečnostnej situácii v Iraku bude konať 10. marca v Bagdade. Oznámila to dnes iracká vláda. Na konferencii sa zúčastnia susedné krajiny Iraku a zástupcovia piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN. Svoju účasť dnes potvrdili i Sýria a Irán.



Americký Senát rokuje o kritériách na zrušenie víz. Doterajšia podmienka, že štát nesmie mať viac než tri percentá odmietnutých žiadostí o víza, sa zruší a bude nahradená posilnenými bezpečnostnými prvkami. Pôjde napríklad o zavedenie biometrických pasov. Rokovanie o návrhu zákona by malo trvať dva až tri týždne.



Severnej Kórei by mohla tento rok chýbať až tretina potravín, ak jej Južná Kórea a ďalšie krajiny neposkytnú humanitárnu pomoc. Južná Kórea prerušila pomoc Severnej Kórei po júlových raketových testoch a nukleárnej skúške v októbri.



Európska únia sľúbila Palestínčanom pokračovanie finančnej pomoci, no zdôraznila, že medzinárodné spoločenstvo je jednotné vo svojej požiadavke, aby nová vláda uznala právo Izraela na existenciu.



Poľský premiér Jaroslaw Kaczyński dostal list, v ktorm boli tri náboje. Anonym sa vyhráža jemu, jeho matke a mačke. Uviedol denník Gazeta Wyborcza. List doručili do kancelárie premiéra minulý týždeň. Orgány sprísnili ochranu premiérovej matky a jeho identického dvojčaťa Lecha, ktorý je prezidentom Poľska. Správa neinformuje o bezpečnosti mačky.



Dva Picassove obrazy v hodnote 50 milionóv eur ukradli z parížskeho domu umelcovej vnučky. Na dome polícia nenašla žiadny pokus o násilné vniknutie.



Reforma verejnej správy v Slovenskej republike, jej pozitíva a negatíva, zaujímajú aj rímskeho primátora. Ten dnes na Radnici mesta Rím privítal slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. Gašparovič a Veltroni hovorili aj o zintenzívnení spolupráce medzi Bratislavou a Rímom.



Slovenskí vojaci sa v Afganistane presunú z Kábulu do Kandaháru. Ako dnes povedal Robert Fico, pôsobiť budú výlučne na leteckej základni v Kandaháre. Ozbrojené sily budú mať v tejto oblasti maximálne 65 vojakov.



UNION



KEZMAROK



Železničná spoločnosť posilní v sobotu 3. marca vybrané vlaky z Bratislavy do Žiliny a Košíc. Dôvodom sú začínajúce jarné prázdniny v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Spoločnosť predpokladá, že viac cestujúcich pôjde smerom do Tatier a na východné Slovensko.



Cestujúci, ktorí využívajú osobnú železničnú dopravu, nebudú od 1. marca platiť rýchlikový príplatok. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. ho od zajtra ruší vo všetkých vlakoch osobnej dopravy.



Predložený návrh novely Zákonníka práce môže podľa živnostenských organizácií na Slovensku spôsobiť krach mnohých živností. organizácie poukazujú na možné negatívne dopady definície závislej práce, ktorá by podstatne obmedzila možnosti zamestnávateľov využívať prácu živnostníkov.



Osem krajských úradov sa pravdepodobne zruší od októbra. S návrhom zákona, ktorý pripravilo ministerstvo vnútra, dnes súhlasil vládny kabinet. Materiál ešte musí posúdiť parlament. Zrušenie úradov má podľa ministerstva priniesť v budúcnosti úsporu peňazí, v neskoršom období sa počíta aj s rušením úradov špecializovanej štátnej správy.



Rakúsky výrobca lanových prepravných technológií vybuduje v priemyselnom parku Kechnec pri Košiciach nový závod a predajné centrum. To bude zamerané na poskytovanie služieb zákazníkom z krajín strednej a východnej Európy. Do výstavby nového závodu chce spoločnosť investovať vyše 6 mil. eur, teda približne 217 mil. Sk.



Automobilka Kia Motors Slovakia pri Žiline zamestná v marci druhú pracovnú zmenu aj napriek tomu, že zatiaľ do nej nemá dostatok pracovníkov. Podľa hovorcu spoločnosti potrebuje automobilka ešte približne 150 zamestnancov, najmä operátorov pre montáž a zvarovňu a supervízorov.



Dnes si na vodičov posvietila polícia ďalšou dopravno-bezpečnostnou akciou. Zameraná bola najmä na nesprávne predchádzanie, dodržiavanie rýchlosti, osvetlenie, alkoholu a používanie bezpečnostných pásov. Podľa polície si mnohí vodiči predchádzajúcu akciu Anjel pomýlili s preventívnym dohľadom a mysleli si, že môžu beztrestne porušovať predpisy.



Milan Kňažko odchádza z postu generálneho riaditeľa TV JOJ. Kňažko odchádza po dohode s novými majiteľmi televízie. Novým vlastníkom je spoločnosť J&T MEDIA ENTERPRISES, ktorá vlastnila spravodajskú televíziu TA3. Pôvodný majiteľ TV JOJ - spoločnosť GRAFOBAL GROUP - získal naopak televíziu TA3.



Platidlá s motívom fauny a flóry z celého sveta, doplnené o zbierky platidiel z múzea, vystavia v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Vernisáž bola dnes popoludní, verejnosti sprístupnia výstavu zajtra.



euro 34,45 amer dolár 26,08 brit libra 51,19



SPORT

Hokejová extraliga dnes pokračuje prvými zápasmi štvrťfinále play off. O piatej sa stretnú

Slovan Bratislava - HK Aquacity ŠKP Poprad,

o pol šiestej Dukla Trenčín - MHC Martin.



BIELA STOPA



Basketbalistky Cassovia Košice o šiestej privítajú Inpek UKF Nitra v štvrťfinálovom zápase Slovenského pohára žien. Zahrajú si o prvý zápas.



Basketbalová extraliga mužov pokračuje 30. kolom stretnutí. Proti seve nastúpia:

Chemosvit Svit - Slávia Košice (17.30)
Levice - Handlová (18.00)
Lučenec - Inter Bratislava (18.00)
SPU Nitra - Komárno (18.00)
Spišská Nová Ves - BK Dolný Kubín (18.00)



POČASIE

Najnižšia teplota 4 až 0 stupňov.
Zajtra
Spočiatku polooblačno až oblačno. Na mnohých miestach občasný dážď, v stredných a vysokých horských polohách sneženie.
Najvyššia denná teplota 7 až 11, na severe okolo 5 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo +2 stupňov.
Juhozápadný vietor 3 až 7 m/s.