Wednesday, February 28, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

28.02.2007 16:00

Chorvátsko zvažuje, že stiahne žalobu proti Srbsku na Medzinárodnom súdnom dvore a bude sa snažiť o mimosúdne vyrovnanie. Chorvátsko, podobne ako Bosna a Hercegovina, podalo žalobu na Srbsko za spáchanie genocídy počas vojny v rokoch 1991 až 1995. Belehrad vtedy údajne podporoval chorvátskych Srbov v boji proti chorvátskej nezávislosti.



Americký Senát rokuje o kritériách na zrušenie víz. Doterajšia podmienka, že štát nesmie mať viac než tri percentá odmietnutých žiadostí o víza, sa zruší a bude nahradená posilnenými bezpečnostnými prvkami. Pôjde napríklad o zavedenie biometrických pasov. Rokovanie o návrhu zákona by malo trvať dva až tri týždne.



Reforma verejnej správy v Slovenskej republike, jej pozitíva a negatíva, zaujímajú aj rímskeho primátora. Ten dnes na Radnici mesta Rím privítal slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. Gašparovič a Veltroni hovorili aj o zintenzívnení spolupráce medzi Bratislavou a Rímom.



Železničná spoločnosť posilní v sobotu 3. marca vybrané vlaky z Bratislavy do Žiliny a Košíc. Dôvodom sú začínajúce jarné prázdniny v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Spoločnosť predpokladá, že viac cestujúcich pôjde smerom do Tatier a na východné Slovensko.



Cestujúci, ktorí využívajú osobnú železničnú dopravu, nebudú od 1. marca platiť rýchlikový príplatok. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. ho od zajtra ruší vo všetkých vlakoch osobnej dopravy.



Automobilka Kia Motors Slovakia pri Žiline zamestná v marci druhú pracovnú zmenu aj napriek tomu, že zatiaľ do nej nemá dostatok pracovníkov. Podľa hovorcu spoločnosti potrebuje automobilka ešte približne 150 zamestnancov, najmä operátorov pre montáž a zvarovňu a supervízorov.



Platidlá s motívom fauny a flóry z celého sveta, doplnené o zbierky platidiel z múzea, vystavia v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Vernisáž bola dnes popoludní, verejnosti sprístupnia výstavu zajtra.



euro 34,45 amer dolár 26,08 brit libra 51,19



Hokejová extraliga dnes pokračuje prvými zápasmi štvrťfinále play off. O piatej sa stretnú
Slovan Bratislava - HK Aquacity ŠKP Poprad,
o pol šiestej Dukla Trenčín - MHC Martin.



POČASIE

Najnižšia teplota 4 až 0 stupňov.
Zajtra
Spočiatku polooblačno až oblačno. Na mnohých miestach občasný dážď, v stredných a vysokých horských polohách sneženie.
Najvyššia denná teplota 7 až 11, na severe okolo 5 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo +2 stupňov.
Juhozápadný vietor 3 až 7 m/s.